Novosti

Facebook HFS
22.12.2021.
Pobjednici 53. Revije otvaraju Klub PFT-a

Ovog četvrtka, 23. prosinca u 19 sati novouređen Klub Pulske filmske tvornice otvara projekcija jedanaest kratkometražnih filmova nagrađenih na ovogodišnjoj 53. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Požegi.

Prije projekcije prezentirati će se novouređene prostorije Kluba namijenjene cjelogodišnjoj klupskoj produkciji te dodatno opremljene vrijednom donacijom Grada Pule. Prilikom stavljanja u pogon nove proizvodne hale Pulske filmske tvornice prisutnima će se obratiti gradonačelnik Pule Filip Zoričić i predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Damir Čučić.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva je centralna godišnja manifestacija neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj i svake se godine održava u drugom gradu. Uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske koji svake godine okuplja autore, teoretičare, predstavnike filmskih organizacija i ostale zaljubljenike u sedmu umjetnost koji prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije.

Ove godine Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva održala se u Požegi do 26. do 28. studenog u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i GFR film-video Požega. Na Reviju je ukupno prijavljeno 157 filmova, a u program je uvršteno 11 igranih, 7 dokumentarnih, 7 animiranih i 3 eksperimentalna filma.

Žiri u sastavu filmski montažer i kritičar Slaven Zečević, animator i redatelj Simon Bogojević Narath, redateljica i producentica Sanja Šamanović, snimatelj i redatelj Boris Poljak te redatelj i montažer Damir Čučić tijekom javnog žiriranja po pravilima UNICA-e danas je dodijelio ukupno deset nagrada i jedno specijalno priznanje.

Program nagrađenih filmova biti će prikazan u dvije zasebne projekcije.

Druga projekcija nagrađenih igranih filmova počinje u 21 sat.

prva projekcija

Dora Slakoper: Trafika
Dokumentarni, 5’30, 2021., ADU Zagreb

Tomislav Šoban: Kad odlučim kako započeti, znat ću sve ostalo
Dokumentarni, 9’30, 2021., Kinoklub Zagreb

Neven Dužanec: Limes
Eksperimentalni, 4’47, 2021., Kinoklub Zagreb

Mateja Štefinščak: Nigdar ni bilo
Animirani, 6’35, 2020., ALU Zagreb

Sunčana Brkulj: Kula
Animirani, 3’45,  2020., ALU Zagreb

Marko Bičanić: Još malo do nove godine
Dokumentarni, 18’25, 2021., ADU Zagreb, Blank_filmski inkubator

Čovjek koji je pao s Arene
Dokumentarni, 8’16, 2020., Pulska filmska tvornica

druga projekcija

Marko Višnjić: Ko suza
Igrani, 16’00, 2019., UMAS, Split

Karlo Vorih: Ljubav je slana
Igrani, 24’20, 2020., ADU Zagreb, Blank_filmski inkubator

Petar Vukičević: Sparina
Igrani, 18’37, 2020., Akademija dramske umjetnosti, Zagreb, Kino klub Split, Split

Saša Poštić i Pavle Kocanjer: Rakete
Igrani, 19’52, 2021., Blank_filmski inkubator

Ulaz na projekcije je besplatan i u skladu s Covid mjerama.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Otvorena je prijava na radionicu dokumentarnog filma pod mentorstvom Tonća Gaćine

Radionica dokumentarnog filma, na kojoj će se polaznici imati priliku upoznati s razvojem i produkcijom dokumentarnog filma, održavat će se od 27. do 30. prosinca. Detaljan raspored radionice dogovorit će se s polaznicima... »više

Radionica razvoja filmske ideje

Pulska filmska tvornica poziva sve zainteresirane na trodnevnu Radionicu razvoja filmske ideje koja će se održavati od 17. do 19. prosinca u Klubu Pulske filmske tvornice. Cilj radionice je da svaki polaznik razradi log line, sinopsis i redateljski treatment... »više

KKS: Zapošljavamo koordinatora/icu programskih aktivnosti!

Opis posla: pronalaženje i praćenje natječaja (nacionalnih i međunarodnih), predlaganje i osmišljavanje projekata u suradnji s upravnim tijelima udruge, koordinacija provedbe odobrenih projekata (programa) i sudjelovanje u pisanju izvješća... »više

Hrvatski filmski ljetopis - 107 / 2021.

Jesenski broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (107, 200 stranica) otvaramo tematom posvećenim animaciji. Andrijana Ružić i Darko Masnec donose razgovor s velikanima zagrebačke škole crtanog filma, Zlatkom Bourekom i Pavlom Štalterom... »više