Novosti

Facebook HFS
20.09.2017.
55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Povratak u Sisak

Radionicom animacije pomoću obojene soli koja se održava od srijede, 20. do petka, 22. rujna u Kazalištu 21 u Sisku, u četiri ciklusa i završnom, odnosno pripremnom radionicom članova malog žirija, žirija djece u kojem se po četvrti put u povijesti Revije nalaze i mladi autori iz nekoliko susjednih zemlja, što Reviji daje međunarodni karakter, a koja traje od ponedjeljka, 25. do jutarnjih sati u četvrtak, 28. rujna te postavljanjem i svečanim otvaranjem izložbe dječjih radova 27. rujna u maloj dvorani Doma kulture Kristalna kocka vedrine, praktično je započela 55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koju Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak organiziraju od 28. rujna do 1. listopada 2017. godine u Sisku, po prvi put ovdje poslije Revije održane u istom gradu prije pune četrdeset i dvije godine.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece najstarija je i jedina takva manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja sve najmlađe filmske autore, bez obzira dolaze li iz školskih filmskih skupina, kinoklubova i drugih asocijacija ili rade samostalno, a nastavlja se na tradicije Susreta pionira kino-amatera iz daleke 1962., Revije dječjeg amaterskog filma Hrvatske iz 1971. godine, Revije dječjeg amaterskog filma i videa Hrvatske iz 1990. odnosno Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži iz 1996. godine. Od 2005. se Filmska revija mladeži izdvaja kao zasebna manifestacija, a filmsko stvaralaštvo djece se odvija pod nazivom Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, odnosno Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Bilo kakva separacija autora dječjeg filmskog stvaralaštva po sredinama iz kojih dolaze besmislena je i pedagoški, metodički i medijski neopravdana, jer djeca su uvijek djeca, a film je uvijek film.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održava se svaki put u drugom gradu, gdje se okupe najbolji i najmlađi filmski autori i njihovi voditelji, a na 55. reviji   sudjelovat će ih čak dvije stotine. Ukupno je 292 rada najmlađih filmskih autora prijavljeno na Reviju, a selekcijska komisija koju su činili redateljica Čejen Černić i montažer Slaven Zečević među njima je za službenu konkurenciju odabrala njih 77. Pri tome su vodili računa jedino o kvaliteti filmova, a ne o imenima autora ili sredinama iz kojih dolaze, pa valja vjerovati da ćemo u Sisku zaista vidjeti samo najbolje od ovogodišnjeg dječjeg filmskog stvaralaštva u nas. 

Ovogodišnja, 55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece službeno počinje u četvrtak, 28. rujna u 20.00 sati, svečanim otvaranjem i prvom revijskom projekcijom koja će se, kao i sve službene projekcije odvijati u Domu kulture Kristalna kocka vedrine. U petak se održavaju druga, treća i četvrta natjecateljska projekcija, a u 19.30 i projekcija za građane. Peta, šesta i sedma revijska projekcija održat će se u subotu, a u nedjelju u 10.00 je dodjela nagrada i svečano zatvaranje 55. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece te razgovor autora s članovima žirija, čime praktično počinju pripreme za iduću, 56. reviju.

Priređivači 55. revije su Hrvatski filmski savez, Kino klub Sisak i OŠ Katarine Zrinske  Mečenčani, Donji Kukuruzari, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Sisačko-moslavačka županija i Grad Sisak. Partneri u organizaciji su Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradski muzej Sisak i OŠ Galdovo, Sisak.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Sto i peti rođendan

Osječko kino Urania

Zgradu kina Urania sagradili su 1912. godine masoni iz lože Budnost, prema projektu arhitekta i masona Viktora Axmanna koji je za njega dobio prestižnu nagradu na kino-izložbi u Beču. Zgrada je prepoznatljiva po neobičnom konveksno-konkavnom pročelju... »više

Cantus Ansambl i suvremena kanadska glazba

Cantus Ansambl i Hrvatsko društvo skladatelja srdačno Vas pozivaju na prvi koncert ciklusa sezone 2018./2019.! »više

Kino Tuškanac

Jesenji programi

rujan i listopad 2017.
Tijekom rujna i listopada članove i vjernu publiku kina Tuškanac, uz mnogo novih dokumentarnih i igranih filmova iz recentne distribucije, novih kratkometražnih programa Kratkoga utorka... »više

Zatvorene 22. Revija i Festival, proglašeni pobjednici!

Karlovac, 16. rujna – U prostoru akvarija Aquatika u Karlovcu danas je održana dodjela nagrada ovogodišnjih izdanja – 22. Filmske revije mladeži te 10. Four River Film Festivala... »više