home13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštava mladeži:
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!

U četvrtak, 10. kolovoza u 11 sati u prostorijama Hrvatskog filmskog saveza održana je press konferencija povodom objavljivanja programa 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži. Program i cjelokupni koncept Revije na press konferenciji su predstavili Vera Robić Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, Marija Ratković, koordinatorica i izvršna producentica Revije, te Vjekoslav Živković, jedan od organizatora i član žirija.

Reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži, nakon uspješne prošlogodišnje suradnje, po drugi put za redom organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac. Tako će Karlovac početkom devetog mjeseca, točnije od 4. do 7. rujna, posjetiti više od stotinu srednjoškolaca i njihovih profesora. Revija je jedini festival tog tipa, ne samo u Hrvatskoj već i na širim prostorima regije, ali i Europe. "Trenutačno u Europi postoje još četiri festivala koja u svojim postulatima imaju pojam srednjoškolskog filma: u Češkoj, Poljskoj, Finskoj i Italiji. No činjenica jest da se niti jedan od njih ne bavi isključivo srednjoškolcima, već su oni zastupljeni kao jedna od kategorija. Ključna stvar je da 'karlovački' srednjoškolci nisu samo jedna od kategorija, već temelj čitavog festivala. I upravo ta mala stvar ovu Reviju čini tako velikom!" izjavila je Marija Ratković.

O sve većoj popularnosti Revije na prostoru Hrvatske govori i podatak o broju prijavljenih filmova koji se s obzirom na prošlu godinu za trećinu povećao. Vedran Šamanović, Boško Picula i Vjekoslav Živković kao članovi ovogodišnjeg žirija Revije u svakom slučaju nisu imali lak zadatak. "I ove godine potvrđena je opravdanost razdvajanja revijske prezentacije filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži, koja se sve do unazad tri godine organizirala zajedničkim snagama osnovnoškolaca i srednjoškolaca. O tome najbolji govori činjenica o 61 prijavljenom filmu – točnije o 485 minuta programa. U glavnu selekciju ušla su 33 filma ili 288 minuta programa. Nije na odmet spomenuti da svi filmovi dolaze iz 16 filmskih udruga, ali i od strane 8 samostalnih autora-srednjoškolaca, koji su zapravo najava kako postoji interes srednjoškolske mladeži i onda kad izostane podrška društva," izjavila je Vera Robić Škarica. Osim povećanja broja prijavljenih filmova pozitivan pomak u odnosu na proteklu godinu je i geografska rasprostranjenost filmskog djelovanja – srednjoškolski filmski uratci pristigli su iz svih dijelova Hrvatske – od Dubrovnika do Osijeka, što najbolje govori o potencijalima sedme umjetnosti na ovim prostorima.

Na kvalitativni dio programa osvrnuo se Vjekoslav Živković: "Jasno je vidljivi rast kvalitete radova u odnosu na prošlogodišnju selekciju. To je automatski rezultiralo i kvantitativnim povećanjem programa. Tako ove godine glavni program čine četiri filmske projekcije s filmovima podijeljenim u četiri kategorije: igrani, dokumentarni i animirani film, te otvorena kategorija u koju spadaju glazbeni spotovi, namjenski i eksperimentalni filmovi. Žanrovski gledano u kvaliteti prednjači animirana forma, što samo ide u prilog sveopćem hrvatskom animacijskom boomu, kojem su se očito priklonili i srednjoškolci. Što se tiče zastupljenosti pojedinih klubova unutar selekcije, prvo mjesto sa po tri filma dijele Studio kreativnih ideja iz Gunje, Foto Kino Video Klub iz Zaprešića i domaćin, Kinoklub Karlovac."

Osim kvalitetnog glavnog programa Reviju čini i više nego bogat popratni program. "Cilj nam je da ta četiri dana u rujnu Karlovac uistinu živi film. Dakle, ne samo kroz direktne sudionike Revije, srednjoškolce, već i kroz naše sugrađane. U tom kontekstu smo osim izleta, raznovrsnih radionica i koncerata, predvidili i atraktivan aditivni filmski program za velike i male: jedan od filmova s ovogodišnjeg Pulskog festivala, "Persepolis" – dugometražni animirani film nominiran za Oscara, novi dokumentarni film Petra Krelje koji tematizira problem školovanja srednjoškolaca iz Gunje i filmovi za djecu poput "Čudesne šume" i "Družbe Pere Kvržice" samo su neki od primamljivih naslova." dodala je Marija Ratković.

Press konferencija zaključena je premijernim prikazivanjem foršpana 13. Revije, koji reprezentira cjelokupni ovogodišnji dizajn, na što se na kraju i osvrnuo Vjekoslav Živković: "Ovogodišnja novost u programskoj koncepciji je uvođenje međunarodnog programa – odnosno uvođenje pravog malog festivala unutar Revije pod nazivom Four River Film Festival gdje srednjoškolskom programu dajemo dakle i međunarodni atribut. U dizajnerskom smislu okosnica svega ostaje boca sa filmskom trakom i žuta boja kao temeljna boja. Međunarodni karakter odlučili smo pojasniti dolaskom boca četiriju drugih boja (koje simboliziraju četiri kategorije) u Karlovac putem četiriju karlovačkih rijeka. Na taj način se ove godine vrti oko broja četiri: Revija traje četiri dana, četiri su kategorije, četiri su rijeke (po kojima je i međunarodna inačica dobila ime), a i četiri su Revijske projekcije."

Ovdje možete komentirati članak

 

10.07.2008.

Uvodna riječ
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Gunja vlada!
Tri tisuće posjetitelja uživalo u dobrim filmovima 13.revije i 1.FRFF-a
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Igrani su zakon!
Karlovac nastavlja u žutom tonu...
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Sveta tri kralja
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Snovi se ostvaruju
Karlovac hit destinacija za srednjoškolski film!
Karlovac postao hit destinacija za srednjoškolski film!
Karlovac danas postaje hit destinacijom za srednjoškolski film!
13. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži
1. Four River Film Festival

Srednjoškolski film u Karlovcu
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!
Poziv na press konferenciju 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži i 1. Four River Film Festivala
Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži na 10. Motovun Film Festivalu
13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštava mladeži:
Karlovac postaje hit destinacija za srednjoškolski film!
Poziv na press konferenciju 13. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži
Izabran službeni program 13. Revije!