23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Deset dana u tri sata

Sublimirano na više od tri sata potrajalo je predstavljanje programskih sadržaja i rezultata desetodnevnog rada predavača, polaznika, voditelja i organizacijskog tima u radionicama i seminarima, održano u petak, 27. kolovoza, a započelo je u 18.00 prikazom radionice dramske pedagogije voditeljice Marije Šorša, performansom šest djevojaka, začudo svih dugokosih i u crnom, koje su ispred Studenskog kluba glasom, pokretom i riječima dočaravale svoje misli i stanja, odnosno izložbom radova, sve odreda portreta, polaznika radionice za fotografiju voditelja Darija Petkovića sa stručnim suradnikom Milivojem Kuharom, u Studentskom klubu. Program je nastavljen u 19.00 sati u kinu Gaj, a vodio ga je i radove komentirao Boško Picula. Predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Damir Čučić je pozdravio polaznike i voditelje, a zatim je voditeljica radionice radio igre Vedrana Vrhovnik govorila o prijateljici i dugogodišnjoj suradnici Anki Savić koja nas je napustila prije nekoliko dana. Poslušana je i njihova radiodrama O strahu i krotitelju lavova nastala na 21. ŠMK. Publici su se obratili i tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec te voditeljica revijskih i obrazovnih programa Sanja Zanki Pejić, a velikim i zasluženim aplauzom sudionika pozdravljena je ovogodišnja voditeljica Martina Kolarić.

Sadržaje prvog stupnja seminara medijske kulture publici su mladenački duhovito, uz projekciju filma što su ga u tri dana snimili pod vodstvom Mirjane Jukić i Katice Šarić, približili polaznici Ema Puljić i Jakša Bogdan, a o radu drugog stupnja jednako je lepršavo govorila Maja Ferenec Kuća.

Radionica radijske reportaže voditeljice Višnje Biti i stručnog suradnika Miroslava Šeba prezentirala je uspomenama i zvucima ispunjenu reportažu Ulicom igračaka, a radionica scenarija voditeljice Irene Krčelić i stručne suradnice Dalije Dozet filmove nastale po vlastitim scenarijima svojih polaznika Rođendan odnosno Šah-mat. Tjeskoban film Ispod površine rezultat je rada polaznika radionice za igrani film voditelja Nevena Hitreca i stručnog suradnika Marinka Marinkića, a radionica postprodukcije zvuka, koju su ove godine vodili Martin Semenčić i stručni suradnik Matija Djanješić, objavila je vježbe Kuća i Riba.

Voditelj radionice za dokumentarni film Tomislav Mršić sa stručnim suradnicima Hrvojem Mršićem i Alanom  Stankovićem i njihovi polaznici sačinili su rad Promjene, nedvojbeni vrhunac ovogodišnje produkcije na Školi medijske kulture, polaznici radionice montaže koju su vodili Ivana Fumić i Slaven Zečević pokazali nekoliko vježbi, a radionice za kameru i snimanje voditeljice Dinke Radonić sa stručnim suradnicima Antoniom Britvarom i Ivanom Rajkovićem duhoviti i (samo)ironičan rad The Matrix: Remake.s briljantnom ulogom Slavena Zečevića.

Radionica TV-reportaže voditeljice Maje Tokić, sa stručnim suradnikom Davorom Batisweilerom i polaznicima napravila je vrijedan rad Neki drugi svjetovi socijalne  tematike, polaznici radionice za eksperimentalni film koje su vodili Tomislav Šoban i stručni suradnik Petar Lebinec ostvarenje Teren zemlja, nešto, a radionice za animirani film voditeljice Jasminke Bijelić Ljubić i stručne suradnice Dine Nedeljko Turistički napad, standardno iskričavu animiranu razglednicu Varaždina.  

Prezentacija je okončana ovogodišnjom sedamnaestominutnom radio igrom istoimene radionice koju su vodili Vedrana Vrhovnik i stručni suradnici Dino Brazzoduro te Srđan Nogić, nastale po djelu Karela Čapeka Poštarska bajka.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

28.08.2021.