Nagrađeni filmovi

Nagrađeni filmovi na 57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

ANIMIRANI FILM
a) stručni žiri

1. JESEN, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb
U ovome je filmu predivno predočena atmosfera godišnjeg doba. Od crteža preko ritma u samome kadru pa do izmjene samih kadrova, sve uvlači promatrača u melankolično stanje spremno za prvi snijeg.

2. ISPOD MASKE, Škola animiranog filma Čakovec
Precizan crtež snažnih kontura prati uvijek aktualno pitanje kako se prilagoditi. Kao što maska skriva pravo lice glavnog lika željnog prihvaćanja, skriven je i osjećaj da su autori prošli sličan scenarij u svom životu. 

3. PRIČA IZ ŠUME, Grabrići, Karlovac
Odlična stop-animacija s vizualno predivnom scenografijom za igru lovice u kojoj se likovi odlično snalaze. Predivno prikazan šumski svijet protočne animacije s mijenama godišnjih doba.

Posebno priznanje: GAVRAN, Episkop, Pakrac
Edgar Allan Poe književni je klasik. Njegove poeme “Gavran” i “Annabel Lee” poslužile su kao nadahnuće za ovaj film. Lutkarska stop-animacija izvrsne atmosfere te crno-bijele fotografije doprinose izvrsnosti ovoga filma. 

Posebno priznanje: PARALELE CRVENE I BIJELE, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin
Predivan projekt u kojem se uspoređuju i kontekstualiziraju dvije kulture na dvama kontinentima. Zanimljiv film, zaokružen gotovo antologijskom scenom, u kojoj Baltazar u svojem laboratoriju ugošćuje lika iz japanskoga animiranog filma.

b) dječji žiri

1. NIJE SVAKO ZLO ZA ZLO, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Kadrovi su odlični, a film zabavno prenosi narodnu poslovicu. Likovi koji su izrađeni samo od plastelina su jako detaljno i lijepo napravljeni.

2. THE IGRA, Bacači sjenki, Zagreb
Zvukovni efekti su odlični, animacija je lijepa te se čini kao da je film napravio neki profesionalac. Nadamo se kako će Bacači sjenki nastaviti snimati ovako dobre filmove.

3. JESEN, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb
Film koji na predivan način predočava jesensku atmosferu.

DOKUMENTARNI FILM
a) stručni žiri

1. SVAKOM JE  BOG DAO NEŠTO, Filmska skupina OŠ Strahoninec, Strahoninec
Empatija prema djeci koja boluju od rijetkih bolesti uvijek je dobrodošla, osobito kod mladih filmaša. Naravno, sve to ne bi uspjelo da nema Tea koji svojim optimizmom vrlo jednostavno osvaja sve simpatije. 

2. RAND  I WASSIM, Filmska družina ZAG, Zagreb
Danas smo svjedoci velikih polemika o migracijskim problemima koji su trenutačno postali globalna tema. Ovaj film prati sirijsku obitelj koja živi u Hrvatskoj te dokazuje da strah od migranata nije nužno utemeljen.

3. KAO  DA SE  UKLAPAM, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani,  Donji Kukuruzari
Situacija u kojoj se nalazi naša glavna junakinja nije uobičajena. Ona je jedina djevojčica u razredu. Njezina ispovijed, kao i izjave njezinih kolega, vrlo su iskrene te zaslužuju svu pažnju, ali i naše simpatije. 

b) dječji žiri

1. SVAKOM JE BOG DAO NEŠTO, Filmska skupina OŠ Strahoninec, Strahoninec
Dirljiv film, ima jaku priču i protagonista, prenosi poruku kako nam neka tjelesna ograničenja ne moraju biti prepreke u životu. Film krasi i odličan zvuk, čista slika te izvrsna kvaliteta videa.

2. NAJGORE JE ŠTO NEMAŠ NIKOGA, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Macinec
Ovaj film podsjetio naj je kako izgleda svijet ljudi koji nemaju osnovnih uvjeta za život. Redatelj je jako dobro osmislio plan snimanja.

3. ŠKARJE MOJE  MALO, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Mala Subotica
Lijepo je prikazati drugu kulturu za koju inače možda nikad ne bi čuli niti se s njom upoznali. Romi žive svuda oko nas, a o njima zapravo jako malo znamo. Filmska ekipa OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice odabrala je izvrsne kadrove.

