Novosti

Facebook HFS
30.08.2021.
Završila 23. Škola medijske kulture
Svečanom prezentacijom programskih sadržaja u petak, 27, kolovoza, završila je 23. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2021. godine. Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

U dvorištu Studentskog doma Varaždin pogledali smo završnu prezentaciju radionice dramske pedagogije, koju je vodila dramska pedagoginja Marija Šorša, a u CLUB-u Studentskog doma održana je izložba polaznika radionice fotografije, nastala pod vodstvom akademskog filmskog snimatelja i fotografa Darija Petkovića, uz stručnog suradnika fotografa Milivoja Kuhara.

Ostatak završne prezentacije radova održao se u varaždinskom kinu Gaj uz vodstvo filmskog kritičara Boška Picule, a publici su se obratili Damir Čučić, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza, i Hrvoje Selec, tajnik Hrvatskog filmskog saveza. Prisutne je pozdravila i Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza.

Programski sadržaj prezentirali su polaznici I. i II. seminarskog stupnja te polaznici radionice za igrani film, koju je vodio akademski filmski redatelj Neven Hitrec sa stručnim suradnikom i filmskim snimateljem Marinkom Marinkićem; radionice za kameru i snimanje, pod vodstvom akademske snimateljice Dinke Radonić sa stručnim suradnicima inženjerom multimedijskog računarstva Antonijem Britvarom i Ivanom Rajkovićem; za eksperimentalni film, koju je vodio akademski filmski redatelj Tomislav Šoban sa stručnim suradnikom snimateljem Petrom Lebincem; dokumentarni film, pod vodstvom filmskog redatelja Tomislava Mršića sa stručnim suradnicima filmskim montažerom Hrvojem Mršićem i televizijskim i filmskim snimateljem Alanom Stankovićem; radionice za montažu, s voditeljicom akademskom filmskom montažerkom Ivanom Fumić sa stručnim suradnikom akademskim filmskim montažerom Slavenom Zečevićem; radionice za animirani film s voditeljicom Škole animiranog filma Čakovec Jasminkom Bijelić Ljubić uz stručnu suradnicu magistru edukacije informatike Dinu Nedeljko; radionice za postprodukciju zvuka, koju je vodio akademski filmski montažer i dizajner zvuka Martin Semenčić sa stručnim suradnikom Matijom Djanješićem; radionice za filmski scenarij, pod vodstvom scenaristice Irene Krčelić uz stručnu suradnicu akademsku filmsku redateljicu Daliju Dozet; radionice za radijsku reportažu, pod vodstvom urednice i novinarke Višnje Biti.

Radovi su nagrađeni s puno pljeska i smijeha u prepunoj dvorani kina Gaj, a Boško Picula komentirao je radove i na pozornicu pozvao voditelje i polaznike.

Ove godine 23. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te s partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Gradom Varaždinom, Fakultetom organizacije i informatike, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, Kinom Gaj, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA i Gradskim muzejom Varaždin.

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Deset dana u tri sata

Sublimirano na više od tri sata potrajalo je predstavljanje programskih sadržaja i rezultata desetodnevnog rada predavača, polaznika, voditelja i organizacijskog tima u radionicama i seminarima, održano u petak, 27. kolovoza, a započelo je u 18.00 prikazom radionice dramske pedagogije... »više

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Sudbina

Varaždin je bio sjedištem Hrvatskoga kraljevskog vijeća, koje se smatra prvom modernom hrvatskom vladom, a osnovala ga je kraljica Marija Terezija (1717.-1780., rođena i umrla u Beču, češka i ugarsko-hrvatska kraljica te austrijska nadvojvotkinja)... »više

Tko su prijatelji?
Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje

Ovaj Revijalni ponedjeljak predstavljamo vam Filmsku družinu OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine, koji su na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece s filmom Tko su prijatelji? osvojili prvo mjesto za slobodni stil... »više

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Pred svršetkom

Petak je zadnji baš pravi radni dan na 23. školi medijske kulture jer je za subotu predviđena jedino prezentacija programskih sadržaja, podjela diploma polaznicima i rastanak do iduće godine i 24. škole... »više