Novosti

Facebook HFS
12.09.2013.
Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival

Kugla je bačena! Žamor, žuta boja i prepuno kazalište Zorin dom označili su još jednom početak najžuće filmske manifestacije - 18. Filmske revije mladež i 6. Four River Film Festivala. Poznata nasmijana lica prošetala su se daskama koje život znače pretvorivši ih još jednom u filmsku platformu na kojoj će se sljedeća četiri dana prikazivali filmski uradci srednjoškolaca iz cijelog svijeta.

'Njemački povjesničar William Pehle obilježio je početak kuglanja u Njemačkoj u 300toj godini, a kuglalo se i u Engleskoj u 14. stoljeću. Kažu: 'Povijest je majka znanja!', pa eto kugla se i u Karlovcu od 11. do 14. rujna. Filmsko stvaralaštvo u Karlovcu nema toliku povijesti, no o sve većoj popularnosti Revije i Festivala na prostoru Hrvatske, ali i regije i svijeta govori podatak o broju prijavljenih filmova. 307 prijavljenih filmova, što u Revijskoj, što u Festivalskoj konkurenciji, zadalo je selekcijskoj komisiji puno posla. No unatoč velikoj konkurenciji filmski trio gušt u sastavu profesorice hrvatskog jezika i medijske kulture Ane Đordić, poznatog filmskog kritičara Boška Picule i filmskog redatelja i autora nedavne uspješnice 'Zagonetni dječak' Dražena Žarkovića izdvojilo je 40 filmova koji će se natjecati u nacionalnom, odnosno Revijskom programu te njih 38 u međunarodnom - Festivalskom programu.', ponosno je naglasila voditeljica Danijela Trbović ustupivši svojim simpatičnim opaskama mjesto na pozornici gradonačelniku grada Karlovca prof. Damiru Jeliću koji je zaključio kako je festival poput ovog uistinu pravi most između istoka i zapada, svojevrsni jezik koji nadilazi sve jezike. Inače za sav trud koji je bio potreban da bi se pogledalo toliko filmova Dukatino je selekcijsku komisiju nagradio velikim čunjevima za kuglanje. Naravno, žutim.

Bez čunjeva kao poklona (odnosno mita za posao koji im predstoji) nije ostao niti žiri u sastavu Maureen Carrieg - profesorica filmske umjetnosti i novih medija na Wayne State Collegu u Nebraski, Vera Schoepfer – filmska redateljica i voditeljica filmske družine Screenagers te domaći redatelj Daniel Kušan. 78 filmova borit će se u četiri kategorije za 11 nagrada, a tko će srušiti sve čunjeve i osvojiti glavnu nagradu Grand Prix saznat će se u subotu.. Osim toga, ovogodišnje karlovačko izdanje Revije i Festivala domaćin je i Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih. Od nedjelje u Karlovcu su se družili i o bitnim temama bliskim filmskom stvaralaštvu mladih raspravljali 30tak sudionika predstavnika čak 15 filmskih festivala iz svih dijelova Europe, predstavnika uspješnih filmskih družina i medijskih pedagoga. Kruna njihovog rada slijedi upravo danas u 17 sati na okruglom stolu kojem će prisustvovati i redateljica Tatjana Aćimović, filmska kritičarka Diana Nenadić, te ispred ureda Pravobraniteljice za djecu, gospođa Maja Flego.

Na sve ove brojke i događanja najponosnije su i one najzaslužnije za održavanje Revije i Festivala - Vera Robić- Škarica i Marija Ratković Vidaković iz Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac koje su također pozdravile sve okupljene i zaključile kako se Revija održava u Karlovcu već sedmu godinu, dok je Festival uslijedio godinu dana kasnije i iako mnogi smatraju da je sedma godina braka kritična, za organizatore je baš suprotno bila puna poticaja. Došlo je do smjene generacija koja se više manje uspješno prebrodila i punim jedrima krenulo se dalje – u nove Revije i u nove Festivale! Na Mariji i Veri je samo ostalo primiti vrpcu s jedne strane (Dukatinu s druge) i škare prepustiti članu malog žirija, prošlogodišnjem dobitniku Grand Prixa, belgijanacu Thijs de Blocku. Samo jedan rez filmske vrpce škarama i 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival su otvoreni!

Iza nas je već jedna natjecateljska projekcija, a ispred nas tri dana bogatog filmskog sadržaja. Danas, 12. rujna filmoljupci imaju priliku pogledati tri projekcije natjecateljskog programa u 9, 11 i u 19 sati, a najmlađi će moći uživati u dječjem animiranom filmu Igor u programu Filmski 5+ u kinu Edison u 10 i 30 sati. Dan ćemo završiti popratnim programom Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? na Starom gradu Dubovcu i to prikazivanjem filma prošlogodišnje dobitnice nagrade za najbolji dokumentarni film Jude Chehab – Netko iz Bejruta. U slučaju kiše program se izmještava u Gradsko kazalište Zorin dom.

Svečano otvaranje Revije i Festivala je iza nas. Čunjevi su poredani i spremni za sljedeća tri dana filmskog kuglanja na već poznatim festivalskim lokacijama!

Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – 18. filmska revija mladih i 8. Four River Film Festival

Summertime

Dok šećem po večernjem sumraku ispred Zorin doma, u svojoj, zbog razloga kojeg vam neću reći, meni posebno dragoj crveno-bijeloj, kariranoj košulji kratkih rukava... »više

KARLOVAČKA DJECA PRVA KRENULA U PUSTOLOVINU ZVANU FILMSKO ŽUTILO

Unatoč kišovitom jutru, danas u 10 i 30 sati ispred Kina Edison natiskalo se mnoštvo glavica i stotinu ručica. Stotine nožica s nestrpljenjem je cupkalo na mjestu čekajući početak Filmskog 5+... »više

Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – 18. filmska revija mladih i 8. Four River Film Festival

Poticaj mladim autorima

Raznolikost koncepcija i organizacijskih oblika pojedinih filmskih festivala za mlade, koji su predstavljeni na drugom Europskom seminaru o filmskom stvaralaštvu mladih, na koncu se izjednačava u uvijek istom cilju.. »više

RADIONICA SCENARIJA, REŽIJE, KAMERE, RASVJETE I MONTAŽE

U četvrtak 03. Listopada 2013. u 19:00 h, u kino dvorani Kino kluba “Zagreb“ na Trgu žrtava fašizma 14., održat će se uvodno predavanje "Radionice scenarija, režije, kamere, rasvjete i montaže"... »više