IGRANI FILM
a) stručni žiri

1. ISTRAŽIVAČI, Kaooosss, Zagreb
Ove se godine dosta autora odlučilo okušati u žanrovskom filmu. Stvoriti žanrovski film dosta je zahtjevan pothvat, no u ovome je filmu izvrsno realiziran. Pokreti kamere, fotografija i gluma doprinose filmskoj uvjerljiv

2. ČUDOVIŠTE IZ ŠKOLSKOG  SPREMIŠTA, OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
Ovaj horor film hrabar je izazov s kojim su se mladi filmaši uspješno suočili. U pojedinim trenucima film djeluje kao dokumentarni, što stvara dojam uvjerljivosti i autentičnosti. 

3. GASI KAMERU, Osnovna škola Odra, Zagreb
Čarobna je energija društva prijateljica na kampiranju, kao i samo čudo u koje bivaju upletene. Dramaturški dobro razrađen film, gdje svaki obrat nudi novo iznenađenje.

b) dječji žiri

1. JOKER U RUKAVU, Kaooosss, Zagreb
Film krasi izvrsna gluma, posebno glavnog glumca. Izvrsnom razradom priče smatramo što je filmska ekipa prikazala dvije verzije istog događaja s različitim obratima i  konačnim završecima.

2. ISTRAŽIVAČI, Kaooosss, Zagreb
Dobra priča ukazuje na kvalitetno razrađen scenarij. Djeca glumci pokazali su jednaku razinu profesionalnosti u svojim ulogama kao i profesionalni glumci koje smo prepoznali u filmu.

3. NIKAD VIŠE, OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
Dirljiva priča prenešena je kroz atmosferu s kojom se može poistovjetiti svatko tko je doživio gubitak voljene osobe. Sniman je na način da i nas potiče da se bolje odnosimo jedni prema drugima, a naročito prema osobama koje volimo.

SLOBODNI STIL
a) stručni žiri

1. MOJA ŠKOLA, Filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik
Film je to jako dobra ritma, snimljen u stop-trick animaciji koja se inače dosta zloporabi, no ovdje dobiva neku drugu dimenziju. Film koji ispočetka naizgled ne obećava previše, ipak vrlo brzo postaje lijepo kinestetično iskustvo.

2. KAD ZATVORIM OČI, OŠ Horvati, Zagreb
Svi mi imamo posebne osjećaje prema mjestu u kojem živimo. Međutim, nemamo svi dara da to pretvorimo u jednu poetičnu sliku. Ovaj film je to uspio, vizualno, atmosferski i tekstualno, stoga je riječ o jednom ukupno vrlo lijepom doživljaju. 

3. ČRLENI  CIGEL, Škola animiranog filma Čakovec
Zaigrano, šlampavo, lucidno, šašavo, hrabro, neopterećeno mogućim pogreškama, jednostavno, a opet slojevito predočuje probleme junaka kroza scenski i dramaturški bogat videospot.

b) dječji žiri

1. KAD ZATVORIM OČI, OŠ Horvati, Zagreb
Pohvaljujemo autore što su iskoristili autorsku dječju pjesmu i prenijeli poruku o prolaznosti vremena i ljepoti života.

2. RECI NE NASILJU!, Studio kreativnih ideja Gunja, Gunja
Nadahnjujuća poruka filma i pohvale za protagonisticu koja je hrabro i otvoreno iznijela svoje teško iskustvo. Ekipa je profesionalno pristupila temi ubacujući statističke podatke i dinamičnim kadrovima stvorila odličan film.

3. CHALLENGE, Filmska skupina OŠ Zapruđe, Zagreb
Film nam prenosi poruku kako se nitko ne bi trebao mijenjati zbog društvene okoline, a posebno su nam se svidjele scene snimane na otvorenom.

TV REPORTAŽA
a) stručni žiri

1. ODLUČNO NE, Filmska skupina OŠ Strahoninec
Ova TV-reportaža upoznaje nas s dječjim doživljajem vršnjačkog pritiska kroz iskrene izjave djece. Iskrenost, otvorenost i spontanost glavne su odlike ovog pristupa koji razotkriva na koji način pritisak mijenja naše ponašanje te kako nas može navesti na vrlo loše postupke. Reportaža plastično prikazuje kako taj mehanizam funkcionira te nam time pomaže da mu se suprotstavimo. 

