Novosti

Počinje 56. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u Bolu na Braču

Bol na Braču postaje središte osnovnoškolskog filmskog stvaralaštva - od 4. do 7. listopada održat će se 56. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Kina Mediteran Bol i Festivala Mediteranskog Filma Split

Ove je godine za 56. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece pristigao je velik broj zanimljivih i kvalitetnih filmova od kojih su članovi selekcijske komisije, montažer Slaven Zečević i redateljice Čejen Černić i Sonja Tarokić, u konkurenciju odabrali čak 89 naslova. O najboljim naslovima ovogodišnje Revije odlučivat će dva žirija – stručni u sastavu: Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, direktor fotografije Boris Poljak i animatorica Petra Zlonoga te dječji žiri  koji nam ove godine osim djece iz Hrvatske, odnosno Bola na Braču, čine i mali filmski profesionalci iz Italije i Slovenije.

Kako bi se potaknula audiovizualna djelatnost u mjestu gdje se održava Revija filmskog stvaralaštva djece Hrvatski filmski savez, uz prikazivanje filmova organizira i radionice za djecu. Tako će na Braču biti održane dvije radionice – senzorno motorička radionica za djecu s intelektualnim  poteškoćama bit će održana u Nerežišću u suradnji s Udrugom brački pupoljci. Voditeljice radionice Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa u Kinoklubu Karlovac i Ivana Štedul, radna terapeutkinja, u tri će dana s desetak polaznika članova udruge izraditi animirani film tehnikom stop animacije. U suradnji s OŠ Supetar i Područnom školom Nerežišća, voditelji udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, Hrvoje Selec i Ana Sever, izradit će animirani film s polaznicima niže osnovnoškolske dobi. Animirani film će biti u tehnici stop animacije. Svi polaznici rade zajednički film prema zajedničkoj ideji, koju će donijeti temeljem razgovora, a rezultat će biti kratki animirani film.

Revija počinje u četvrtak, 4. listopada u 20 sati svečanim otvaranjem u sklopu kojeg će biti prikazani nastali animirani filmovi u sklopu radionica, ali i  prvi dio filmova iz natjecateljskog programa. Petak i subota uključuju cjelodnevne projekcije filmova iz konkurencije,  dok će svečana dodjela nagrada i zatvaranje Revije slijediti u nedjelju, 7. listopada u 10 sati.

Popratni program uključuje dva cjelovečernja igrana filma: u petak, 5. listopada u 19,30 sati bit će prikazan igrani film, Uvijek svoja u režiji Emilie Deleuze koji je svoju hrvatsku premijeru imao na Motovun film festivalu. Priča je to o 13-godišnjoj Aurori koja, neki bi rekli, vodi dosadan život. Ali Aurorin život nije nimalo jednostavan jer je svakodnevno suočena s raznim očekivanjima njene okoline: dobre ocjene u školi, popularnost, ljepota... Uz sve to Aurora je tvrdoglava, prkosna, oštra  jezika i beskompromisnog stava prema životu, dečkima, roditeljima i prijateljima. Kada se na sve to doda novi učitelj francuskog jezika, prijetnje da će biti poslana u internat, prve ljubavi i pjevanje u bendu, Aurorin život podsjeća na humorističnu psihološku dramu.

U subotu, 6. listopada u 19,30 sati bit će prikazan švedski animirani film Gordon i Paddy. Ova interesantna detektivska priča počinje prije odlaska u mirovinu šumskog šefa policije Gordona. Gordon mora pronaći novog pomoćnika, a čini se da je Paddy, pametni miš osjetljiva njuha, dobar kandidat. Oni će morati riješiti Gordonov posljednji slučaj, tajnu nestalih oraha. Tko je vjeverici ukrao orahe, lisica ili netko treći - Gordon i Paddy uskoro će saznati.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Četiri dana Revije donose jedinstvenu priliku za upoznavanjem filmskih radova najmlađih generacija filmaša i filmašica, a Bol na Braču postaje najznačajnije jesensko filmsko središte osnovnoškolaca i  svih ljubitelja filma.

Kompletan program Revije je besplatan, a programski raspored možete pronaći ovdje.

01.10.2018.