Novosti

Facebook HFS
21.11.2013.
LUX FILM U KINU TUŠKANAC 24. STUDENOGA 2013.

S obzirom na izvanredan interes publike i punu dvoranu Muzeja suvremene umjetnosti gdje je u okviru ZFF održan Dan LUX filma, Ured za informiranje Europskog parlamenta odlučio je Zagrepčanke i Zagrepčane počastiti još jednom BESPLATNOM projekcijom LUX filmova!

U nedjelju 24. studenoga dođite u kino Tuškanac i pogledajte dva sjajna europska filma koji su u konkurenciji za filmsku nagradu LUX Europskog parlamenta:

projekcija u 19h -  "The Selfish Giant" (red. C. Barnard, Belgija, 2013.)

projekcija u 21h - "Miele" (red. V. Golino, Francuska-Italija, 2013.)

ŠTO JE NAGRADA LUX? Nagradu LUX, ustanovljenu 2007., svake godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u kinematografiji. Nagrada LUX usmjerava pažnju na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te daje potporu širenju europskih (ko)produkcija. U praksi, distribucija je „Ahilova peta“ europskog filma, a situaciju pogoršavaju jezične barijere; nagradom LUX želi ih se premostiti.

Nagradom LUX Europski parlament podupire kulturnu raznolikost i štiti europski identitet. Nagradom LUX pomaže se europskim filmovima da pronađu svoje mjesto na tržištu i dopru do široke publike koja inače možda ne bi imala priliku pogledati ih.

Sadašnja kriza također ugrožava umjetnost, kulturu i kinematografiju. Potporom europskoj kinematografiji pomaže se premostiti rastuću podijeljenost u Europi te očuvati kreativnost i raznolikost unutar EU-a.

DANI LUX FILMA organiziraju se tijekom jeseni u više od 40 gradova u Europskoj uniji i opipljiv su izraz angažmana Europskog parlamenta u području kinematografije i kulture. S titlovima na svim službenim jezicima EU-a filmovi koji se natječu postaju dostupni širokoj publici te potiču rasprave o temama koje se tiču svih nas.

Tijekom DANA LUX FILMA istovremeno se u 28 država EU-a na 24 jezika prikazuju tri filma koja se natječu za nagradu LUX.

Tri filma se natječu za nagradu LUX 2013.:
MIELE
u režiji Valerie Golino – Francuska, Italija (2013.)
THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN
u režiji Felixa van Groeningena – Belgija (2012.)
THE SELFISH GIANT
u režiji Clije Bernard – Ujedinjena Kraljevina (2013.)

Dobitnik nagrade LUX 2013. - dakle jedan od ova tri filma - a kojega biraju zastupnici u Europskom parlamentu, bit će objavljen 11. prosinca 2013. godine.

Dan Hrvatske zajednice tehničke kulture

Pozivamo Vas da nam se pridružite na prezentaciji aktivnosti i zajedničke suradnje, povodom Dana Hrvatske zajednice tehničke kulture, 26. studenoga 2013. u 19.30 sati u kinu Tuškanac... »više

ZAPOČELE INKLUZIVNE PROJEKCIJE ZA DJECU I MLADE U 10 HRVATSKIH GRADOVA: REKORDAN POSJET DJECE CINESTARU NOVI ZAGREB

Više od 1200 učenica i učenika osnovnih škola sudjelovalo je u inkluzivnoj projekciji filmova svojih vršnjaka... »više

Filmsko terapijski seminari KAVA-e

Filmsko terapijski seminari vas pozivaju na upise u jednogodišnji intezivni program koji će istovremeno pokrivati edukaciju o filmu i psihologiji, te biti i terapija filmom... »više

SVEČANO OTVORENO 5. IZDANJE FESTIVALA O PRAVIMA DJECE (17. - 20.11.2013.)

33 FILMA O DJECI I ZA DJECU NA INKLUZIVNIM PROJEKCIJAMA ŠIROM HRVATSKE

Projekcijom najgledanijeg obiteljskog slovenskog filma „Gremo mi po svoje“, pjevačkom točkom polaznika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ iz Koprivnice s UNICEF-ovom ambasadoricom... »više