2. MINIMUM OTPADA, Filmska sekcija O.Š.oca P. Perice, Makaraska
Pravo je umijeće pronaći način da se o aktualnom globalnom problemu progovori iz perspektive svakodnevnog života, obitelji i pojedinca. Ova reportaža pronašla je u tome pravu mjeru - uspjela nas je informirati, ali i pridobiti za vrijednosti koje protagonistkinja svakodnevno živi i dijeli s bližnjima. Uvjerljiva i jasna poruka. 

3. DA-M ŠINŠ, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica
Svaki napor uložen u to da djeca upoznaju jezik, kulturu i običaje drugih etničkih grupa vrijedan je sam po sebi. A osobita vrijednost ove reportaže jest ta što o tome govore sama djeca predstavljajući svoj svijet, igru i različitosti koje žive. Ovo je izvrstan doprinos uzajamnom razumijevanju i prihvaćanju u sredinama u kojima žive Romi.

b) dječji žiri

1. DRUGO LICE, Filmski vitezovi - OŠ Grigora Viteza, Zagreb
Film nas je naučio kako mnoge osobe koje znamo mogu imati sasvim neuobičajene hobije ili navike za koje uopće nismo svjesni. Nadamo se kako će profesorica i njen suprug motorima obići svijet, a filmskoj ekipi čestitamo na odličnom filmu, a posebno na kombiniranju kadrova filma i fotografija putovanja bračnog para.

2. 145 GODINA  ŽUTE ZGRADE, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin
Vrlo poučno i detaljno prikazana povijest kazališta i svih njegovih dijelova i djelatnika. Motivira gledatelje na posjet nekoj od predstava. Dokumentarni je ovo film dječjeg stvaralaštva na razini profesionalnih dokumentarnih filmova.

3. ODLUČNO NE, Filmska skupina OŠ Strahoninec, Strahoninec
Ovaj film govori o stvarima koje se sve češće događaju među nama (vršnjačko nasilje) i trebali bi ga pogledati svi koji se nažalost nalaze u takvim situacijama kako bi ih ohrabrio da se odlučno zauzmu za sebe. Odlični kadrovi snimanja.

RADIONIČKI FILM
a) stručni žiri

1. MUNJE, GROMOVI I NAŠI STRAHOVI, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin
Zanimljivo i dojmljivo predočeni strahovi s kojima se svi mogu poistovjetiti. Ponavljanje grmljavine, nizanje scena i različitih strahova stvara slojevit horor, što je iznimno teško postići u animiranom filmu. 

2. ANIMANIE MDF, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb
Likovi su impresivno i lucidno osmišljeni te svojim dogodovštinama stvaraju duhovite obrate. Dinamično, nepredvidljivo i osvježavajuće, posebno zahvaljujući razigranim zvukovima. 

3. CRNA PROGNOZA, FFVAL Luka
Niz razigranih, duhovitih i neočekivanih dosjetki čini ovaj film osobito šarmantnim i zabavnim. Takva igra ujedno je poticajan način uvođenja djece u tehnike animacije. 

Posebno priznanje: TAJNA ČAROBNOG ŠIPANA,  Ljetna škola filma Šipan
Jednostavno izvedeni likovi uz vrckavu sinkronizaciju kreiraju inovativnu priču. Ovaj film pokazuje koliko su autentičnost šumova i snimljenih zvukova te dijaloga presudni u tome da animaciju učine bogatijom.

b) dječji žiri

1. AVANTURE MALOGA JU JU, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić
Filmska ekipa Foto kina Zaprešić vratila nas je u djetinjstvo kroz animiranje pjesmice koju svi znamo i volimo. Crteži su predivni i jako kvalitetno izrađeni.

2. CRNA PROGNOZA, FFVAL, Luka
Film je prikazao punjenje oblaka na drugačiji način nego na koji smo navikli te nam se posebno sviđa korištenje personifikacije. Animacije su rađene ručno, što smatramo pohvalnim, a kvalitetu slike smatramo odličnom.

3. BURA, Foto kino video klub Zaprešić
Jako nam se svidjela izmjena animacije i kolaža; priča je duhovita, a i istinita.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kino klub Sisak, Sisak

Suorganizatori

OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari
OŠ Braće Ribar, Sisak

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Sisak
Sisačko moslavačka županija
Društvo hrvatskih filmskih redatelja

Partneri u organizaciji

Dom kulture „Kristalna kocka vedrine“, Sisak
Gradski muzej Sisak
Turistička zajednica Grada Siska
Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije