15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Čestitari

U godini u kojoj ŠMK obilježava prvih petnaest ljeta djelovanja, Vatroslav Mimica slavi devedeseti, a Arsen Dedić sedamdeset i peti rođendan. Sinoć su polaznici Škole pogledali Mimičin film Ponedjeljak ili utorak, u kojem Arsen ima značajnog udjela, pa su se tako bar simbolično pridružili čestitkama za njihove jubileje. Sretno, dečki!

Jutarnji razgovori o sinoć viđenom filmu jedna su od konstanti Škole medijske kulture i održavaju se već niz godina. Prije prikazivanja uvodničar približi film i njegove značajke gledateljima, tražeći da obrate pažnju na pojedine segmente djela, a idućeg jutra oni govore o svojim zapažanjima. Razgovori i gledateljske, ali i voditeljske opservacije znaju biti vrlo zanimljive, pa je šteta što neki polaznici, uglavnom veterani pretpostave takvim susretima prvu u nizu dnevnih kavica, iako su u pravilu jutarnje analize obavezne za sve polaznike, a ne samo za one sa seminara medijske kulture. Oprosti im filme, ne znaju što čine!

Drugi dan svojeg ovogodišnjeg trajanja Škola se lagano ali stabilno uhodava, održana su prva predavanja i počela nastava odnosno aktivnosti u radionicama, pa iako je još uvijek više teorije nego prakse, sve ide svojim tokom. Već sutra ili prekosutra će oni mobilni, prvenstveno polaznici radionica za dokumentarni te igrani film i tv-reportažu kao i digitalni fotografi i polaznici radionice za radio reportažu, na gradske ulice i u Čakovcu okolna mjesta, kako bi na terenu provjerili naučeno i dogovoreno, pa će djelovanje Škole biti vidljivije i žiteljima grada. No, zapažena medijska pozornost i već sada brojni novinski napisi, radijske i televizijske emisije sigurno doprinose spoznaji o njezinu djelovanju, ulozi i važnosti.

Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić priređuje Hrvatski filmski savez, u suradnji s Hrvatskom kinotekom/Hrvatskim državnim arhivom, a partneri u programu su Tehnološko inovacijski centar Međimurje te Međimursko Veleučilište. U njihovim se prostorima održava najveći broj seminara i radionica, osim animacije te kamere i snimanja, kojima je sjedište u Centru za kulturu odnosno radionica za radio dramu i radio reportažu koje su smještene u hotelu Park.

Sponzori petnaeste ŠMK su Acer, AVC, CS Sistem, Canon, JKL Video i MANOR, a održavanje Medijske škole financijski su pomogli Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Međimurska županija, Centar za kulturu Čakovec i www.fotografija.hr.

Medijski pokrovitelji 15. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić su Radio 1 Čakovec, Međimurske novine i Školske novine.

Na prvom stupnju seminara medijske kulture polaznicima je dr. Bruno Kragić govorio o povijesti filma, a Carmen Lhotka, filmska montažerka o zaštiti audiovizualnoggradiva. Dr. Nikica Gilić je polaznike drugog stupnja seminara medijske kulture upoznao s primjenom tekstova Hrvoja Turkovića u analizi filma. Prvi će stupanj u srijedu slušati izlaganje mr. Marka Rojnića o teoriji filma, a drugi dr. Irene Paulus o glazbi u hrvatskom filmu.

Vrijeme ide na ruku polaznicima, voditeljima i organizatorima jer nije previše toplo, ali niti ne kiši, pa su uvjeti idealni za rad. Valja očekivati da će se sve skupa odraziti i na konačan rezultat ovogodišnje, jubilarne Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić.


Photo by Krunoslav Heidler: Predsjednik Savjeta dr. Nikica Gilić
i voditeljica ŠMK Vera Robić-Škarica na otvaranju 15. ŠMK

Duško Popović

21.08.2013.