home13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Snovi se ostvaruju

Čudo jedno koliko važnih informacija čovjek može dobiti u pedesetak minuta putovanja između Zagreba i Karlovca. Te tko je Modni Mačak, te tko opet Romantiko, tko je komu preoteo i kakvog to dečka, s kime ljetuje Alka Vuica, jesu li crne hlače u modi, te što se sve događa(lo) u raznim, među pukom obljubljenim, emisijama na kojekakvim televizijama. A kako podaci dolaze od zvijezde u usponu, nema razloga sumnjati u njih.

Sve je to tek uvod u prvi dan događanja na 13. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva i 1. Four River Film Festivalu, koji su ponovo zažutjeli karlovačke ulice i trgove. Jer, i ove je godine žuto boja revije i festivala. Vidi se to po brojnim žutim plakatima kojima je grad oblijepljen, po žutim biltenima koje stalno dijele u Zorin Domu, i oko njega, po žutim majicama na kojima je s jedne strane boca sa smotanom filmskom trakom, logo revije, s druge neka duhovita krilatica, a na rukavu znak McDonaldsa.koji je ovogodišnji (a čini se i trajni) glavni pokrovitelj.

I to je taj žuti karlovački filmski san, "...a snovi se ostvaruju", rekao je gradonačelnik Damir Jelić, od kojega je na neki način sve i poteklo, kada je prije dosta godina pokrenuo filmska događanja u Karlovcu. Naravno, onda se lavina zakotrljala, iznjedrila i Mariju Ratković i Vjekoslava Živkovića i Sanju Zanki, Marka, Zlatka i Mirelu, Mariju, Morenu i Kseniju, Lidiju, Maju i Kristinu i golemu grupu volontera bez kojih ništa ne bi funkcioniralo.

A i ovako ima dramatičnih događanja. Član međunarodnog žirija, Libanonac Amin Dora "fizički je spriječen" doći do Karlovca, a pokazalo se, srećom, da ga nisu uhvatila tri jača zemljaka pa posjeli na njega i ne daju mu mrdnuti, već je to složena diplomatsko-sigurnosno-političko-prometna zavrzlama, zbog koje je uz Slavka Štimca i Vjekoslava Živkovića u međunarodni žiri umjesto nesuđenog Amina uskočio Petar Krelja. Međunarodni, dakle, po tome što će (pr)ocijeniti radove pristigle iz Bosne i Hercegovine, Kanade, Slovenije, Srbije i Velike Britanije na 1. Four River Film Festival. Ali, ne daju se ni naši! Uz Vedrana Šamanovića i, opet, Vjekoslava Živkovića, tu bi trebao biti i Boško Picula, no čovjek je dobio upalu grla pa je spriječen. Ipak, oba će žirija sigurno napraviti posao do kraja i podijeliti najavljenih devet nagrada. Desetu će odrediti publika.

Uz gradonačelnika Jelića, na otvaranju su govorili koordinatorica oba događaja Marija Ratković, Deana Stipanović u ime sponzora McDonaldsa te tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica.

Prvoga dana prikazani su Družba Pere Kvržice redatelja Vladimira Tadeja, za karlovačku mlađu filmsku publiku, dugometražni animirani Persepolis autora Marjane Satrapi i Vincenta Paronnauda, za nešto odrasliju publiku, te prvih deset filmova sa službenoga programa 13. revije. Večer je nastavljena domjenkom i koncertom glazbene skupine "Slobodan ulaz", pa se za dio sudionika produljila do jutra. I to je dio revije i festivala, pa nitko nije imao ništa protiv. Dapače!

Duško Popović

06.09.2008.

Uvodna riječ
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Gunja vlada!
Tri tisuće posjetitelja uživalo u dobrim filmovima 13.revije i 1.FRFF-a
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Igrani su zakon!
Karlovac nastavlja u žutom tonu...
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Sveta tri kralja
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Snovi se ostvaruju
Karlovac hit destinacija za srednjoškolski film!
Karlovac postao hit destinacija za srednjoškolski film!
Karlovac danas postaje hit destinacijom za srednjoškolski film!
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Srednjoškolski film u Karlovcu
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!
Poziv na press konferenciju 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži i 1. Four River Film Festivala
Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži na 10. Motovun Film Festivalu
13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštava mladeži:
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!
Poziv na press konferenciju 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži
Izabran službeni program 13. Revije!