Novosti

Facebook HFS
05.01.2022.
Filmska naSTAVa u gostima: naša naSTAVa širi se i na fakultete

Izuzetno nam je zadovoljstvo što svoj program širimo i na fakultete jer smatramo da filmsko obrazovanje treba biti dostupno svima. Upravo zato Filmska naSTAVa prvi je takav program u Republici Hrvatskoj koji pruža znanja svojoj publici potpuno besplatno.

S veseljem najavljujemo da će Filmska naSTAVa gostovati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci zahvaljujući suradnji Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Hrvatskog filmskog saveza.

NaSTAVa će se održati 11. siječnja 2022. godine od 15 do 17 sati u prostoriji F-601, a sastojat će se od kratkog uvoda o novom kurikulu predmeta Hrvatski jezik i književnost te području Kultura i mediji, nakon čega slijedi praktični dio rada u kojem će voditeljica Margareta Đordić s polaznicima odraditi faze nastavnog sata analize i interpretacije filma, a na primjerima jednoga kratkometražnoga filma za osnovnu i jednoga za srednju školu.

Margareta Đordić voditeljica je Digitalne filmske naSTAVe te vanjska suradnica Hrvatskoga filmskog saveza na svim obrazovnim i revijskim programima. Doktorandica je Poslijediplomskoga doktorskog studija znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao nastavnica Hrvatskog jezika u XVI. gimnaziji, gdje vodi i filmsku grupu.

Filmska naSTAVa program je koji se niz godina uspješno održava u sklopu obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza. Utemeljen je na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica dr. sc. Ane Đordić i doc. art. Jelene Modrić. Cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.

Proteklih je godina program Filmske naSTAVe gostovao u gradovima diljem Republike Hrvatske, a prije dvije godine dobio je i svoju mrežnu inačicu – Digitalnu filmsku naSTAVu. To je interaktivan program namijenjen osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima te učiteljima, nastavnicima i profesorima diljem Republike Hrvatske. Na platformi Filmske naSTAVe @ online dostupni su neprofesijski kratkometražni filmovi svih filmskih rodova te različitih nacionalnih kinematografija uključujući i hrvatsku. Na platformi se može besplatno i bez registracije pristupiti kratkometražnim filmovima, okvirnim metodičkim pripremama i kvizu za učenike kako bi ponovili i utvrdili svoje znanje.

Vidimo se u Rijeci!

Pobjednici 53. Revije otvaraju Klub PFT-a

Ovog četvrtka, 23. prosinca u 19 sati novouređen Klub Pulske filmske tvornice otvara projekcija jedanaest kratkometražnih filmova nagrađenih na ovogodišnjoj 53. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Požegi... »više

Otvorena je prijava na radionicu dokumentarnog filma pod mentorstvom Tonća Gaćine

Radionica dokumentarnog filma, na kojoj će se polaznici imati priliku upoznati s razvojem i produkcijom dokumentarnog filma, održavat će se od 27. do 30. prosinca. Detaljan raspored radionice dogovorit će se s polaznicima... »više

Radionica razvoja filmske ideje

Pulska filmska tvornica poziva sve zainteresirane na trodnevnu Radionicu razvoja filmske ideje koja će se održavati od 17. do 19. prosinca u Klubu Pulske filmske tvornice. Cilj radionice je da svaki polaznik razradi log line, sinopsis i redateljski treatment... »više

KKS: Zapošljavamo koordinatora/icu programskih aktivnosti!

Opis posla: pronalaženje i praćenje natječaja (nacionalnih i međunarodnih), predlaganje i osmišljavanje projekata u suradnji s upravnim tijelima udruge, koordinacija provedbe odobrenih projekata (programa) i sudjelovanje u pisanju izvješća... »više