home13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Sveta tri kralja

Jahahu. Od Tuškanca do Zorina doma. I nađoše što su i tražili.

U petak u 14.05 stalo nad Karlovcem kišiti. Iz vedra neba, skoro. Sunce sije, kiša pada, Cigani se žene! Tako bi rekli moji stari, nekad. Možda bih trebao reći "...Romi se žene!", ali to mi nekako ne zvuči. A poznajući neke drage Rome, znam da mi neće zamjeriti. Uostalom, kada sam bio dijete i mene su zvali Cigo.

Poslije Slobodnog ulaza, kažu, sve je nekako sjelo na svoje mjesto. Mislim, bilo je tako i od samog početka, ali koncert uvijek razdrma ljude. A tek izlet!

Zanimljivo je napomenuti da je u prvih 29 filmova prikazanih na 13. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, već u tri detaljno (u jednom baš DETALJNO!) prikazan pištolj ili revolver, pucalo se, a bogme i krvi je bilo na litre, što pileće što animirane. Ranjene i mrtve nismo stigli ni izbrojati. I noževi su radili. Mladež nam je mrvicu destruktivna? Ili samo pažljivo prati što se događa oko njih? U najboljem od svih svjetova.

A u druga dva priča se o Romima. Razigrano i šarmantno, kakvi već moji Cige jesu. Neka ih s nama, što bismo mi jedni bez drugih?

Nećemo o kvaliteti, tu je žiri, i jedan i drugi, a oni uvijek imaju neke kriterije koje mi, obični smrtnici, nismo u stanju shvatiti. No, zato postoji ona deseta, nagrada publike. Sudeći po burnim aplauzima, kricima iz savane i sličnoj popudbini onih stotinu i više članova domaćih filmskih i videoklubova, da o razdraganim Karlovčanima i ne govorimo, već se izdvajaju favoriti, pa sad samo treba dovoljno tih žutih glasačkih listića sa zaokruženim baš našim filmom, i sve će biti riješeno.

U filmskim kategorijama prevladavaju igrani filmovi, čak ih je dvanaest u prvih tridesetak, pa dokumentarni sa sedam predstavnika. Veseli i nazočnost animiranih, doduše samo ih je tri do sada, ali neka, dobri su. Konačno, jedan je animirani i pobijedio ovdje prošle godine. A otvorena kategorija (ma što to imalo značiti, rasprave o višeznačju toga pojma žestoke su i beskrajne) lagano raste. U prva dva dana prikazano je čak sedam otvorenih. To je zanimljivo.

Počeo je i FRFF! Od globalne ekologije do uveseljavanja najmlađih, prvih je dvanaest filmova raznoliko po pristupu, ali i po kvaliteti. I ovdje prevladavaju igrani, kojih je čak osam, a po dva su dokumentarna i animirana. Navijački je stav dobrog dijela gledatelja da su naši puno bolji, u svemu! No, valja se sjetiti starih Latina i one njihove o ukusima. Dobro je da postoji uvid u međunarodno filmsko i videostvaralaštvo mladeži, pa i kao komparacija. Pokretanje međunarodnog festivala u tek drugoj godini trajnijeg smještaja Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva u Karlovcu svakako je hrabar i odlučan korak.

Kada su se kandidirali i za jedno i za drugo, Marija i društvo su dobili razumijevanje i pomoć Hrvatskog filmskog saveza. Bez nje bi bilo teško, ili nemoguće. A dano im povjerenje su opravdali, i više od toga.

Vera Gašpar, Željko Melkior i Vanja (profesor?) Baltazar mogu biti zadovoljni. A i mi svi s njima.

Duško Popović

06.09.2008.

Uvodna riječ
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Gunja vlada!
Tri tisuće posjetitelja uživalo u dobrim filmovima 13.revije i 1.FRFF-a
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Igrani su zakon!
Karlovac nastavlja u žutom tonu...
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Sveta tri kralja
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Snovi se ostvaruju
Karlovac hit destinacija za srednjoškolski film!
Karlovac postao hit destinacija za srednjoškolski film!
Karlovac danas postaje hit destinacijom za srednjoškolski film!
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Srednjoškolski film u Karlovcu
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!
Poziv na press konferenciju 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži i 1. Four River Film Festivala
Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži na 10. Motovun Film Festivalu
13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštava mladeži:
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!
Poziv na press konferenciju 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži
Izabran službeni program 13. Revije!