Novosti

Filmske radionice na otoku Braču

Ove godine od 4. do 7. listopada Hrvatski filmski savez organizira 56. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Bolu na Braču. Kako bi se potaknula audiovizualna djelatnost u mjestu gdje se održava Revija filmskog stvaralaštva djece, Hrvatski filmski savez uz prikazivanje filmova  organizira i radionice za djecu. Tako će na Braču biti održane dvije radionice i to u suradnji s Općinom Nerežišća, a koje financijski održavaju Hrvatska zajednica tehničke kulture  i Hrvatski audiovizualni centar.

Nakon Makarske i Siska senzorno motorička radionica za djecu s intelektualnim poteškoćama bit će održana i u Nerežišću u suradnji s Udrugom Brački pupoljci. Udruga okuplja roditelje i djecu s teškoćama u razvoju na otoku Braču. Programi koje udruga realizira doprinose rehabilitaciji, osposobljavanju i pripremi djece s raznim teškoćama za aktivno sudjelovanje u društvu, uključivanje u vrtiće i škole u njihovim bračkim mjestima. Voditeljice radionice Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa u Kinoklubu Karlovac i Ivana Štedul, radna terapeutkinja, u tri će dana s desetak polaznika  članova udruge izraditi animirani film tehnikom stop animacije. S polaznicima mogu sudjelovati i roditelji ili njihovi asistenti iz udruge, a kako bi i njih uputili u korištenje ove tehnike, te ih posebno savjetovali oko različitih vježbi koje mogu raditi kod kuće ili u udruzi. U suradnji s OŠ Supetar i Područnom školom Nerežišća voditelji udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, izradit će animirani film s polaznicima niže osnovnoškolske dobi. Animirani film će biti u tehnici stop animacije s obzirom na to da radionica traje tri dana. Svi polaznici rade zajednički film prema zajedničkoj ideji, koju će donijeti temeljem razgovora, a rezultat će biti kratki animirani film.

Nastali animirani filmovi u sklopu radionica biti će javno prikazani u Bolu, 4. listopada na službenom otvaranja 56. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

24.09.2018.