home13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Gunja vlada!

Na mnogim se filmskim smotrama, festivalima i revijama zna dogoditi da poneka nagrada ne bude dodijeljena, jer prikazani filmovi nisu to ni zaslužili. Kada bude obrnuto, pa se podijeli više nagrada nego je bilo predviđeno, onda to znači da je i odabir prikazanih radova bio takav da zamišljeni broj priznanja jednostavno nije bio dovoljan, pa se moralo dodijeliti još.

Na netom završenoj 13. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži i 1. Four River Film Festivalu u Karlovcu, trebalo je biti dodijeljeno deset nagrada, po jedna u nacionalnoj i međunarodnoj konkurenciji u kategorijama animiranih, igranih i dokumentarnih filmova, te u otvorenoj kategoriji, Grand-prix i nagrada publike. No, na kraju je podijeljeno čak četrnaest nagrada i pohvala, pa i to govori o postignutom kvalitetu.

U nacionalnoj konkurenciji najboljim animiranim filmom 13. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži proglašena je Utjeha kose Filmske družine centra za film i video NS Dubrava, Zagreb, a najboljim dokumentarcem Crno bijeli svijet Novinarske družine Isusovačke klasične gimnazije Osijek. U istoj je kategoriji dokumentarnog filma žiri u sastavu Vedran Šamanović, Boško Picula i Vjekoslav Živković imao potrebu dodijeliti pohvalu filmu Dečko sa strane Studija kreativnih ideja Gunja. Pobjedu je u kategoriji igranih filmova osvojio A di si ti meni, Studija kreativnih ideja Gunja, a pohvalu žirija Negativni delirij Gimnazije Dubrovnik, dok je u otvorenoj kategoriji najboljim proglašen rad Kojih nije bilo, Kinokluba Osijek.

Nagrade u međunarodnoj konkurenciji osvojili su Enter ŠAF-a Vranje, Srbija, kao najbolji animirani film, Vsi smo iz Bronxa Luksuz produkcije, Krško, Slovenija, u kategoriji dokumentarnog filma, a Pa ne že spet, istog producenta u kategoriji igranog filma. Žiri u sastavu Slavko Štimac, Petar Krelja i Vjekoslav Živković pohvalio je u toj kategoriji film Kill the Slob Sulted and Booted Studios, Bristol, Velika Britanija, odnosno Half Way There Intersection production, Vancouver, Kanada. Najboljim filmom otvorene kategorije proglašen je The Invaders Sulted and Booted Studios, Velika Britanija.

Najboljim filmom 13. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži i 1. Four River Film Festivala, osvajačem Grand-prixa proglašen je A di si ti meni Studija kreativnih ideja Gunja.

Nagradu publike osvojio je Kill the Slob Sulted and Booted Studios, Bristol, Velika Britanija, a čini se da je na odluku bitno utjecala činjenica da u Karlovcu živi osoba koja je, kažu, gotovo identična junaku ovoga filma.

Tako je 13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži i 1. Four River Film Festival protekao u znaku posvemašnje prevlasti Studija kreativnih ideja Gunja, čiji su članovi osvojili Grand-prix, nagradu za najbolji igrani film i pohvalu za dokumentarni film. Zahvale koje su autori filmova upućivali svojem mentoru Josipu Kruniću, prof., dugogodišnjem pokretaču, inspiratoru, vizionaru i kreatoru SKIG-a svakako su posve opravdano ukazala od koga je sve poteklo i kolika je uloga ljudi poput Josipa Krunića u filmskom i videostvaralaštvu djece, mladeži i odraslih.

Ove godine se s pravom može reći kako Gunja vlada!

Duško Popović

Ovdje možete komentirati članak

09.09.2008.

Uvodna riječ
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Gunja vlada!
Tri tisuće posjetitelja uživalo u dobrim filmovima 13.revije i 1.FRFF-a
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Igrani su zakon!
Karlovac nastavlja u žutom tonu...
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Sveta tri kralja
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Snovi se ostvaruju
Karlovac hit destinacija za srednjoškolski film!
Karlovac postao hit destinacija za srednjoškolski film!
Karlovac danas postaje hit destinacijom za srednjoškolski film!
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Srednjoškolski film u Karlovcu
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!
Poziv na press konferenciju 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži i 1. Four River Film Festivala
Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži na 10. Motovun Film Festivalu
13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštava mladeži:
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!
Poziv na press konferenciju 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži
Izabran službeni program 13. Revije!