homeKarlovac postao hit destinacija za srednjoškolski film!

13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival
04. – 07. rujna

Danas, 04. rujna, u 12 sati u Gradskom kazalištu Zorin Dom u Karlovcu projekcijom filma "Družba Pere Kvržice" počela je 13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži i 1. Four River Film Festival. "Družba Pere Kvržice" redatelja Vladimira Tadeja, film nastao prema istoimenom klasiku Mate Lovraka, nakon toliko vremena ponovno osvaja svojim šarmom, a danas je osvojio tristotinjak karlovački osnovnoškolaca.

Za onu malo stariju publiku u Zorinu Domu u 18 sati prikazan je animirani film „Persepolis", u režiji Marijane Satrapi i Vincent Paronnauda, jedan od najhvaljenijih dugometražnih animiranih ostvarenja prošle godine, nominiran za Oscara. "Persepolis", crno-bijelo animirano filmsko djelce napravljeno po autobiografskim motivima iz isto imenog stripa. Osim nominacije za Oscar, ovaj film krase mnoga priznanja i nagrade, stoga nije na odmet spomenuti nominaciju za Zlatnu palmu, te Cesar za najbolji prvi film i adaptirani scenarij.

Prošlogdišnjim filmskim pobjednikom "Čovjek koji je smrsko kip" započela je ceremonija svečanog otvaranja 13.revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva i 1. Four River Film Festival. Elokventna i nadasve domišljata Danijela Trbović pomogla je razbiti napetost i nervozu, te stvoriti još veseliju atmosferu uoči otvaranja Festivala.

Mnogobrojnoj publici obratio se i gradonačelnik grada Karlovca Damir Jelić koji je ustvrdio pred svima "Snovi se ostvaruju! Ove godine uz standardni program postoji i međunarodna komponenta, koja sa sobom nosi nova prijateljstva puna pozitivne vibracije za koja se nadam da će uroditi novim filomovim." te je na kraju zaželio "Dobrodošli svi koji vole film, i osjećajte se kao doma!"

Predstavljeni su i oni koji će imati dosta posla, ne samo zbog velikog broja filmova, nego i zbog njihove kvalitete. Odluka ima sigurno neće biti laka. To su: ispred međunarodnog žirija Slavko Štimac – glumac svjetski priznatog glasa i predsjednik međunarodnog žirija, Petar Krelja - filmski redatelj i kritičar (Amin Dore - libanonski animator i redatelj nažalost fizički je spriječen prisustvovati Festivalu) i Vjekoslav Živković – animator i jedan od domaćina revije; ispred nacionalnog žirija Vedran Šamanović - filmski redatelj i snimatelj, Boško Picula - politolog i filmski kritičar, (na žalost organizatora zbog zdravstvenih razloga spriječen je prisustvovati Festivalu) te već spomenuti Vjekoslav Živković.

Svim prisutnima obratila se i voditeljica odjela za komunikacije pri McDonalad´s Hrvatska Deana Stipanović, koja je zadovoljno rekla "Velika čast mi je biti ovdje s vama. Moram priznati od svih projekta koje podipiremo ovaj je najbolji, bez pretjerivanja. Kada su nam ovi mladi došli s puno dobre volje, entuzijazma naša odluka bila je jednostavno DA! " , te je pozvala koordinatoricu 13. revije i 1.FRFF-a Mariju Ratković i uručila joj Bocu, jedan od simbola Festivala., zaželjevši joj sreću i neka i dalje budu ovako kreativni.

Pravo veselje i radost je nastupilo kada je Marija Ratković stupila na pozornicu Zorin Doma, ovacije, aplauzi. Onako razdragana izjavila je "Veselim se što je dvorana dupkom puna, ne samo sa srednjoškolcima i njihovim mentorima, nego i Karlovčanima. Nadam se da ćete svi uživati ova 4. dana Festivala, jer za svakoga ima po nešto." Uvijek skromna, izjavila je "Zahvalila bi se svim volonterima, bez kojih ne bi bilo tako lako sve ovo izvesti. Hvala Kino Klubu Karlovac! Hvala svim prijateljima, i svima koji podržavaju ovaj Festival." što je značilo samo jedno, pozvala je tajnicu Hrvatskog filmskog saveza Veru Robić Škarica da joj se pridruži, te rekla "Ona je predivna osoba, naša najveća podrška."

"Nije baš tako kako Marija kaže" izjavila Vera Robić Škarica, "od danas nisam više tajnica HFS, nego Karlovčanka naredna 4 dana. Kao karlovčanka želim svima dobrodošlicu, ponajprije srednjoškolcima i njihovim mentorima. Srednjoškolci su ono što su studenti bili u prošlom stoljeću, njima pripadaju sve pozitivne promijene u ovom stoljeću, oni su unijeli srednjoškolski film u 21 st."

Ratković i Robić Škarić su pozvale prošlogodišnji dobitnicu Grand Prixa Justinu Kosir, koja je prerezavši filmsku vrpcu službeno otvorila 13. reviju i 1.FRFF, te izjavila "Žao mi je što nisam više srednjoškolka, no sad kad sam starija i dalje se bavim filmom."

Nakon svih pozdrava i dobrih želja usljedio je najavljeni program, 1.revijska projekcija. Prvi film, film karlovačkog Kinokluba "Na četiri rijeke", je svojevrsna dobrodošlica svim sudionicama u obliku filmske razglednice.

Festival je otvoren, 1. projekcija je krenula, a za dobru zabavu pobrinuo se karlovački bend "Slobodni ulaz" na ljetnoj pozornici Zorin Dom-a.

Generali pokrovitelj 13.revije i 1.FRFF-a je McDonald´s Hrvatska.

 

05.09.2008.

Uvodna riječ
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Gunja vlada!
Tri tisuće posjetitelja uživalo u dobrim filmovima 13.revije i 1.FRFF-a
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Igrani su zakon!
Karlovac nastavlja u žutom tonu...
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Sveta tri kralja
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Snovi se ostvaruju
Karlovac hit destinacija za srednjoškolski film!
Karlovac postao hit destinacija za srednjoškolski film!
Karlovac danas postaje hit destinacijom za srednjoškolski film!
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Srednjoškolski film u Karlovcu
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!
Poziv na press konferenciju 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži i 1. Four River Film Festivala
Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži na 10. Motovun Film Festivalu
13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštava mladeži:
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!
Poziv na press konferenciju 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži
Izabran službeni program 13. Revije!