homeKarlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!

Zagreb, 02. rujna 2008.
13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival
Karlovac, 04. – 07. rujna

U utorak, 02. rujna u 11 sati u McDonald's restoranu, Jurišićeva 9, u Zagrebu održana je press konferencija povodom početka 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži i 1. Four River Film Festivala, koji se održavaju od 4. do 7. rujna u Karlovcu. Program i cjelokupni koncept Revije i Festivala na press konferenciji su predstavili: Deana Stipanović, voditeljica odjela komunikacija pri McDonald`s Hrvatska, kao generalnog pokrovitelja Revije i Festivala, Vera Robić Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, Marija Ratković, koordinatorica 13. Revije i 1. FRFF-a, te Vedran Šamanović, filmski redatelj i predsjednik nacionalnog žirija Revije.

Reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži, nakon uspješne prošlogodišnje suradnje, po drugi put za redom organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac. Prošlogodišnji uspjeh ove godine nametnuo je i jedan sasvim novi izazov – međunarodni program, čime ne da je kreirana samo nova kategorija unutar Revije već čitavi novi festival pod nazivom Four River Film Festival. „Temelj djelovanja Kinokuba Karlovac su oduvijek bili srednjoškolci. Tako da je okretanje prema manifestaciji ovakvog tipa bio samo logični slijed događanja. Prvo se pojavila Revija kao pregled nacionalne srednjoškolske produkcije, a od ove godine mladi karlovčani su odlučili otići korak naprijed i na mala vrata uvesti i međunarodni filmski srednjoškolski program. Ono što je lijepo i inspirirajuće kod ovog projekta je predani rad mladih ljudi, koji pokazuju da znaju i mogu, i izvan sustava formalnog obrazovanja učiniti nešto konstruktivno, i time izgraditi sadržaje koji obogaćuju zajednicu u kojoj žive. Kao takvi oni su svjetao primjer ne samo svojim vršnjacima, već i odgovornima na višim instancama," izjavila je Vera Robić Škarica.

Osim Hrvatskog filmskog saveza, svoju podršku 13.reviji daje i McDonald´s kao generali pokrovitelj."McDonald's Hrvatska prepoznaje da su mladi naša budućnost, te da je na nama odgovornost da im pružimo maksimalne uvjete za usvajanje znanja i vještina na svim područjima. Uspješan i kvalitetan rad ovih mladih ljudi velika je inspiracija i zadovoljstvo stoga smo se uključili u projekt kao generalni pokrovitelj. Izuzetno nam je drago da smo uz grad Karlovac i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH i Ministarstva kulture, ove godine generalni pokrovitelj 13. Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži i 1.st four river film festivala i time pomogli u ostvarenju ove vrijedne manifestacije, na zadovoljstvo svih mladih autora čiji će radovi biti prikazani, ali i publike koja će od 4. do 7. rujna uživati u praćenju cijelog programa," izjavila je Deana Stipanovic.

Ovogodišnji revijski program se sastoji od čak 15 projekcija – što u glavnom, što u popratnom programu. Usporedbe radi, prošlogodišnji je činilo 6 projekcija. Napredak je, dakle, i više nego očit. Specijalni gost Revije i Festivala je i glumac Slavko Štimac. „Glavni program čini 6 projekcija – četiri revijske (nacionalni program) i dvije festivalske (međunarodni program). Međunarodni program dolazi iz Kanade, Velike Britanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. O devet nagrada odlučivat će nacionalni žiri u sastavu: Vedran Šamanović, filmski snimatelj, Boško Picula, televizijski urednik i Vjekoslav Živković, filmski animator te međunarodni žiri u sastavu Slavko Štimac, filmski glumac, Amin Dora, filmski umjetnik iz dalekog Libanona i Vjekoslav Živković. Festivalske nagrade se dodjeljuju po kategorijama (jedna nacionalna i jedna međunarodna nagrada u kategoriji animarnog, dokumentarnog, igranog filma i otvorene kategorije, te Grand Prix). Publika dodjeljuje desetu nagaradu – Nagradu za najbolji film po ocjenama publike. Za svih deset nagrada bore se ukupno 33 filma u domaćem programu i njih 20 u međunarodnom," izjavila je Marija Ratković.

Ovim pohvalama i priznanjima, pridružio se i Vedran Šamanović: "Premda se tek prošle godine Revija mladeži trajno smjestila u Karlovcu, priređivači su se kvalitetom organizacije lanjskih događanja predstavili kao iskusni veterani. Ova će godina, kako je dosadašnji, pripremni period najavio, u organizacijskom smislu biti još cjelovitija i bolja." A posebno je i istaknuo: " Još je važnija činjenica da je ovogodišnja Revija programski kvalitetnija. Pristigli su radovi svojom autorskom zrelošću i raznovrsnošću bez dvojbe nadmašili prošlogodišnju produkciju. Čini mi se da su mladi hrvatski filmski autori u karlovačkoj Reviji prepoznali jedinstvenu prigodu za komparaciju radova nastalih u proteklih godinu dana."

Osim bogatog glavnog programa Reviju i Festival čini i više nego raskošan popratni program. „Prva velika promjena bila je odluka da se napravi poseban program za najmlađe karlovačke filmofile – osnovnoškolce, pod nazivom „Filmski 5+". Tako su se tu našla četiri filma (po jedan za svaki dan), od kojih su neki nastalima po djelima iz školske lektire (na veliku radost učiteljica!): „Družba Pere Kvržice", nastala po lektirskom klasiku Mate Lovraka, „Vuk Samotnjak", prva uloga Slavka Štimca, člana ovogodišnjeg žirija, „Ne daj se Floki", poslijednji film jednog od najvećih hrvatskih redatelja, Zorana Tadića i „Čudesna šuma", nezaboravna dječja poslastica nastala iz pera Ivane Brlić Mažuranić. Što se tiče starije publike, kako srednjoškolske, tako i one 18+, ove godine smo pripremili šarolik izbor od dva dokumentarna, jednog animiranog i igranog filma: „Persepolis", jedan od najhvaljenjih dugometražnih animiranih ostvarenja prošle godine, inače nominiran za Oscara, „Ajde, dan...prođi!", dramski kolaž Matije Klukovića, „Preko granice", dokumentarni uradak Petra Krelje u kojem se u jednoj od glavnih „uloga" pojavljuje i Studio kreativnih ideja Gunja, inače sudionik Revije i „Slučajni sin", hvaljeni dokumentarac Roberta Zubera. Isto tako, u okviru ovogodišnjeg programa predstavljamo jedan od nama prijateljskih festivala – One Take Film Festival iliti Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru.

No, posebna poslastica čitavog popratnog programa je u svakom slučaju nešto što izlazi iz okvira filmske umjetnosti, ali opet jednom svojom vizurom, sastavni je dio iste. Riječ je o kazališnoj predstavi „Kraljica" u izvedbi amaterske družine „Dno" i to u sablasnom okruženju Starog grada Dubovca," dodala je Ratković.

13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži i 1. Four River Film Festival otvaraju se u četvrtak, 04. rujna u 20 sati u Gradskom kazalištu Zorin Dom u Karlovcu. Program ceremonije otvaranja vodit će Danijela Trbović.

Za sve detaljnije informacije obratite se na:

Press služba:

Kristina Dorić
098 608 120
press.13revija@gmail.com

Koordinacija Revije i Festivala:

Marija Ratković
098 92 77 483
091 12 77 483
marijaratkovic@gmail.com

www.hfs.hr

Raspored 13.revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži

Četvrtak, 04. rujna

 • - 12:00 – Filmski 5+ : Družba Pere Kvržice, r: Vladimir Tadej, 82'
 • - 18:00 – Persepolis, r: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, 95'
 • - 20:00 – Svečano otvaranje + 1. revijska projekcija, 71'
 • - 22:30 – Koncert – Bend „Slobodan ulaz"

Petak, 05. rujna

 • - 12:00 – Filmski 5+ : Vuk samotnjak, r: Obrad Gluščević, 83'
 • - 16:30 – 2. revijska projekcija, 72'
 • - 18:30 – 1. festivalska projekcija, 60'
 • - 20:00 – 3. revijska projekcija, 73'
 • - 21:30 – Ajde, dan...prođi., r: Matija Kluković, 102'

Subota, 6. rujna

 • - 10:00 – Filmski 5+ : Ne daj se Floki, r: Zoran Tadić, 88'
 • - 15:30 – 4. revijska projekcija, 73'
 • - 17:30 – Preko granice, r: Petar Krelja, 53'
 • - 19:30 – 2. festivalska projekcija, 60'
 • - 21:30 – „Kraljica", kazališna predstava, r: kazališna skupina „DNO", 80'
 • - 23:00 – DJ iznenađenja

Nedjelja, 7. rujna

 • - 10:00 – Filmski 5+ : Čudesna šuma, r: Milan Blažeković, Doro Vlado Hreljanović, 82´
 • - 12:00 – One Take Film Festival, 60'
 • - 13:30 – Dodjela nagrada + Slučajni sin, r: Tomislav Mršić, Robert Zuber, 53'

 

02.09.2008.

Uvodna riječ
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Gunja vlada!
Tri tisuće posjetitelja uživalo u dobrim filmovima 13.revije i 1.FRFF-a
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Igrani su zakon!
Karlovac nastavlja u žutom tonu...
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Sveta tri kralja
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Snovi se ostvaruju
Karlovac hit destinacija za srednjoškolski film!
Karlovac postao hit destinacija za srednjoškolski film!
Karlovac danas postaje hit destinacijom za srednjoškolski film!
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Srednjoškolski film u Karlovcu
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!
Poziv na press konferenciju 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži i 1. Four River Film Festivala
Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži na 10. Motovun Film Festivalu
13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštava mladeži:
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!
Poziv na press konferenciju 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži
Izabran službeni program 13. Revije!