Novosti

Facebook HFS
21.08.2013.
Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!

Kao što je to običaj već osamnaestu, odnosno šestu godinu za redom, srednjoškolce- filmoljupce i posjetitelje žutog grada Karlovca, drugi tjedan školske godine neće ocjenjivati profesori. Tjedan nakon početka školske godine srednjoškolci iz brojnih zemalja svijeta morat će se nakratko oprostiti od profesora i školskih kolega, jer od 11. do 14. rujna traje 18. Filmska revija mladeži i 6. Four river film festival kojeg svi mladi zaljubljenici u film vrlo rado posjete. Baš u Karlovcu srednjoškolcima će ocjene davati čak tri filmska profesora, člana stručnog ocjenjivačkog suda jer 78 filmova s 5 kontinenata nije mala stvar. U četiri festivalska žuta dana u kojima će se i filmska traka izlizati uvijek budno i stručno oko morat će imati upravo ovi profesori- žiri. Kao i svake godine i ove će upravo oni odlučivati o devet od ukupno jedanaest nagrada, a to su: po jedna nagrada, posebno u Revijskom, posebno u Festivalskom djelu u svakoj od kategorija animiranog filma, dokumentarnog filma, igranog filma, u kategoriji slobodnog stila među nacionalnim filmovima te o onoj glavnoj za najbolji film- Grand Prixu koji ujedinjuje i Reviju i Festival.

Naše boje ove će godine predstavljati Daniel Kušan, sin jednog od naših najpoznatijih pisaca Ivana Kušena. „Koko i duhovi“ samo je jedna od uspješnica oca pisca koju je prije dvije godine ekranizirao upravo Daniel. Baš tim filmom ovaj je filmski režiser u hrvatska kina privukao 80 tisuća gledatelja, a film je bio prikazan i na tridesetak međunarodnih festivala. Film je nagrađen sa sedam hrvatskih i jednom međunarodnom nagradom. U prvim redovima Danielu će praviti društvo i jedna Amerikanka. Radi se o Maureen Carrigg, profesorici video produkcije i novih medija na Sveučilištu u Wayneu u Nebraski. Iskusna poznavateljica filma osim u sedmoj svjetskoj umjetnosti uplela je prste i u produkciju reality showova, a trenutno surađuje na nekoliko dokumentarnih projekata za američku javnu televiziju.

U našu žutu priču možda se najviše uklapa sljedeća članica žirija- Njemica Vera Schöpfer. Nakon diplome na Akademiji medijskih umjetnosti u Kölnu odlučila je svo svoje znanje prenijeti na mlađe generacije. Sudjelovavši na brojnim projektima namijenjenim tinejdžerima, Vera je upoznala njihov svijet i odlučila stvoriti web stranicu www.screenagers.de koji okuplja mlade filmoljupce Njemačke, ali i šire.

Možda se baš na toj stranici za mlade našao i član kolokvijalno rečeno malog žirija- trojca uspješnih srednjoškolaca koji odlučuje o najboljem filmu koji promiče nenasilje i dodjeljuje nagradu Žuta zastava. Tako će natjecatelji morati osvojiti srce prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prixa. Thijs de Block je student režije na RITS školi u Bruxellesu. Nakon što će četiri dana biti dio karlovačke filmske žutice, ovaj budući režiser nastavlja raditi na svojem projektu. Radi se o filmu kojim će diplomirati na priznatom fakultetu.

Rame uz rame mladog Thijsa sjedit će i Norvežanka Jorunn Oluassen. U lipnju prošle godine koordinatorica Festivala i Revije, Marija Ratković Vidaković posjetila je upravo njen grad. Naime, Tromso je bio domaćin prvog Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih, a šatafetu je ove godine predao Karlovcu prilikom čega je i dogovoreno samo gostovanje ove studentice medija i komunikacija. Početak cijele priče o žirijima počeli smo s režiserom filma „Koko i duhovi“, a završavamo s glavnim glumcem istoimenog filma. Antonio Parač 15-godišnji je Zagrepčanin koji će svojim glumačkim znanjem sigurno dobro moći procijeniti tko zaslužuje nagradu – Žuta zastava.

78 filmova, 5 kontinenata i 6 filmskih vrituoza koji unatoč žutoj filmskoj groznici svih četiri dana moraju držati sve konce u rukama.

15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Stjepko Težak (1926 – 2006) – ljubav prema filmu i svijest o potrebi uključivanja filma u školu

Iako doktor filologije i jezikoslovac, velik dio svog stručnog i znanstvenog rada Stjepko Težak posvetio je filmu i drugim suvremenim medijima, vjerujući kako novi mediji moraju naći svoje mjesto u školi jer imaju osobitu pedagošku vrijednost... »više

15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Više radno nego svečano

Ovogodišnja je, 15. i jubilarna škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić svečano otvorena u ponedjeljak, 19. kolovoza u čakovečkom Centru za kulturu u kojem se održava četvrtu godinu za redom, od 2010... »više

Završilo Riječno kino uz Karlovačko. Za sljedeću godinu treba pripremiti 10.000 luftića!

Karlovačka ljetna atrakcija na obali Korani spustila je svoje platno za ovu godinu. Konačnom rekapitulacijom organizatori, poduzeće Turbing d.o.o. i Kinoklub Karlovac, udruga članica Hrvatskog filmskog saveza, mogu biti i više nego zadovoljni... »više

Uspješan završetak desete Ljetne škole filma Šipan

Nakon deset dana kreativnog rada, druženja i učenja mladi polaznici desete jubilarne Ljetne škole filma Šipan dočekali su svoju večer... »više