Novosti
57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Godina žena!

Na Reviju je ove godine prijavljen 221 film, a selekcijska komisija odabrala je za službenu projekciju njih 89. Među prijavljenima je bilo najviše igranih, ukupno 73, pa 58 animiranih, 27 dokumentarnih, 25 filmova u slobodnom stilu, 24 TV-reportaže i 6 radioničkih. Kad se zbroje igrani i animirani, dakle mašta, sve skupa 131, i usporede s brojem dokumentarnih i TV-reportaža, recimo gruba stvarnost, u totalu 51, očito je da mladi autori preferiraju izmišljeni svijet jer ih stvarni valjda nervira i plaši.

Najviše su radova prijavili Dom mladih iz Rijeke, čak sedamnaest ali je u službenu  konkurenciju uvršten tek jedan, zatim English all around šesnaest, ali niti jedan nije uvršten, pa Foto kino video klub Zaprešić s petnaest, a uvršteno je devet, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb, trinaest sa šest uvrštenih i Bacači sjenki, Zagreb, s pet odabranih od deset prijavljenih.

Selekciju su napravile filmska i TV redateljica (a prije nekoliko godina i sama uspješna sudionica revija dječjeg filmskog stvaralaštva) Čejen Černić Čanak, ponikla u Video klubu Mursa iz Osijeka, asistentica drugim redateljima pri snimanju niza filmova, autorica kratkih dokumentarnih i igranih filmova te prvog cjelovečernjeg filma za djecu Uzbuna na Zelenom Vrhu, pa diplomirana komparativistkinja i filozofkinja Astrid Nox, nekada Pavlović, predavačica kolegija iz filmologije, fotografije, stripa, animacije i medijske pismenosti na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, ponosna bivša studentica Ante Peterlića i Hrvoja Turkovića, autorica više izložaba fotografije, polaznica Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić (oba teorijska stupnja, montaža i animirani film) na kojoj je bila i predavačica, a upisala kao polaznika i svog sina te montažerka, producentica i redateljica Marina Andree Škop, autorica (s kolegom Draženom Žarkovićem) igranog filma za djecu Moj dida je pao s Marsa.

Kad ovoj ženskoj selekcijskoj trojci dodamo članicu stručnog ocjenjivačkog suda Maju Flego, diplomiranu pedagoginju, novinarku, autoricu knjiga Priče za mame i tate odnosno Iz roditeljskog kuta ili roditelj u kutu, urednicu više stručnih publikacija i savjetnicu pravobraniteljice za djecu, od 1999. članicu žirija Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, a od 2009. selektoricu filmova Festivala o pravima djece UNICEF-a, koja je u ovogodišnjem revijskom žiriju uz kolege Borisa Poljaka, profesionalnog filmskog i TV snimatelja, direktora fotografije u mnogim filmovima drugih redatelja ali i   autora vlastitih nagrađivanih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, poput   Autofokusa te Oni samo dolaze i odlaze te dugogodišnjeg  voditelja radionice kamere i snimanja na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić i diplomiranoga grafičara i studenta druge godine filmske i TV režije Tomislava Šobana, autora više amaterskih filmova i voditelja brojnih filmskih radionica za djecu i odrasle, lako je izračunati da su žene pobijedile rezultatom četiri prema dva.  

Naravno, svi jednako vrijedno i ravnopravno doprinose odabiru najboljih filmova i autora i nitko ne remeti timski sklad, a u nedjelju ćemo svi znati rezultate njihova rada. Pa ipak, nekako se posebno osjeća onaj nježni, ženski duh koji lebdi nad cijelom sisačkom Revijom. Dugo najavljivana kiša ipak je izostala i danas nas čeka sunčani dan i obilje filmova na drugoj i trećoj revijskoj projekciji, ali i niz ugodnih, popratnih sadržaja.  

Sve je dodatno oplemenjeno viješću o dolasku jedne buduće filmašice, kojoj želimo  obilje sreće i zdravlja, i puno dobrih filmova, pa se s punim pravom može zaključiti da je ovo prava (filmska) godina žena!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

04.10.2019.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Kino klub Sisak, Sisak

Suorganizatori

OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari
OŠ Braće Ribar, Sisak

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Sisak
Sisačko moslavačka županija
Društvo hrvatskih filmskih redatelja

Partneri u organizaciji

Dom kulture „Kristalna kocka vedrine“, Sisak
Gradski muzej Sisak
Turistička zajednica Grada Siska
Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije