Novosti

Facebook HFS
13.09.2013.
18. filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival
Karlovačka deklaracija

Predstavljajući na netom završenom drugom Europskom seminaru o filmskom stvaralaštvu mladih svoj petodnevni filmski festival mladih autora, koji se održava u Istanbulu, mladi je turski organizator naglasio kako je svakog od tih pet dana trajanja organiziran i neki party. Iako svrha festivalskih okupljanja i mladih i starijih autora svakako nije puko party-janje, socijalne su aktivnosti i događanja itekako omiljena i poželjna, pa su i sudionici 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala, kao i predstavnici s Europskog seminara vrlo rado prihvatili poziv organizatora na izlet na rijeku Dobru i stari zamak Novigrad, naravno uz prigodan ručak, a da se sunce smilovalo i bar malo razbilo tmaste oblake vjerojatno bi se koji od mladaca bućnuo u zelene valove rijeke koja mirno protječe tik uz terasu motela na kojoj se ručalo. Zadivljeni pogledi jednako mladih kolegica (a, tko bi ga znao, možda i kakvo iskusnije žensko oko) svakako bi opravdali takav entuzijazam.

Muški su, i rečeni mladi, a i oni mrvicu zreliji, spremni koješta počiniti i sebi i drugima ne bi li u tim očima potaknuli iskricu zanimanja (i možda kakav titraj u ostatku tijela), pa bi skok u prohladnu rijeku bio najmanje što se da učiniti. No, sudba kleta je htjela da oblaci ostanu neraskidivi pa je izlet okončan tek milenijskom fotografijom svih sudionika, na kojoj je doljepotpisani samozatajno preuzeo ulogu lijevoga graničnika i tako je pretvoren u žutu točkicu na ovom povijesnom svjetlosnom zapisu.


Photo by Filip Trezner

Prije i poslije toga vrijedno se radilo, pa su pogledane dvije revijsko-festivalske projekcije prije izleta i još jedna poslije. Gledatelji su vidjeli veći dio ove godine odabranih 78 filmova u nacionalnoj i međunarodnoj konkurenciji, koje su između 307 prijavljenih za natjecateljsko prikazivanje odabrali nacionalni selektori Ana Đorđić, Boško Picula i Dražen Žarković, a o nagradama će odlučivati međunarodni žiri u sastavu Maureen Carrig, Daniel Kušan i Vera Schöpfer. Stiglo se još i na projekcije za mlade koje se i ove godine pod nazivom Filmski pet + održavaju u kinu Edison, kao i na kasnovečernju projekciju filma Jude Chebab Netko iz Bejruta, u okviru programa Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?.

I, naravno, protulumariti uz glazbu grupe We meet again fot the first time, ili u vlastitom aranžmanu. Hotelski bi hodnici, koji sve pamte i sve znaju, mogli posvjedočiti da su se neki u svoje sobe vratili oko pola četiri. To, uz hodnike, znaju i oni koji su u to doba radili nešto drugo. Recimo, pisali.

U petak (13.!) su na programu između ostaloga tri zadnje natjecateljske projekcije, pa radionički programi i dodatne projekcije (posebnu pažnju izaziva film Brune Mustića Glazbena kutija), a svečano se zatvaranje i podjela nagrada očekuju u subotu u 13.00 u Zorin domu.     

Drugi Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih uspješno je završen potpisivanjem dokumenta o osnivanju Europske filmske mreže mladih, koja bi ubuduće trebala koordinirati niz organizacijskih i provedbenih poslova vezanih uz festivale mladih autora. Valja vjerovati da će ova svojevrsna Karlovačka deklaracija biti zaista ugaoni kamen novog koncepta suradnje među europskim (i svjetskim) festivalima mladih filmskih autora i donijeti im novu kvalitetu.

Idući će se, treći po redu Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih, nakon prvoga iz norveškog Tromsøa i drugoga, upravo završenoga u Karlovcu, održati 2014. godine u Beogradu.      

Duško Popović  

Kinoteka Makedonije u kinu Tuškanac

Tuškanac 1 od 19. do 26. rujna 2013.
Povod gostovanju Kinoteke Makedonije u kinu Tuškanac je zajednički projekt restauracije s Hrvatskom kinotekom, pa će na velikom tuškanačkom platnu biti prikazano nekoliko restauriranih i digitaliziranih verzija starijih filmskih naslova... »više

Palunko 1.1 na Zagreb Film Festivalu

Scenaristički projekt Palunko Hrvatskog filmskog saveza na nadolazećem Zagreb Film Festivalu koji se održava od 20. do 27. listopada 2013. po jedanaesti put donosi popularnu radionicu scenarija kratkometražnog igranog filma... »više

Kugla je bačena - počela 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival

Kugla je bačena! Žamor, žuta boja i prepuno kazalište Zorin dom označili su još jednom početak najžuće filmske manifestacije - 18. Filmske revije mladež i 6. Four River Film Festivala... »više