Nagrađeni filmovi

Nagrađeni filmovi na 56. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

ANIMIRANI FILM
a) stručni žiri

1. VRIJEME LETI; Škola animiranog filma Čakovec, Čakovec
Uvodeći nas u dom dražesne obitelji bubamara i duhovitu priču o odrastanju ovaj film pruža kritički pogled na roditelje koji svoju djecu najintenzivnije doživljavaju kroz objektiv foto kamere. To je teška poruka koju je mnogo lakše podnijeti u ovako ljupkom pakiranju.

2. SVJETIONIK; FKVK Zaprešić, Zaprešić
Efektnom i poetskom igrom sjena te sugestivnom glazbom ovaj film stvara začudnu atmosferu ugodnoga išćekivanja. Zreli i promišljeni autorski pristup rezultirao je izvanredno bogatim estetskim doživljajem i porukom koja zrači optimizmom.

3. MEMORY; Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb
Uvijek je dobro kad neki film sa minimalističkim pristupom postigne jaki emocionalni doživljaj. Ovaj film jednostavnim filmskim sredstvima (crno-bijelim crtež), bez atraktivne priče, svojom atmosferom i ritmom, nas uvodi u svijet u kojem ipak moramo misliti.

Posebno priznanje: SMIJEŠNA PRIČA, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin
Očaravajuća igra raznovrsnim poticajnim materijalima i bojama efektan je prikaz istinskoga bogatstva dječje kreativnosti.

b) dječji žiri

1. SKETCHBOOK; Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb
Zbog animacije i montaže odlučili smo nagradu za prvo mjesto u kategoriji animiranog filma dodijeliti filmu Sketchbook.

2. PAKAO NIJE TOLIKO LOŠ; Filmska sekcija OŠ oca P. Perice, Makarska
Crteži ovog filma su fantastični i svidjelo nam se kako je pakao prikazan na drugačiji način. Nagrada za drugo mjesto u ovoj kategoriji ide filmu Pakao nije toliko loš.

3. JEDNOM DAVNO; Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb
Jako su nam se svidjele priča i animacija zbog čega nagradu za treće mjesto u ovoj kategoriji dajemo filmu Jednom davno.

DOKUMENTARNI FILM
a) stručni žiri

1. SIRENA; OŠ Strahoninec, Čakovec
Vješto izrežirana priča o uspješnoj plivačici koja u određenom trenutku pojavom njene majke postane još bolja i dobije dimenziju više. Vrlo spontano i uvjerljivo. Plijeni pažnju.

2. THE SEVEN; Filmski vitezovi – OŠ Grigora Viteza, Zagreb
Naizgled banalan film o jednom bandu, vještim filmskim postupcima postaje uzBudljivo filmsko djelo. Akteri filma koji se pred kamerom prirodno ponašaju doprinose dokumentarnom doživljaju filma. Osjeća se dugotrajan proces nastajanja banda.

3. HITCHCOCK IZ PODVINJA; Videodružina Bezvizije, Slavonski Brod
Rijetki su filmovi koji se bave „filmskim stvaraocima“. U ovom filmu se susrećemo s neobičnim filmašem koji snimajući filmove o psima svojom osobnošću naizgled ne baš atraktivnu temu, čini filmski zanimljivom.

b) dječji žiri

1. ŽIVIM ŽIVOT; Osnovna škola Rudeš
Ovaj film nam se svidio zbog snažne poruke i prikaza Meginog veselja, nasmijanosti i volje za životom. Nagrada za prvo mjesto ide filmu Živim život.

2. MALA PČELARICA; FD Animac
Svidjeli su nam se pristup i način kako su autori prikazali proces proizvodnje meda. Nagrada za drugo mjesto dodjeljujemo filmu Mala pčelarica.

3. SIRENA; OŠ Strahoninec
Svidio nam se ovaj film jer pokazuje emocije s koje su nam bliske. Nagrada za treće mjesto u ovoj kategoriji ide filmu Sirena.

IGRANI FILM
a) stručni žiri

1. MOJA ŠKOLA; Dodatna nastava informatike, Pula
Borba između agresivnog neznanja i vrijednosti koje predstavlja obrazovanje i škola poslužila je kao inspirativni okvir u koji je autor smjestio napeti akcijski film. Njegov talent osobito dolazi do izražaja u izvrsno riješenim zahtjevnim akcijskim scenama.

2. KUŠNJA; Blank filmski inkubator, Zagreb
Prepoznatljivi zaplet iz dječje svakodnevice iznesen je u obliku moralne dvojbe i vječite borbe dobra i zla u čovjeku. Spontanost glumaca autentičan dječji jezik i jednostavnost u ovom su slučaju bili recept za uspjeh.

3. LOVAČKE PRIČE; Klapa, Zadar
Jasna priča smještena u lokalni ambijent, dobro razrađeni likovi i originalna riješenja kojima se postiže humoristični efekt odlike su ovoga filma. Lovačke priče dobivaju novu duhovitu interpretaciju uvođenjem kućnih ljubimaca u ulozi opasnih zvijeri.

b) dječji žiri

1. MARIN BOND 007; Klapa, Zadar
U ovom filmu svidjele su nam se upotreba drona i gluma te što se radi o parodiji. Nagradu za prvo mjesto u ovoj kategoriji dodjeljujemo filmu Marin Bond 007.

2. (NE)DRUŠTVENA; OŠ Horvati, Horvati
U ovom filmu svidjela nam se zanimljiva tinejdžerska perspektiva zbog čega nagrada za drugo mjesto ide filmu (ne)društvena.

3. KLUPICA; Kaooosss, Zagreb
Svidjele su nam se priča i gluma zbog čega nagradu za treće mjesto dodjeljujemo filmu Klupica.

SLOBODNI STIL
a) stručni žiri

1. #KADSI/NE/SRETAN; Filmska družina ZAG, Zagreb
Problem nasilja nikad neće nestati i zapravo nikada neće prestati plijeniti našu pažnju. Ovaj rad pokazuje da se toj temi može prići na neubičajeni način koristeći samo filmska izražajna sredstva. To je tjeskoban film atmosfere, ritma, film koji nas potiče na razmišljanje.

2. NEDOVRŠENI RAZGOVOR; Udruga Punkt, Zagreb
Film jasnog koncepta. Neobavezna slika koju prati dokumentarno snimljen razgovor o prostorima koji definiraju život jednog grada. Naizgled, nemoguća kombinacija koja u ovom filmu odlično funkcionira i zato ga upravo čini filmom slobodnog stila.

3. ZOE; Koprodukcija filmske družine OŠ Stjepana Kefelje Kutina i Filmsko kreativnog studija VANIMA Varaždin
Upotreba novih tehnologija često zna biti samo kulisa za nedostatak kreativnosti. Međutim, ovdje to ne ide na uštrp filma nego ga dapače obogaćuje. Korištenje filmskih efekata u postprodukciji uvijek ostaje u funkciji filmske priče.

b) dječji žiri

1. PODNEVNIK; Media talenti
Svidio nam se ovaj film jer je vrlo duhovit I zbog glume. Nagrada za prvo mjesto ide filmu Podnevnik.

2. INDIJANSKA PRIČA O DVA VUKA; OŠ Bartola Kašića
Svidio nam se ovaj film jer je važna poruka prikazana na simboličan način. Vrlo efektno! Nagrada za drugo mjesto ide filmu Indijanska priča o dva vuka.

3. #kadsi/ne/sretan; Filmska družina ZAG, Zagreb
Ovaj film nam se svidio jer su nas mladi filmaši natjerali da razmišljamo o važnom problemu. Također, svidjela nam se pjesma jer je vrlo znakovita. Nagradu za treće mjesto dodjeljujemo filmu #kadsi/ne/sretan.

TV REPORTAŽA
a) stručni žiri

1. NAŠI BLIZANCI; Filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik
Kroz reportažu o nekoliko parova blizanaca u školi autori su nam ponudili i uvid u informiranost djece, i lekciju iz zdravstvenog odgoja ali i obilje dirljivih slika bratske i sestrinske ljubavi. uspješno prenesena iskrenost djece vrhunski je adut koji ovu filmsku priču čini nezaboravnom.

2. DA ILI NE; OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari
Školska debata o opravdanosti uvođenja školskih uniformi u ovoj je reportaži prerasla u dojmljivu priču u kojoj su se mladi novinari potrudili ponuditi što više različitih sugovornika, mišljenja i argumenata što i jest kvaliteta dobrih reportaža i istraživačkog novinarstva.

3. DALJINE SU BLIŽE; OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica
Reportaža o studentima iz Brazila i Indije koji su odlučili volontirati u Hrvatskoj nudi obilje informacija o dvije daleke zemlje, ali na šarmantan način govori i o domaćinima. Autori su uspjeli sugestivno dočarati i toplinu koju su gosti donijeli u međimursku školu i toplinu koju su primili od svojih domaćina.

b) dječji žiri

1. MISTERIJ BROJA 3; OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica
Svidio nam se razvoj priče i ideja koja stoji iza značenja broja 3. Nagrada za prvo mjesto ide reportaži Misterij broja 3.  

2. PAPAGALO; OŠ Petra Kanavelića, Korčula
Ova TV reportaža nam se svidjela jer se podjednnako bavi i napuštenim životinjama i volonterima. Nagrada za drugo mjesto ide reportaži Papagalo.

3. NAŠI BLIZANCI; Filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik
Ova TV reportaža je zanimljiva jer možemo vidjeti mišljenja odraslih i djece. Ideja je također zanimljiva. Nagrada za treće mjesto ide reportaži Naši blizanci.

RADIONIČKI FILM
a) stručni žiri

1. PRAVI KOKOT; FKVK Zaprešić, Zaprešić
Jednostavna priča o gazdi i kokotu koji ne obavlja svoju dužnost ispričana je isto tako jednostavnim filmskim izražajnim sredstvima, ali vizualnost filma koja podsjeća na velikane naivne umjetnosti kao i ritam filma sa svojim ponavljanjima ovaj film čini fino stukturiranim filmskim djelom.

2. HIDEnSEEK; Škola filma Šipan
Rijetko se u dječjem stvaralaštvu koji uspijevaju prevladati zahtjevne atmosferske promjene, prijelaz iz dana u noći obrunto. Ovaj film to uspijeva a da ne narušava filmsku priču.

3. PAD; Kino klub Sisak
Zahtjevno je okušati se u žanrosvkom filmu, u ovom slučaju riječ je o film noiru, međutim autori su zahtjevnu zadaću napravili više nego dobro. Atmosfera, fotografija, ritam, priča sve je tu.

b) dječji žiri

1. SKORO TISUĆU; Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb
Svidjelo nam se kako je grad prikazan na neobičan način. Montaža je savršena. Nagradu za prvo mjesto dodjeljujemo filmu Skoro tisuću.

2. HIDEnSEEK; Škola filma Šipan, Dubrovnik
Ovaj film nam se svidio jer su naši vršnjaci uspješno napravili horor što nije lagan zadatak. Nagrada za drrugo mjesto ide filmu HideNSeek.

3. GLAD; Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Ovaj film svidio nam se jer je detaljan i duhovit. Priča i zvuk su također vrlo dobri. Nagradu za treće mjesto dodjeljujemo filmu Glad.

POSEBNO PRIZNANJE DJEČJEG ŽIRIJA

NINA; Mali animatori, Pakrac
Budući da su nam se svidjeli atmosfera, poruka i gluma, odlučili smo nagradu posebno priznanje dodijeliti filmu Nina.