Novosti

Facebook HFS
22.11.2013.
45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Valovi

Prije godinu dana, na 44. reviji koja je održana u Đakovu, bilo je prijavljeno 159 filmova, među kojima je bilo najviše igranih, čak 56, pa 45 eksperimentalnih, 34 dokumentarna i 15 video spotova dok je animiranih bilo osam, a jedan je film bio igrano-eksperimentalni. Trećina svih prijavljenih došla je iz Kinokluba Zagreb i Kinokluba Split. Jedini klub koji je imao filmove u svim kategorijama bio je Autorski studio - fotografija, film, video, s osam ostvarenja. Prijavljeno je i 36 filmova samostalnih autora, iz Bjelovara, Buja, Dubrovnika, Matulja, Našica, Novoselca, Rijeke, Siska, Splita, Šibenika, Umaga, Vinkovaca i Zagreba.

Među 61 filmom odabranim za službene projekcije najviše je bilo igranih, ukupno 21 pa 17 eksperimentalnih, 11 dokumentarnih, 7 video spotova i 5 animiranih. Žiri je očito bio skloniji video spotovima i animiranim filmovima, kojih je izabrao gotovo polovinu od svih prijavljenih, odnosno animiranih još i više, dok su najslabije prošli dokumentarci od kojih je selekcionirana tek trećina.

Na 45. reviju prijavljeno je 119 filmova, a među njima je bio četrdeset i jedan igrani, trideset i četiri eksperimentalna, dvadeset i jedan dokumentarni, sedamnaest video spotova i samo šest animiranih ostvarenja. Pet je filmova stiglo iz Blanka, šest sa UMAS-a, devet iz Kinokluba Split, dvanaest iz Pulske filmske tvornice, četrnaest sa ADU, a najviše, čak osamnaest iz Kinokluba Zagreb. Dvadeset i tri filma prijavili su samostalni autori.

U valovima kojima je obilježena svaka Revija, s brojnim usponima i padovima, stalnim promjenama i manje ili više vidljivim trendovima, očito je ove godine došlo do lagane i valja se nadati privremene oseke produkcije. Snimljeno je ili bar prijavljeno četrdeset filmova manje nego godinu dana prije, odnosno čak četvrtina od prošlogodišnjih naslova. U kategorijama, manje je petnaest igranih filmova, jedanaest eksperimentalnih, trinaest dokumentarnih, a jednaki je omjer, oko četvrtine manje, zabilježen i kod animiranih koji su sa osam stigli na šest. Broj prijavljenih radova samostalnih autora smanjen je za trećinu.

Žiri u kojem su bili filmski redatelj Igor Bezinović, filmski i televizijski redatelj i montažer Damir Čučić, filmska redateljica i sveučilišna profesorica Ana Hušman, filmski i televizijski redatelj i snimatelj i sveučilišni profesor Silvestar Kolbas (kojega će u Puli zamijeniti filmska snimateljica Dinka Radonić) i dramaturginja Jasna Žmak odabrao je za službenu konkurenciju 36 filmova, a među njima je trinaest igranih,  dvanaest eksperimentalnih, četiri video spota, četiri animirana i tri dokumentarna filma.
Što je dovelo do evidentnog smanjenja produkcije? Ekonomski razlozi, jer se dugogodišnja kriza koja sve više jača svakako osjeća i u radu klubova i samostalnih autora, kojima je sve više otežan kreativan rad. Stvaralačka kriza, jer ove godine nema nekih od klasičnih autora i klubova? Dosadašnja iskustva govore da je to prolazna pojava i valja se nadati njihovu povratku koji će, uza snagu, želju i kreativnost novih snaga već iduće godine oseku pretvoriti u plimu. Sumnje u opravdanost postojanja Revije? Taj razlog smo valjda već odavno prevladali.

Konačno, ako me sjećanje ne vara (a pamtim dugo i još uvijek dosta dobro), ovo je prva, pa samim time i povijesna Revija na kojoj su u žiriju čak tri žene! A kada žene uzmu stvar u svoje ruke, onda sve mora izaći na dobro.

Osjeća se kako valovi mijenjaju smjer. Dolazi plima!

Duško Popović

Danas Pula postaje središte hrvatskog neprofesijskog filma

Od 22. do 24. studenog u Puli će se održati 45. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Pulske filmske tvornice. Revija je jedna je od najstarijih smotri... »više

ZAVRŠENO 5. IZDANJE FESTIVALA O PRAVIMA DJECE (17. - 20.11.2013.)

REKORDNIH 6000 DJECE POGLEDALO 33 FILMA U 10 GRADOVA

Projekcijom igranog filma «Samo mijena stalna jest» koji je snimila, režirala i montirala koprivnička filmska družina «Mravec» dokumentirajući festivalska zbivanja proteklih dana u Koprivnici... »više

LUX FILM U KINU TUŠKANAC 24. STUDENOGA 2013.

S obzirom na izvanredan interes publike i punu dvoranu Muzeja suvremene umjetnosti gdje je u okviru ZFF održan Dan LUX filma, Ured za informiranje Europskog parlamenta odlučio je Zagrepčanke i Zagrepčane počastiti... »više

Dan Hrvatske zajednice tehničke kulture

Pozivamo Vas da nam se pridružite na prezentaciji aktivnosti i zajedničke suradnje, povodom Dana Hrvatske zajednice tehničke kulture, 26. studenoga 2013. u 19.30 sati u kinu Tuškanac... »više