Novosti

Facebook HFS
24.11.2013.
45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Svetica

Radionica Brendiranje projekata filmskih organizacija, koja je u subotnje prijepodne održana u prostorijama Kluba Pulske filmske tvornice, a vodio ju je Davor Mišković, pokazala je kako je moguće povezati ideje i zamisli ljudi iz raznih okruženja, uskladiti ih, uz neophodno prihvaćanje promišljanja drugih i uz, kada je potrebno, odustajanje od nekih vlastitih stavova, pa koncipirati realne i ostvarive projekte. U nešto više od tri sata raznih aktivnosti tako su usložena tri projekta, a bar jedan među njima ocijenjen je kao moguć za provedbu već iduće godine.

U subotnjem je programu bilo i prikazivanje dvadeset filmova u tri revijske projekcije te završni i oproštajni domjenak, a između svega bilo je puno prilika za razgovore, susrete i razmjene mišljenja autora i članova žirija te organizatora, što svakako jest  jedan od razloga održavanja ovakvih sadržaja.   

Sudionici Revije pozvani su i na obilazak atomsko-kemijsko-biološke utvrde Svetica, koju je bivša JNA sagradila sredinom pedesetih godina prošloga stoljeća kao jedan od objekata hladnoga rata, namijenjen borbenim djelovanjima u slučaju atomskog ili kakvog drugog napada na Pulu. Ukopana trideset metara pod zemljom, sa svojim je spletom zbunjujućih i donekle klaustrofobnih hodnika, prostorija za posadu, komandnih mjesta, radara i sa četiri golema topa koji su kontrolirali morski pristup gradu i okolici bila moćna tvrđava, a danas je zanimljiv fortifikacijsko-turistički objekt koji je tajno sagrađen, početkom devedesetih s odlaskom JNA-a iz Hrvatske zatvoren i konzerviran, slučajno otkriven prije nekoliko godina i donekle devastiran, ali marom zaljubljenika u takve vojne objekte ipak sačuvan i pristupačan za turističke posjete. Obilazak je zamišljen i kao svojevrstan foto-safari, a mnogi su ga posjetitelji zaista iskoristili snimajući i mračne hodnike i spektakularan pogled na more s vrha jedne od topovskih kula.   

Utvrda je sagrađena na mjestu nekadašnjeg svetišta obdarenog, kako govore, izvorom vode koja je imala neka čarobna svojstva, pa su tako nakon što bi njome oprali oči i mnogi slijepci progledali.

Iako se članovi žirija nisu baš koristili čarobnom vodom, možda im je samo pribivanje na mjestu gdje je ona nekada tekla dodatno otvorilo oči, pa su nakon svih pet službenih projekcija i pogledanih trideset i šest filmova u subotu navečer zasjeli na završnu sjednicu na kojoj su, u argumentiranoj raspravi, donijeli odluku o filmovima između kojih će biti podijeljene nagrade. 

Među jedanaest filmova odabranih odlukom članova žirija da uđu u završni krug natjecanja našli su se animirani Inanibus autora Jadranka Lopatića, FKVK Zaprešić, igrani Snijeg u Splitu samostalnog autora Igora Jelinovića iz Splita, Vjetar puše kamo hoće Filipa Mojzeša, ADU, Zagreb te Iz košmara Marka Majerskog, Brojka produkcija / Kinoklub Zagreb, eksperimentalni Ethan Elvisa Lenića, Šikuti Machin, Savićenta, Pokret Tamare Bilankov, UMAS, Split, Pinokio Tome Šimundže, UMAS, Split i +topia Petra Novaka, Kinoklub Zagreb, kao i dokumentarni Park ljubavi Lane Kosovac, ADU, Zagreb, Tamo Gdje Živi Nada samostalnog autora Daria Bukovskog, Zagreb i Laminati samostalne autorice Ivane Rupić, Šibenik.

Na javnom žiriranju koje će se prema pravilima UNICA-e održati u nedjelju u jedanaest sati, u kinu Valli gdje su se odvijale i sve revijske projekcije, bit će proglašeni pobjednici i podijeljene nagrade 45. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, a valja naglasiti da su pripreme za održavanje 46. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, od 7. do 9. studenoga 2014. godine, u Vukovaru, već započele. 

Duško Popović

Zavrtila se 45. rola amaterskog filma!

Sinoć u 17 sati prvom projekcijom u okviru natjecateljskog programa počela je 45. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj... »više

45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Dan kada je ubijen Kennedy

Rođen 29. svibnja 1917., a poginuo u nikada zaista razjašnjenom atentatu 22. studenoga 1963., prije točno pola stoljeća, John Fitzgerald Kennedy bio je 35. i najkarizmatičniji američki predsjednik... »više

Kino Tuškanac

Filmovi Claire Denis i Filmske mutacije: sedmi festival nevidljivog filma

Sedmo izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma pod naslovom SLIKA KAPITAL održat će se od 25. studenoga do 5. prosinca u kinu Tuškancu u Zagrebu, od 26. studenoga do 1. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci... »više

45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Valovi

Prije godinu dana, na 44. reviji koja je održana u Đakovu, bilo je prijavljeno 159 filmova, među kojima je bilo najviše igranih, čak 56, pa 45 eksperimentalnih, 34 dokumentarna i 15 video spotova... »više