Novosti
56. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Malo veliko misto

Bol ima sve; i mediteransku klimu, s oko 2.700 sunčanih sati godišnje, s prosječnom  zimskom temperaturom 9, a ljetnom 25 celzija; i prosječnu temperaturu mora, ljeti 24, a zimi 14 stupnjeva; i minimalna ekološka zagađenja; i šetnicu uokvirenu kiparskim djelima od bijeloga bračkoga kamena, s obrisom Zlatnoga rata na početku; pa čak i iznenađujuću, uzorno i lijepo uređenu plažu za osobe s invaliditetom, jer znamo za neke primjere turističkih središta koja ne dopuštaju tako što u svom hedonističkom raju.

Ali i prvo digitalizirano, i ljetno i zimsko kino na našim otocima, koje je stanovništvu posebno važno u dugim večerima izvan kupališne sezone. Vrijedi naglasiti kako su prije rata sva bračka mjesta imala svoja kina, a o svima je vodio računa samo jedan čovjek! Upornim djelovanjem Kina Mediteran ova se lijepa filmska priča pomalo vraća, a Bol joj je prvorođenac.

Dok lagano plovimo prema Bolu, okruženi tucetima bijelih jedrilica i glisera, leuta i koča, i galebovima koji se spokojno ljuljuškaju na valićima, sjećamo se onih što su plovili puno prije nas i arheoloških istraživanja koja su ovdje potvrdila postojanje ljudskih zajednica već iz paleolitika, u spilji Kopačini, između današnjih Supetra i Donjeg Humca, a zatim i nalazišta iz ilirskog perioda, brončanog i željeznog doba, s gradinom Koštilo blizu Bola.

Ovih je dana Bol središte dječjeg filmskog stvaralaštva. Između ukupno 260 pristiglih selektorska je komisija, u sastavu redateljica Čejen Černić, svojevremeno i autorica i sudionica Revije, a danas profesionalna redateljica dugometražnih igranih filmova, i Sonja Tarokić, autorica više kratkometražnih igranih filmova koju uskoro očekuje i prvi dugometražni te filmski i televizijski montažer Slaven Zečević, odabrala 89, po njihovu mišljenju najboljih, a poslije svečanog otvaranja na prvoj je projekciji prikazano četrnaest animiranih, dokumentarnih, igranih te filmova slobodnog stila i TV-reportaža. Vidjeli smo i dva animirana filma snimljena na radionicama 56. revije, za animirani film odnosno senzorno-motoričkoj, održanim u suradnji s OŠ Supetar, područnoj školi Nerežića te s udrugom Brački pupoljci, koje su svojevrstan doprinos Hrvatskog filmskog saveza razvoju audiovizualnog stvaralaštva u lokalnim sredinama u kojim se Revija održava.

U petak nas očekuju druga, treća i četvrta revijska projekcija, edukacijsko-radionički programi te projekcija devedesetominutnog igranog filma Uvijek svoja francuske redateljice Emilie Deleuze, a u subotu peta, šesta i završna, sedma revijska projekcija odnosno prikazivanje švedskog animiranog filma Gordon i Paddy u kojem pametni miš i ostali pripadnici šumske policije rješavaju slučaj nestalih oraha.

Bol je ovih dana postao i kadrovski ekipiraniji za više od dvije stotine meteorologa jer svi sudionici i organizatori 56. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece gledaju u nebo, raspravljaju o značenju i vrijednostima mikroklime i dokazanim slučajevima da u jednom dijelu grada (ili otoka, dapače) kiša pada, a u drugom je nema ni za lijek.  Copraju pomalo da se i sada to dogodi baš, eto, nama i da najavljeni subotnji izlet brodom ne opere kiša, iako one tete i barbe s televizije najavljuju kako bi se to moglo dogoditi.

U takvim se danima isplatiti biti optimist i vjerovati da će sve biti dobro. Sunce nas je u Bolu dočekalo, bilo bi lijepo da nas i isprati. Ionako će biti teško rastati se!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

05.10.2018.