Novosti

Otvorena 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Revija je otvorena u četvrtak. 3. listopada 2019. u 20 sati u Domu kulture Kristalna kocka vedrine prvom projekcijom filmova iz natjecateljskog programa

Sisak je posljednih tjedan dana oživio jer je postao pozornica na kojoj za najmlađe hrvatske filmaše koji u gradu prikazuju svoje najbolje radove.

Sudionike Revije na otvaranju je pozdravio Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Grada Siska te im poželio dobrodošlicu u Sisku i izrazio zadovoljstvo što se Revija ponovno nakon dvije godine vratila u Sisak.

Goste su pozdravili i ravnateljica OŠ Braće Ribar Vesna Šebek, predsjednik Kino kluba Sisak Matija Holjevac i v.d tajnik Hrvatskog filmskog saveza Matko Burić. Istaknuli su kako su zapravo svi koji sudjeluju već pobjednici s obzirom da je zaista sjajno da su ustrajnim radom stvorili svoje filmove koji će biti prikazani na velikom platnu.

Kao najava Reviji održana je senzorno motorička radionica za djecu s poteškoćama u razvoju u suradnji sa  udrugom Soba čuda. Voditeljice radionice Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa u Kinoklubu Karlovac i Ivana Štedul, radna terapeutkinja, s desetak polaznika  članova udruge izradile su animirani film tehnikom stop animacije koji smo imali prilike pogledati na otvaranju.

Najstarija manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca i njihovih vršnjaka ove se godine od 3. do 6. listopada održava u Sisku. Na sedam službenih projekcija bit će prikazano čak osamdeset i devet filmova, među kojima je najviše animiranih,  igranih je tek dva manje ili dvadeset i pet, dokumentarnih je dvanaest, radioničkih deset, TV-reportaža devet, a u slobodnom stilu snimljeno je šest radova. Popis je dostupan na linku: https://tinyurl.com/y53u92lj.

Kompletan program Revije je besplatan, a programski raspored možete pronaći ovdje.

U subotu 05. listopada u 20h očekuje nas projekcija švedske obiteljske komedije Sune i Sune kazališnog i televizijskog redatelja i scenarista Jona Holmberga, kojem je ovo prvi dugometražni film, o zbunjujućem susretu dva dječaka istog imena.

Svečana dodjela nagrada i zatvaranje Revije je u nedjelju, 6. listopada u 10 sati.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Četiri dana Revije donose jedinstvenu priliku za upoznavanjem filmskih radova najmlađih generacija filmaša i filmašica, a Sisak postaje najznačajnije jesensko filmsko središte osnovnoškolaca i  svih ljubitelja filma.

Priređivači su Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak, suorganizatori OŠ Katarine Zrinske Mečenčani, Donji Kukuruzari i OŠ Braće Ribar, Sisak, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Partneri u organizaciji su Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica Grada Siska i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

04.10.2019.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kino klub Sisak, Sisak

Suorganizatori

OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari
OŠ Braće Ribar, Sisak

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Sisak
Sisačko moslavačka županija
Društvo hrvatskih filmskih redatelja

Partneri u organizaciji

Dom kulture „Kristalna kocka vedrine“, Sisak
Gradski muzej Sisak
Turistička zajednica Grada Siska
Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije