Novosti

Facebook HFS
22.11.2013.
Kino Tuškanac
Filmovi Claire Denis i Filmske mutacije: sedmi festival nevidljivog filma
SLIKA KAPITAL

Sedmo izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma pod naslovom SLIKA KAPITAL održat će se od 25. studenoga do 5. prosinca u kinu Tuškancu u Zagrebu, od 26. studenoga do 1. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci, a u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani 9. siječnja. Festival je duljeg trajanja, snažno obilježen programom četrnaest filmova Claire Denis, koji se realizira u partnerstvu s Hrvatskim filmskim savezom, Francuskim institutom i Slovenskom kinotekom. U fokusu su politike stranosti u radu Claire Denis, od njezinog prvog filma Čokolada, filmova Fućka mu se za smrt, Dobar posao, Nevolje svakog dana i filmova nadahnutih filozofskim mišljenjem Jeana-Luca Nancyja Prema Nancyju i Uljez do najnovijeg filma Nitkovi, s kojim ćemo službeno otvoriti ovogodišnji festival, u subotu 30. studenoga u 19 sati u kinu Tuškanac, točno na polovici zagrebačkog programa, a pri kraju riječkog. Denis je redateljica međuprostora, međupoložaja, međuvremena. Intersticijalni stil, kojim Hamin Naficy objedinjuje moduse proizvodnje egzilantskog, nomadskog filma s naglaskom, povezuje rascjepe, pukotine, praznine njenog filmskog prostora i vremena. Njezina je biografija eminentno postkolonijalna na razmeđi svjetova, a zajednica marginalna, alegorijska, transgresivna, transcendentalna. Opis njezinih predavanja o filmu kao kulturalnoj antropologiji navodi: istraživanje multietničkih i kros-kulturalnih okoliša s hladnom strašću i distanciranim angažmanom vizualnog kulturnog antropologa.


Claire Denis

Protu-program slika kapitala je kritika odvajanja Guyja Deborda, njegove strateške diverzije slika spektakla u filmovima Društvo spektakla, Kružimo u noći i proždire nas vatra, O prolasku nekoliko osoba kroz prilično kratku jedinicu vremena te O odbacivanju svih mišljenja, za i protiv, izrečenih o filmu Društvo spektakla. Uz sklopu ovog programa odvijat će se multimedijalna radionica Igra za klasne odnose o umjetnosti u razdoblju svog rastakanja koja "kao negativan pokret koji teži za nadilaženjem umjetnosti u povijesnom društvu u kojem se povijest više ne živi, istodobno je umjetnost promjene i čisti izraz nemoguće promjene. Ta umjetnost je silom avangardna i nije. Njezina avangardnost je njezin nestanak."


35 čašica ruma

Teme ovih dvaju autorskih blokova povezuje kustoski program Ovdje i drugdje talijanskog filmskog kritičara Tonija D'Angele, urednika časopisa La Furia Umana s devet recentnih filmskih radova, među kojima su Vive l'amour Monte Hellmana, underground film Divlje vještice Daniela Fawcetta & Clare Pais, politički filmovi Naše tijelo je naše oružje Clarisse Hahn, američki nezavisni film Neizgovoreni čin Dana Sallitta, Vidjeli nikad vidjeli kojim predstavljamo umjetnički aktivizam Andrea Tonaccija i found footage o uzaludnom radu Dugo sam te čekala Claudie Siefen, Čekanje ljeta (Fragmenti prošlog života) Maura Santinija, Saudade filmaša Jeana-Claudea Rousseua koji će 5. prosinca u sklopu predavanja na Akademiji likovnih umjetnosti, pod naslovom Kadar, orijentacija, motiv prikazati nekoliko svojih umjetničkih filmova.


