Novosti
57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Bijela lađa na Kupi

Najstarija manifestacija u Hrvatskoj, posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca i njihovih vršnjaka, svake se godine održava u drugom gradu, a nakon prošlogodišnje u Bolu na Braču najbolji i najmlađi filmski stvaraoci i njihovi mentori ove se godine od 3. do 6. listopada okupljaju u Sisku. Priređivači su Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak, suorganizatori OŠ Katarine Zrinske Mečenčani, Donji Kukuruzari i OŠ Braće Ribar, Sisak, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar,
Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Partneri u organizaciji su Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica Grada Siska i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

Prijave radova u konkurenciji igranog, dokumentarnog, animiranog filma i TV-reportaže te u slobodnoj kategoriji (eksperimentalni, hibridni video radovi, video spotovi, namjenski radovi i ostvarenja koje se ne mogu svrstati u ostale kategorije) primane su do 1. lipnja 2019. godine, a svaka je družina, klub, skupina ili pojedinac mogao na Reviju prijaviti neograničen broj ostvarenja. Mogli su se prijaviti i filmovi u kategoriji radioničkog filma

Prije službenog početka 57. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece se tri dana, od utorka do četvrtka, kao posebnost baš ove Revije, odvijaju ciklusi radionice animacije za djecu s teškoćama u razvoju, a u četvrtak. 3. listopada 2019. je i službeni početak s dočekom sudionika i dobrodošlicom u hotelu Panonija i Bijeloj lađi, razgledom grada uz vodiča, pa sastankom malog žirija i speeddatingom za sudionike i voditelje te svečano otvaranje, prva revijska projekcija i razgovor s autorima u Kristalnoj kocki vedrine. U petak su na rasporedu druga i treća revijska projekcija i razgovor s autorima, izlet na Stari grad, radionički program medijske pismenosti u Kazalištu 21, pa disco program u hotelu Panonija, a u subotu četvrta, peta, šesta i sedma revijska projekcija i razgovori s autorima, projekcija švedske obiteljske komedije Sune i Sune kazališnog i televizijskog redatelja i scenarista Jona Holmberga, kojem je ovo prvi dugometražni film, o zbunjujućem susretu dva dječaka istog imena, a dan opet završava disco programom u hotelu Panonija. Revija završava u nedjelju, 6. listopada dodjelom priznanja, razgovorima autora s članovima žirija te priređivača i voditelja filmskih skupina, a odlazak se sudionika očekuje oko 13 sati.

U tekstu objavljenom povodom održavanja pedesete Revije u Zadru, dr. sc. Mira Kermek Sredanović konstatira kako počeci dječjeg filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj sežu u rane pedesete godine prošlog stoljeća, a vrhunac dosežu u sedamdesetim i osamdesetim godinama, da bi od 1996. nastala prava renesansa dječjih kinoklubova. Kroz gotovo šest desetljeća mijenjala su se imena, od Susreta pionira kino-amatera (1962.), preko Revije dječjeg amaterskog filma Hrvatske (1971.), Revije dječjeg amaterskog filma i videa Hrvatske (1990.) do Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži (1996.). Od 2005. godine se Revija mladeži izdvaja kao zasebna manifestacija, a stvaralaštvo djece nastavlja kao Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece odnosno kao Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Bitne su se promjene zbivale na tematskom planu, kao odraz promjena senzibiliteta malih autora i njihovog okruženja, kroz sve veću žanrovsku raznovrsnost, značajne tehnološke promjene i naravno generacijsku smjenu voditelja dječjih kinoklubova i videodružina.

Za sve smotre i revije dječjeg filmskog/videostvaralaštva uvijek je brinuo Hrvatski filmski savez (nekada Kino savez Hrvatske) i u organizacijskom i financijskom smislu, doprinoseći promociji našeg dječjeg filmskog stvaralaštva u zemlji i svijetu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

25.09.2019.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kino klub Sisak, Sisak

Suorganizatori

OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari
OŠ Braće Ribar, Sisak

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Sisak
Sisačko moslavačka županija
Društvo hrvatskih filmskih redatelja

Partneri u organizaciji

Dom kulture „Kristalna kocka vedrine“, Sisak
Gradski muzej Sisak
Turistička zajednica Grada Siska
Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije