Novosti

Facebook HFS
29.11.2021.
Dodijeljene nagrade 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva
Jučer je u Gradskom kazalištu Požega dodjelom nagrada zatvorena 53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Žiri u sastavu filmski montažer i kritičar Slaven Zečević, animator i redatelj Simon Bogojević Narath, redateljica i producentica Sanja Šamanović, snimatelj i redatelj Boris Poljak te redatelj i montažer Damir Čučić tijekom javnog žiriranja po pravilima UNICA-e danas je dodijelio ukupno deset nagrada i jedno specijalno priznanje.

Prvu nagradu osvojili su eksperimentalni film „Limes“ Nevena Dužaneca i animirani film Mateje Štefinščak, „Nigdar ni bilo“. Drugu nagradu osvojilo je čak šest filmova: „Sparina“ Petra Vukičevića, „Ljubav je slana“ Karla Voriha, „Kula“ Sunčice Brkulj, „Ko suza“ Marka Višnjića, „Još malo do nove godine“ Marka Bičanića i „Čovjek koji je pao s Arena“ Silvija Belušića. Treću nagradu osvojili su filmovi „Rakete“ čiju režiju potpisuju Saša Poštić i Pavle Kocanjer, te film „Kad odlučim kako započeti, znat ću sve ostalo“ Tomislava Šobana. Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu „Trafika“ u režiji Dore Slakoper.

Na 53. Reviji pogledali smo 28 filmova, a najviše glasova publike osvojio je igrani film „Hister“ autorice Vide Skerk u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Na 16. sjednici Hrvatskog filmskog saveza dodijeljene su i dvije plakete UNICA-e i to za 2020. i 2021. godinu. Prvu dobiva udruga ZAG, zaigrani aktivni gromoglasni Zagreb za dugogodišnji i kontinuirani razvoj audiovizualnog stvaralaštva s djecom. Drugu plaketu dodijeljena je udruzi Foto-kino klub Baranja film, Beli Manastir povodom 40 obljetnice rada i razvoja audiovizualne djelatnosti u sredini svog djelovanja.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza je završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, a svake se godine održava u drugom gradu.

Čestitke svim nagrađenim autorima i udrugama i vidimo se na 54. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Belom Manastiru u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Baranja film.

Popis Nagrađenih filmova 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva:

PRVA NAGRADA

LIMES
eksperimentalni, 4’47’’
Neven Dužanec, Kinoklub Zagreb, Zagreb

NIGDAR NI BILO
animirani, 6’35’’
Mateja Štefinščak, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb

DRUGA NAGRADA

ČOVJEK KOJI JE PAO S ARENE
dokumentarni, 8’16’’
Silvio Belušić, Klub Pulske filmske tvornice, Pula

JOŠ MALO DO NOVE GODINE
dokumentarni, 18’25’’
Marko Bičanić, Akademija dramske umjetnosti, Blank_filmski inkubator, Zagreb

KO SUZA
igrani, 16’00’’
Marko Višnjić, UMAS, Split

KULA
animirani, 3’45’’
Sunčana Brkulj, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb

LJUBAV JE SLANA
igrani, 24’20’’
Karlo Vorih, Akademija dramske umjetnosti, Blank_filmski inkubator, Zagreb

SPARINA
igrani, 18’37’’
Petar Vukičević, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb, Kino klub Split, Split

TREĆA NAGRADA

KAD ODLUČIM KAKO ZAPOČETI, ZNAT ĆU SVE OSTALO
dokumentarni, 9’30’’
Tomislav Šoban, Kinoklub Zagreb, Zagreb

RAKETE
igrani, 19’52’’
Saša Poštić, Pavle Kocanjer, Blank_filmski inkubator, Zagreb

POSEBNO PRIZNANJE

TRAFIKA
dokumentarni, 5’30’’
Dora Slakoper, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb

NAGRADA PUBLIKE
HISTER
igrani, 13’44’’
Vida Skerk, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb

Otvorena 53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

U petak, 26. studenoga, u Gradskom kazalištu Požega otvorena je 53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i GFR film-video Požega... »više

In memoriam
Duško Popović (Vukovar, 1952 – Zagreb, 2021)

ZBOGOM DUŠKU - NAŠEM VJERNOM SURADNIKU, KRONIČARU I PRIJATELJU

Hrvatski filmski savez ostao je noćas bez jednog od svojih najvjernijih i najsvestranijih suradnika – novinara, publicista, organizatora, scenarista... »više

Metaklubski filmovi u Klubu PFT-a

Ovog petka, 26. studenog s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske bit će prikazano devet kratkometražnih filmova koji su snimani u njemu. Povod za ovaj filmsko nostalgični Metaklupski program je radna akcija obnove Kluba... »više

Počinje 53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u Požegi

53. Revija održat će se u Požegi u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i GFR film-video Požega od 26. do 28. studenog 2021. godine. Otvaranje koje počinje u 26. studenog u 19 sati u Gradskom kazalištu Požeg možete pratiti... »više