Čokolada

Barem dvoje autora u ovom programu nadahnuto je filmskim slikama Yasujira Ozua, Claire Denis u filmu 35 čašica ruma posvaja Ozuovo Kasno proljeće, a Jean-Claude Rousseau se često navodi kao umjetnik koji je predstavio Ozuov rad u Francuskoj 1970-ih godina. Multimedijalni događaj, film Priča o plutajućim travkama Yasujira Ozua s izvođačem za nijeme filmove benshijem Ichirom Kataokom i glazbenicima Damirom Pricom Kafkom, Mirom Manojlovićem, Igorom Pavlicom i Franjom Glušcem odvijat će se 5. prosinca u kinu Tuškanac, u 19 sati.


Dobar posao

Ovogodišnju temu teorijski će utemeljiti predavanje Jonathana Bellera, jednog od najprovokativnijih teoretičara medijske kulture, na Akademiji dramske umjetnosti 4. prosinca, pod naslovom Kompjutacijski kapital o arhivima vidljivog i logistici vizualizacije i s obzirom na povijest vizualizacije ("slikarstva, fotografije, filma i njihovog okoliša, kao i rase, roda, klase, kolonizacije, industrijalizacije i imperijalizma - koji i dalje strukturiraju vizualizaciju uz psihoanalitičke, fetišističke, klasne, rasne, seksističke i nacionalističke vektore") i digitalne kulture.

U sklopu panel-razgovora Slika kapital koji pripremamo s filozofkinjom Ljiljanom Filipović i stalnim suradnicima i partnerima na našim programima, sudjelovat će gosti Filmskih mutacija, među kojima su teoretičar medijske kulture Jonathan Beller, filmaši Jean-Claude Rousseau i Claudia Siefen, filmologinja Martine Beugnet, filmolog Jurij Meden, filmski kritičari Toni D'Angela, Neil Young i Michael Pattison.

Program se realizira u partnerstvu Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma (Film-protufilm) i Hrvatskog filmskog saveza - Filmskih programa u kinu Tuškanac, Francuskog instituta u Zagrebu i Parizu, Art-kina Croatia u Rijeci, Slovenske kinoteke u Ljubljani i programa Vizualni kolegij Multimedijalnog instituta mi2 u Zagrebu.

Dvogodišnji program Filmskih mutacija o SLIKAMA KATARZE I KAPITALA je dio dugoročnog projekta TIMeSCAPES: Slike i izvedbe vremena u kasnom kapitalizmu, koji suorganiziraju partneri BADco. (Zagreb), Maska (Ljubljana), Science Communications Research (Beč),Teorija koja hoda (Beograd), Akademija dramske umjetnosti (Zagreb) i Film-protufilm (Zagreb). Projekt TIMeSCAPES je podržan od programa Kultura Europske zajednice.

Program festivala

Filmski programi u kinu Tuškanac, Tuškanac 1 od 18. do 23. studenoga 2013.

Talijani opet u Tuškancu

Uvodni film ovogodišnjoj VIII smotri novog talijanskog filma, koja donosi pet recentnih naslova, bit će film velikog Roberta Rosellinija Rim otvoreni grad kojim se sjećamo, prije četrdeset godina preminule, dive talijanskog filma Anne Magnani... »više

Argentinska večer u kinu Tuškanac

Veleposlanstvo Argentine u Budimpešti i Hrvatski filmski savez pozivaju vas u četvrtak, 7. studenoga u 18 sati u kino Tuškanac na projekciju filma Aballay neustrašivi, redatelja Fernanda Spinera... »više

Filmski programi kina Tuškanac od 4. do 16. studenoga 2013.

Šesti ciklus iberoameričkog filma u ponedjeljak 4. studenoga otvara humorna romantična drama Dar koju potpisuju dvoje redatelja, Čileanci Cristián Galaz i Andrea Ugalde, koji su kreirali beskonfliktnu i u cjelini vrlo benignu... »više

Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatski filmski savez i Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije

Svečano otvaranje Dana Slovenskog filmskog arhiva

Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatski filmski savez i Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije s osobitim veseljem Vas pozivaju... »više