Novosti
57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Kristali i vedrina

Sve su projekcije održane u Kristalnoj kocki vedrine koja je ime dobila po stihu Tina Ujevića, na prve smo tri, u četvrtak i petak, vidjeli četrdeset filmova, najviše, čak jedanaest igranih, a mladi su se autori pozabavili između ostalih temama maškara u kojima se stavljaju ali i gube neke maske, stare priče o djedu, baki…., koji sad moraju umjesto čupanja repe nekako odvući unuku s kompjutera, ali i stalne dječje potrebe za otkrivanjem manjih i većih misterija, osobnih i obiteljskih tragedija te povijesnih priča. Bilo je tu naravno svega, od tipično dječje naivnih ali simpatičnih i maštovitih  konstrukcija do evidentnog utjecaja preambicioznih voditelja, od povremeno izvrsno snimljenih zahtjevnih i dnevnih i noćnih scena ili vrsnog tona do neželjenog upada neonskih stupova ili bijelog auta u navodno srednjovjekovnu scenografiju, ali od svega je važnija igra i dječje uživanje u snimanju i montaži.  

To je još više došlo do izražaja kod animiranih ostvarenja. Sadržajno ih je teško prepričati, ali iz svakoga pršti radost, čak i kad govore o počinjenom zločinu, nehotičnoj likvidaciji vlastitih štićenika ili obično dosadnim biografijama znanstvenika. Prikazani na poseban način razigrane animacije, simpatično šareni i razbarušeni likovi i situacije plijene svojom osebujnošću.


Photo by Dubravka Kalinić Lebinec

Relativno rijetki ali time dragocjeniji dokumentarci i TV-reportaže priča su za sebe, a neki su i okorjelim veterankama dječjeg filmskog stvaralaštva natjerali suze na oči. Što bi se više i moglo i trebalo reći?   

Sunčan i lijep jučerašnji dan omogućio je opuštanje poslije projekcija pa su sudionici 57. revije prošetali do Staroga grada, razgledali utvrdu i muzej u njoj i zatim ručali u sjeni tornjeva, a u popodnevnim satima sudjelovali na radionicama edukacije o sigurnosti na internetu, medijima i dječjem razvoju te edukacije o nasilju u medijima i prepoznavanju stereotipa.

Danas su na programu preostale revijske projekcije, od četvrte do sedme, s ukupno  četrdeset i devet ostvarenja, pa večernje prikazivanje švedske obiteljske komedije Sune i Sune kazališnog i televizijskog redatelja i scenarista Jona Holmberga, kojem je ovo prvi dugometražni film, o zbunjujućem susretu dva dječaka istog imena, i završetak uspješnog dana u disco ritmu.

A u nedjelju 57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece završava proglašenjem najboljih radova i dodjelom nagrada i diploma, odnosno razgovorima autora s članovima Ocjenjivačkog suda te priređivača i voditelja filmskih sekcija, udruga i klubova o budućim revijama, a posebno prvoj idućoj, 58. koja će biti ponovo na moru, u Malom Lošinju.

Priređivači 57. revije su Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak, suorganizatori OŠ Katarine Zrinske Mečenčani, Donji Kukuruzari i OŠ Braće Ribar, Sisak, iz koje su došli članovi ocjenjivačkog suda mladih koje je vodila pripadnica Kino kluba Sisak  Martina Mlađenović, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Partneri u organizaciji su Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica Grada Siska i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

05.10.2019.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kino klub Sisak, Sisak

Suorganizatori

OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari
OŠ Braće Ribar, Sisak

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Sisak
Sisačko moslavačka županija
Društvo hrvatskih filmskih redatelja

Partneri u organizaciji

Dom kulture „Kristalna kocka vedrine“, Sisak
Gradski muzej Sisak
Turistička zajednica Grada Siska
Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije