Novosti

Održan radionički program na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Radionice medijske pismenosti pohađali su mladi filmaši i voditelji video družina

Najmlađi hrvatski filmaši bavili su se audio i video sadržajem, dok su voditelji družina obogaćivali svoju metodologiju rada s mladima. 

Najmlađi sudionici Revije su kroz razgovore s voditeljima radionica Martinom Mladenović i Ognjenom Andrićem iz Kino kluba Sisak obradili su tri  tematska područja: Sigurnost na internetu, Mediji i dječji razvoj  te Nasilje u medijima i prepoznavanje stereotipa. Ove teme proizašle su iz promišljanja danas sveprisutnih ekrana koji  imaju mogućnost prikazati sadržaje iz iznimnog broja izvora, a osim toga dolaze i u nevjerojatnom varijetetu veličina, oblika i tehničkih osobina i zato se više ne možemo pitati hoćemo li izlagati najmlađe audio i video sadržajima već kako, koliko i što je uopće prikladno za njih.

Voditelji družina upoznali su se sa tradicionalnim japanskim uličnim kazalištem u obliku papirnate drame Kamišibaj na radionici pod vodstvom Ive Nemec. Tu su naučili nove tehnike pripovijedanja i pristupe za poticanje mašte učenika kako bi mogli razviti nove ideje za filmove.

Danas u 20h očekuje nas projekcija švedske obiteljske komedije Sune i Sune kazališnog i televizijskog redatelja i scenarista Jona Holmberga, kojem je ovo prvi dugometražni film, o zbunjujućem susretu dva dječaka istog imena. To podudarnost vrlo komplicira početak četvrtog razreda i ljubavni život našeg junaka Sunea.

Najstarija manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca i njihovih vršnjaka ove se godine od 3. do 6. listopada održava u Sisku. Na sedam službenih projekcija bit će prikazano čak osamdeset i devet filmova, među kojima je najviše animiranih,  igranih je tek dva manje ili dvadeset i pet, dokumentarnih je dvanaest, radioničkih deset, TV-reportaža devet, a u slobodnom stilu snimljeno je šest radova. Popis je dostupan na linku: https://tinyurl.com/y53u92lj.

Kompletan program Revije je besplatan, a programski raspored možete pronaći ovdje.

Svečana dodjela nagrada i zatvaranje Revije je u nedjelju, 6. listopada u 10 sati.

05.10.2019.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kino klub Sisak, Sisak

Suorganizatori

OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari
OŠ Braće Ribar, Sisak

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Sisak
Sisačko moslavačka županija
Društvo hrvatskih filmskih redatelja

Partneri u organizaciji

Dom kulture „Kristalna kocka vedrine“, Sisak
Gradski muzej Sisak
Turistička zajednica Grada Siska
Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije