Novosti

Facebook HFS
28.08.2021.
23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Deset dana u tri sata

Sublimirano na više od tri sata potrajalo je predstavljanje programskih sadržaja i rezultata desetodnevnog rada predavača, polaznika, voditelja i organizacijskog tima u radionicama i seminarima, održano u petak, 27. kolovoza, a započelo je u 18.00 prikazom radionice dramske pedagogije voditeljice Marije Šorša, performansom šest djevojaka, začudo svih dugokosih i u crnom, koje su ispred Studenskog kluba glasom, pokretom i riječima dočaravale svoje misli i stanja, odnosno izložbom radova, sve odreda portreta, polaznika radionice za fotografiju voditelja Darija Petkovića sa stručnim suradnikom Milivojem Kuharom, u Studentskom klubu. Program je nastavljen u 19.00 sati u kinu Gaj, a vodio ga je i radove komentirao Boško Picula. Predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Damir Čučić je pozdravio polaznike i voditelje, a zatim je voditeljica radionice radio igre Vedrana Vrhovnik govorila o prijateljici i dugogodišnjoj suradnici Anki Savić koja nas je napustila prije nekoliko dana. Poslušana je i njihova radiodrama O strahu i krotitelju lavova nastala na 21. ŠMK. Publici su se obratili i tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec te voditeljica revijskih i obrazovnih programa Sanja Zanki Pejić, a velikim i zasluženim aplauzom sudionika pozdravljena je ovogodišnja voditeljica Martina Kolarić.

Sadržaje prvog stupnja seminara medijske kulture publici su mladenački duhovito, uz projekciju filma što su ga u tri dana snimili pod vodstvom Mirjane Jukić i Katice Šarić, približili polaznici Ema Puljić i Jakša Bogdan, a o radu drugog stupnja jednako je lepršavo govorila Maja Ferenec Kuća.

Radionica radijske reportaže voditeljice Višnje Biti i stručnog suradnika Miroslava Šeba prezentirala je uspomenama i zvucima ispunjenu reportažu Ulicom igračaka, a radionica scenarija voditeljice Irene Krčelić i stručne suradnice Dalije Dozet filmove nastale po vlastitim scenarijima svojih polaznika Rođendan odnosno Šah-mat. Tjeskoban film Ispod površine rezultat je rada polaznika radionice za igrani film voditelja Nevena Hitreca i stručnog suradnika Marinka Marinkića, a radionica postprodukcije zvuka, koju su ove godine vodili Martin Semenčić i stručni suradnik Matija Djanješić, objavila je vježbe Kuća i Riba.

Voditelj radionice za dokumentarni film Tomislav Mršić sa stručnim suradnicima Hrvojem Mršićem i Alanom  Stankovićem i njihovi polaznici sačinili su rad Promjene, nedvojbeni vrhunac ovogodišnje produkcije na Školi medijske kulture, polaznici radionice montaže koju su vodili Ivana Fumić i Slaven Zečević pokazali nekoliko vježbi, a radionice za kameru i snimanje voditeljice Dinke Radonić sa stručnim suradnicima Antoniom Britvarom i Ivanom Rajkovićem duhoviti i (samo)ironičan rad The Matrix: Remake.s briljantnom ulogom Slavena Zečevića.

Radionica TV-reportaže voditeljice Maje Tokić, sa stručnim suradnikom Davorom Batisweilerom i polaznicima napravila je vrijedan rad Neki drugi svjetovi socijalne  tematike, polaznici radionice za eksperimentalni film koje su vodili Tomislav Šoban i stručni suradnik Petar Lebinec ostvarenje Teren zemlja, nešto, a radionice za animirani film voditeljice Jasminke Bijelić Ljubić i stručne suradnice Dine Nedeljko Turistički napad, standardno iskričavu animiranu razglednicu Varaždina.  

Prezentacija je okončana ovogodišnjom sedamnaestominutnom radio igrom istoimene radionice koju su vodili Vedrana Vrhovnik i stručni suradnici Dino Brazzoduro te Srđan Nogić, nastale po djelu Karela Čapeka Poštarska bajka.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Sudbina

Varaždin je bio sjedištem Hrvatskoga kraljevskog vijeća, koje se smatra prvom modernom hrvatskom vladom, a osnovala ga je kraljica Marija Terezija (1717.-1780., rođena i umrla u Beču, češka i ugarsko-hrvatska kraljica te austrijska nadvojvotkinja)... »više

Tko su prijatelji?
Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje

Ovaj Revijalni ponedjeljak predstavljamo vam Filmsku družinu OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine, koji su na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece s filmom Tko su prijatelji? osvojili prvo mjesto za slobodni stil... »više

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Pred svršetkom

Petak je zadnji baš pravi radni dan na 23. školi medijske kulture jer je za subotu predviđena jedino prezentacija programskih sadržaja, podjela diploma polaznicima i rastanak do iduće godine i 24. škole... »više

Predstavljanje novih izdanja knjiga HFS-a u Gradskoj knjižnici Varaždin

U četvrtak, 26. kolovoza, održat će se predstavljanje novih izdanja knjiga Hrvatskog filmskog saveza u Gradskoj knjižnici Varaždin u 17 sati. Ulaz u knjižnicu je iz Kranjčevićeve ulice... »više