Novosti

Facebook HFS
23.11.2013.
45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Dan kada je ubijen Kennedy

Rođen 29. svibnja 1917., a poginuo u nikada zaista razjašnjenom atentatu 22. studenoga 1963., prije točno pola stoljeća, John Fitzgerald Kennedy bio je 35. i najkarizmatičniji američki predsjednik, kojega među ostalim pamtimo i kao izrazito filmičnu osobu. O njegovom su liku i djelu snimljeni brojni filmovi i televizijske serije, napisane stotine knjiga, a slučajno, amaterskom kamerom zabilježeni zadnji momenti njegova života, dok se kolona automobila još kreće ulicama Dallasa, nesvjesna što se upravo dogodilo, a Jacqueline užasnuta pokušava iskočiti iz auta, u svom ružičastom kostimu i pošpricana kapima krvi iz prostrijeljene glave svoga muža, među najčešće su prikazivanim filmskim scenama u povijesti. Uostalom, sve je o JFK-u bilo poput filma, od sage o klanu Kennedyjevih, njegovom nastanku i moći obitelji, preko brojnih sprega s mafijom i sa filmom, bajkovitoga braka s gospodičnom Bouvier i najpoželjnije ljubavnice na svijetu Marylin Monroe, do toga tragičnog dana kada se zapucalo u Teksasu.

Zabilježen na toj i na mnogim drugim filmskim i televizijskim snimkama, ostao je u kolektivnoj memoriji kao zgodan, mlad i privlačan muškarac kojega su žene voljele, a muškarci uvažavali i poput mnogih drugih koji su umrli na vrijeme, nije dočekao starost i sve što s njome dolazi. Politički su analitičari tvrdili da je pobjedu na predsjedničkim izborima dobio upravo zato što je znao koristiti medije i jer ga je kamera voljela.

I baš na pedesetu obljetnicu njegove smrti započela je u Puli 45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja objedinjuje igrani i dokumentarni film, animaciju i eksperiment, amaterizam u nastanku radova i, često, profesionalnost u rezultatu. Pula je goste iz cijele Hrvatske dočekala srdačno i prijateljski, tek s nešto vjetra i bez padalina, ali taman kada smo se jedni drugima time pohvalili stalo je kišiti, što je pouka da neke stvari ne valja izricati naglas.

Ovdje su bili domaćinom i 43. revije, održane 2011. godine, a na svečanom je otvaranju naglašeno kako su baš svi, od Pulske filmske tvornice, koja je sa Hrvatskim filmskim savezom priređivač Revije, preko Grada Pule i Istarske županije, koje su skupa s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Turističkom zajednicom Grada Pule njezini pokrovitelji do Pula Film Festivala kao partnera u organizaciji, zainteresirani da se ova lijepa praksa nastavi i ubuduće. Pula je tako već istaknula kandidaturu za organizaciju još poneke Revije, uskoro.

Prvoga su dana uz tri domjenka, u kinu Valli održane i dvije projekcije odabranih filmova, a na prvoj su gledatelji mogli vidjeti devet naslova, četiri eksperimentalna, tri igrana te po jedan animirani film i jedan video spot te na drugoj među šest prikazanih  dva igrana filma, po jedan eksperimentalni, dokumentarni i animirani i ponovo jedan video spot.

Novost je ovogodišnje Revije i razgovor s autorima nakon održanih projekcija, u kojem su sudjelovali svi članovi žirija i svi prisutni autori, pa se, na razne se načine penjući na pozornicu, što je bilo zanimljivo gledati, kako bi onako neformalno zasjeli na pod i onda klatili nogama, našlo okupljeno pet članova žirija i devet autora. U utrci s vremenom, jer je u devet navečer morala početi redovita projekcija u kinu Valli, razgovor je bio ugodan i sadržajan, a nastavljen je u Klubu Pulske filmske tvornice, na završnom domjenku toga dana, samo se tamo nešto slabije čulo zbog malo glasnije glazbene podloge.

Ali, bilo je lijepo, kažu preživjeli!

Duško Popović

Kino Tuškanac

Filmovi Claire Denis i Filmske mutacije: sedmi festival nevidljivog filma

Sedmo izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma pod naslovom SLIKA KAPITAL održat će se od 25. studenoga do 5. prosinca u kinu Tuškancu u Zagrebu, od 26. studenoga do 1. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci... »više

45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Valovi

Prije godinu dana, na 44. reviji koja je održana u Đakovu, bilo je prijavljeno 159 filmova, među kojima je bilo najviše igranih, čak 56, pa 45 eksperimentalnih, 34 dokumentarna i 15 video spotova... »više

Danas Pula postaje središte hrvatskog neprofesijskog filma

Od 22. do 24. studenog u Puli će se održati 45. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Pulske filmske tvornice. Revija je jedna je od najstarijih smotri... »više

ZAVRŠENO 5. IZDANJE FESTIVALA O PRAVIMA DJECE (17. - 20.11.2013.)

REKORDNIH 6000 DJECE POGLEDALO 33 FILMA U 10 GRADOVA

Projekcijom igranog filma «Samo mijena stalna jest» koji je snimila, režirala i montirala koprivnička filmska družina «Mravec» dokumentirajući festivalska zbivanja proteklih dana u Koprivnici... »više