Novosti

Facebook HFS
21.08.2013.
15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Čestitari

U godini u kojoj ŠMK obilježava prvih petnaest ljeta djelovanja, Vatroslav Mimica slavi devedeseti, a Arsen Dedić sedamdeset i peti rođendan. Sinoć su polaznici Škole pogledali Mimičin film Ponedjeljak ili utorak, u kojem Arsen ima značajnog udjela, pa su se tako bar simbolično pridružili čestitkama za njihove jubileje. Sretno, dečki!

Jutarnji razgovori o sinoć viđenom filmu jedna su od konstanti Škole medijske kulture i održavaju se već niz godina. Prije prikazivanja uvodničar približi film i njegove značajke gledateljima, tražeći da obrate pažnju na pojedine segmente djela, a idućeg jutra oni govore o svojim zapažanjima. Razgovori i gledateljske, ali i voditeljske opservacije znaju biti vrlo zanimljive, pa je šteta što neki polaznici, uglavnom veterani pretpostave takvim susretima prvu u nizu dnevnih kavica, iako su u pravilu jutarnje analize obavezne za sve polaznike, a ne samo za one sa seminara medijske kulture. Oprosti im filme, ne znaju što čine!

Drugi dan svojeg ovogodišnjeg trajanja Škola se lagano ali stabilno uhodava, održana su prva predavanja i počela nastava odnosno aktivnosti u radionicama, pa iako je još uvijek više teorije nego prakse, sve ide svojim tokom. Već sutra ili prekosutra će oni mobilni, prvenstveno polaznici radionica za dokumentarni te igrani film i tv-reportažu kao i digitalni fotografi i polaznici radionice za radio reportažu, na gradske ulice i u Čakovcu okolna mjesta, kako bi na terenu provjerili naučeno i dogovoreno, pa će djelovanje Škole biti vidljivije i žiteljima grada. No, zapažena medijska pozornost i već sada brojni novinski napisi, radijske i televizijske emisije sigurno doprinose spoznaji o njezinu djelovanju, ulozi i važnosti.

Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić priređuje Hrvatski filmski savez, u suradnji s Hrvatskom kinotekom/Hrvatskim državnim arhivom, a partneri u programu su Tehnološko inovacijski centar Međimurje te Međimursko Veleučilište. U njihovim se prostorima održava najveći broj seminara i radionica, osim animacije te kamere i snimanja, kojima je sjedište u Centru za kulturu odnosno radionica za radio dramu i radio reportažu koje su smještene u hotelu Park.

Sponzori petnaeste ŠMK su Acer, AVC, CS Sistem, Canon, JKL Video i MANOR, a održavanje Medijske škole financijski su pomogli Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Međimurska županija, Centar za kulturu Čakovec i www.fotografija.hr.

Medijski pokrovitelji 15. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić su Radio 1 Čakovec, Međimurske novine i Školske novine.

Na prvom stupnju seminara medijske kulture polaznicima je dr. Bruno Kragić govorio o povijesti filma, a Carmen Lhotka, filmska montažerka o zaštiti audiovizualnoggradiva. Dr. Nikica Gilić je polaznike drugog stupnja seminara medijske kulture upoznao s primjenom tekstova Hrvoja Turkovića u analizi filma. Prvi će stupanj u srijedu slušati izlaganje mr. Marka Rojnića o teoriji filma, a drugi dr. Irene Paulus o glazbi u hrvatskom filmu.

Vrijeme ide na ruku polaznicima, voditeljima i organizatorima jer nije previše toplo, ali niti ne kiši, pa su uvjeti idealni za rad. Valja očekivati da će se sve skupa odraziti i na konačan rezultat ovogodišnje, jubilarne Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić.


Photo by Krunoslav Heidler: Predsjednik Savjeta dr. Nikica Gilić
i voditeljica ŠMK Vera Robić-Škarica na otvaranju 15. ŠMK

Duško Popović

Njih šest, a filmova sedamdeset i osam!

Kao što je to običaj već osamnaestu, odnosno šestu godinu za redom, srednjoškolce- filmoljupce i posjetitelje žutog grada Karlovca, drugi tjedan školske godine neće ocjenjivati profesori... »više

15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Stjepko Težak (1926 – 2006) – ljubav prema filmu i svijest o potrebi uključivanja filma u školu

Iako doktor filologije i jezikoslovac, velik dio svog stručnog i znanstvenog rada Stjepko Težak posvetio je filmu i drugim suvremenim medijima, vjerujući kako novi mediji moraju naći svoje mjesto u školi jer imaju osobitu pedagošku vrijednost... »više

15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Više radno nego svečano

Ovogodišnja je, 15. i jubilarna škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić svečano otvorena u ponedjeljak, 19. kolovoza u čakovečkom Centru za kulturu u kojem se održava četvrtu godinu za redom, od 2010... »više

Završilo Riječno kino uz Karlovačko. Za sljedeću godinu treba pripremiti 10.000 luftića!

Karlovačka ljetna atrakcija na obali Korani spustila je svoje platno za ovu godinu. Konačnom rekapitulacijom organizatori, poduzeće Turbing d.o.o. i Kinoklub Karlovac, udruga članica Hrvatskog filmskog saveza, mogu biti i više nego zadovoljni... »više