Novosti

Facebook HFS
25.11.2013.
45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Kako nastaje film

Javnim žiriranjem po pravilima UNICA-e i svečanom podjelom nagrada u Puli je završena 45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, koju su sudionici ocijenili veoma zanimljivom, uspješnom i kvalitetnom, pa ne čudi što se mnogi autori nadaju skorom povratku u Pulu, možda već u iduće dvije ili tri godine, u ritmu koji se lagano uspostavlja i prepoznaje.  

Specijalne diplome dobili su eksperimentalni film Pokret Tamare Bilankov, UMAS, Split, koji kroz plesnu koreografiju govori o stečajnoj propasti domaćih tvornica i pogona te Vjetar puše kamo hoće Filipa Mojzeša, ADU, Zagreb, o glumačkim i životnim dilemama aktera koji pokušava postati dijelom predstave, ali shvaća da mu to neće poći za rukom (a možda iskreno i ne želi?), koji je na Reviji prikazan u izdanju od 21 minute, iako postoji i verzija od 86, za koju su neki članovi žirija rekli da bi je silno željeli vidjeti.

Četiri treće nagrade dobili su animirani film inanibus Jadranka Lopatića, FKVK Zaprešić, o životnom sivilu i praznini u utrobi, dokumentarni Park ljubavi Lane Kosovac, ADU, Zagreb, o bračnim i vanbračnim sjećanjima parova koji su prije četrdesetak godina sadili stabla u zagrebačkom Parku mladenaca, igrani Iz košmara redatelja Marka Majerskog, Brojka produkcija / Kinoklub Zagreb, o konačnom razbijanju opsesije bivšom ljubavi te dokumentarni Laminati, samostalne autorice Ivane Rupić, Šibenik, o prijateljskom postavljanju laminata koje su autorica i njena prijateljica Ruža darovale svom prijatelju Mirku.  

Drugu su nagradu dobili igrani film Snijeg u Splitu samostalnog autora Igora Jelinovića, o muškom prijateljstvu koje se možda razvija i u nešto snažnije, eksperimentalni Ethan Elvisa Lenića, nastao u produkciji Šikuti Machine, Savičenta, o intelektualno pojednostavljenom čovjeku koji cijeli život traga za nečim, a to naravno ne može pronaći, autobiografski dokumentarni Tamo gdje živi Nada samostalnog autora Darija Bukovskog, Zagreb, o njegovom i obiteljskom (a bitno se razlikuju) odnosu prema baki Nadi, nastalog u procesu montaže za koju autor kaže da je u stanju sjediti ispred kompjutora dok god ima struje i eksperimentalni +topia Petra Novaka, Kinoklub Zagreb, o dijelovima grada, zgrada i ulica koje autor, inače student arhitekture i urbanizma, artificijelno prenosi i postavlja u druge ambijente.

Pobjednik je 45. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva eksperimentalni film Pinokio autora Tome Šimundže, UMAS, Split, o procesu snimanja ili bar pokušaja snimanja filma u kojem mnogo toga ode u krivom smjeru.

Od jedanaest nagrađenih filmova tri su radovi samostalnih autora, po dva dolaze iz zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti odnosno splitske Umjetničke akademije, a četiri su klupska filma ili filmovi iz produkcija koje asociraju na samostalne autore. Čini se tako da su sve tri komponente Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, klupski filmovi, ostvarenja studenata ili već diplomiranih autora s umjetničkih akademija i radovi samostalnih autora podjednako zastupljeni, iako to svakako nije bila osnovna intencija niti namjera ovogodišnjeg žirija za kojeg su se svi složili da je najmlađi u gotovo polustoljetnoj priči Revije, prvi s većinski ženskim sastavom i naravno, najljepši.

S takvim bi trendovima svakako valjalo nastaviti, već i na idućoj, 46. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva, početkom studenoga 2014. godine u Vukovaru.

Duško Popović

45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Svetica

Radionica Brendiranje projekata filmskih organizacija, koja je u subotnje prijepodne održana u prostorijama Kluba Pulske filmske tvornice, a vodio ju je Davor Mišković, pokazala je kako je moguće povezati ideje... »više

Zavrtila se 45. rola amaterskog filma!

Sinoć u 17 sati prvom projekcijom u okviru natjecateljskog programa počela je 45. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj... »više

45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Dan kada je ubijen Kennedy

Rođen 29. svibnja 1917., a poginuo u nikada zaista razjašnjenom atentatu 22. studenoga 1963., prije točno pola stoljeća, John Fitzgerald Kennedy bio je 35. i najkarizmatičniji američki predsjednik... »više

Kino Tuškanac

Filmovi Claire Denis i Filmske mutacije: sedmi festival nevidljivog filma

Sedmo izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma pod naslovom SLIKA KAPITAL održat će se od 25. studenoga do 5. prosinca u kinu Tuškancu u Zagrebu, od 26. studenoga do 1. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci... »više