Novosti

Facebook HFS
13.09.2013.
DRUGI DAN ŽUTILA U ZNAKU MILENIJSKE FOTOGRAFIJE I KRAJA DRUGOG EUROPSKOG SEMINARA O FILMSKOM STVARALAŠTVU MLADIH. VEČERAS KONAČNO PROGRAM NA STAROM GRADU DUBOVCU.

Oprostili smo se i od drugog dana 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala! Od 9 sati ujutro, kada je započeo, do sitnih noćnih sati trajao je dan tijekom kojeg su svi posjetitelji mogli uživati u projekcijama natjecateljskih filmova, nezaboravnom izletu, zanimljivom okruglom stolu, filmu mlade Libanonke Jude Chehab te se na kraju opustiti uz glazbeni program.

Na drugoj projekciji natjecateljskog programa u 9 sati u GK Zorin dom prikazani su filmovi iz Hrvatske, Španjolske, Velike Britanije, Grčke, Turske, Republike Koreje i daleke nam Norveške, nakon čega su se gledatelji uz filmskog kritičara Boška Piculu, člana selekcijske komisije, mogli upoznati s autorima filmova koji su s publikom podijelili svoja iskustva sa snimanja filmova. Na trećoj projekciji u 11 sati mladi srednjoškolci iz Hrvatske, Portugala, Norveške, Njemačke, Rusije, Italije i Filipina još su jednom doprinijeli širenju međunarodne filmske mreže te podijelili svoje dojmove s okupljenima. Za to su vrijeme, samo stotinjak metara dalje, na drugoj festivalskoj lokaciji, kinu Edison, najmlađi su uživali u Filmskom 5+ programu i osebujnom animiranom filmu američkog redatelja Anthonyja Leondisa, Igor.

Osim bogatog filmskog programa koji je još jednom udario snažan pečat srednjoškolskom filmu, protekli je dan označio i kraj Drugog europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih I to okruglim stolom u 17 sati u knjižnici za mlade. Gošće okruglo stola bile su Irena Šegavić Čulig iz UO za društvene djelatnosti Grada Karlovca, Vera Robić-Škarica i Diana Nenadić iz Hrvatskog filmskog saveza, Maja Flego - savjetnica Pravobraniteljice za djecu Maja Flego, Tatjana Aćimović s Festivala o pravima djece te na kraju - Renata Laboš ispred Odjela za obrazovanje HRT-a. Pod budnim okom Boška Picule predstavljeni su zaključci pojedinih grupa, sudionika Seminara , a vodila se i rasprava o formiranju Youth Cinema Networka (svojevrsne filmskoj mreže koja doprinosi širenju filmskog znanja među mladima kao i internacionalnu suradnju stvaratelja sedme umjetnosti).  Kruna svega je označila odluka o sljedećem domaćinu ovog važnog filmskog projekta:. dok su se Festival i Revija dobro utaborili između četiri rijeke Seminar se iduće godine seli na Dunav, točnije Beograd ka svojim novim domaćinima – Medijskom edukativnom centru.

Jučerašnji dan obilježio je i izlet na rijeku Dobru, te dvorac u Novigradu na Dobri. Da sve ne bi ostalo u ozbiljnom tonu pobrinula se volonterka Nina Čorak koja je uoči izleta izradila veliki festivalski okvir u kojem su se svi prisutni imali priliku slikati te dobiti vječnu uspomenu na najžuću filmu manifestaciju. Osim toga, za one željne znanja održano je i mala prezentacija Canona, a cijelu priču je zaokružila zajednička milenijska fotografija sudionika na predivnom Novigradskom mostu podno starog dvorca. Večernji sati protekli su u znaku četvrte projekcije filmova iz Kanade, Austrije, Italije, Poljske i Irana te prigodnog razgovora s Dianom Nenadić.

Filma nikada dosta, a dokaz toga jučer su bili i svi koji su imali priliku uživati u projekciji filma Netko iz Bejruta mlade Libanonke Jude Chehab koja se zbog lošeg vremena preselila u GK Zorin dom. Bogat filmski dan dodatno je začinio nastup popularnog 15-ero članog benda We meet again for the first time ispred Kazališta.

Na pola smo festivalskih zbivanja, no umor još nije primjetljiv. Kugle se i dalje vrte, pa tako danas imate priliku uživati u još tri projekcije natjecateljskog programa, filmu Imam dvije mame i dva tate Krešimira Golika u okviru Filmskog 5+ programa, radioničkom programu na različitim lokacijama te oštroj debate na temu prava manjina izražena filmom namijenjenoj neumornim filmoljupcima koji žude za izražavanjem stave u kojoj će sudjelovati i karlovačke srednje škole. Ususret najavljenom proljepšanju vremena uživat ćemo na Starom gradu Dubovcu uz prvi dugometražni film Brune Mustića - Glazbena Kutija, kada će nas posjetiti i ekipa filma prevođena Robertom Kurbašom i Darom Vukić a nakon svega nam predstoji glazbeni program uz DJ Akademiju.

Kinoteka Makedonije u kinu Tuškanac

Tuškanac 1 od 19. do 26. rujna 2013.
Povod gostovanju Kinoteke Makedonije u kinu Tuškanac je zajednički projekt restauracije s Hrvatskom kinotekom, pa će na velikom tuškanačkom platnu biti prikazano nekoliko restauriranih i digitaliziranih verzija starijih filmskih naslova... »više

Palunko 1.1 na Zagreb Film Festivalu

Scenaristički projekt Palunko Hrvatskog filmskog saveza na nadolazećem Zagreb Film Festivalu koji se održava od 20. do 27. listopada 2013. po jedanaesti put donosi popularnu radionicu scenarija kratkometražnog igranog filma... »više

Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival

Kugla je bačena! Žamor, žuta boja i prepuno kazalište Zorin dom označili su još jednom početak najžuće filmske manifestacije - 18. Filmske revije mladež i 6. Four River Film Festivala... »više

Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih – 18. filmska revija mladih i 8. Four River Film Festival

Summertime

Dok šećem po večernjem sumraku ispred Zorin doma, u svojoj, zbog razloga kojeg vam neću reći, meni posebno dragoj crveno-bijeloj, kariranoj košulji kratkih rukava... »više