Novosti

Facebook HFS
25.08.2021.
Predstavljanje novih izdanja knjiga HFS-a u Gradskoj knjižnici Varaždin
U četvrtak, 26. kolovoza, održat će se predstavljanje novih izdanja knjiga Hrvatskog filmskog saveza u Gradskoj knjižnici Varaždin u 17 sati. Ulaz u knjižnicu je iz Kranjčevićeve ulice. Predstavljanje će voditi Boško Picula, a knjige će predstaviti Diana Nenadić, Duško Popović, dr. sc. Ana Đordić i dr. sc. Ilija Barišić.

Diana Nenadić urednica je svih izdanja i reći će nam više o prof. dr. sc. Hrvoju Turkoviću i njegovoj knjizi Tipovi filmskog izlaganja, koja je zasigurno najvažnija knjiga izašla u posljednjih deset godina.

Knjigu Uvod u dokumentarni film Billa Nicholsa predstavit će Ana Đordić. To je prodorna i magistralna, sjajno organizirana i ambiciozna analiza one zagonetne, otvorene i vitalne kinematografije u kojoj se stvarnost ne dokumentira toliko koliko se transformira. Nichols se ambiciozno i ponizno bavi ključnim pitanjima o tome što se događa – u etičkom, estetičkom i političkom pogledu – kada stvarni ljudi pristanu glumiti sebe i surađivati s redateljem kako bi svoj život preoblikovali za ekran.

Ana Đordić će uz Iliju Barišića predstaviti knjigu Tko pjeva zlo ne misli – 50 godina poslije, prvu u nizu monografskih knjižica u okviru nove edicije Hrvatskog filmskog saveza Učimo klasike, realiziranu u povodu 50. godišnjice filma Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika.

Duško Popović predstavit će svoje Male filmske razgovore, a kao što sam naslov kaže, knjiga je nastala iz „malih filmski razgovora“ koje je autor – svojevrsni kroničar neprofesijskog filmskog stvaralaštva, posljednjih četvrt stoljeća, u raznim prigodama, vodio s hrvatskim filmašima i medijskim umjetnicima raznih profila. Jedni su bili profesionalno aktivni i istaknuti u raznim segmentima audiovizualne djelatnosti pa stoga i intenzivnije izloženi javnosti, a drugi su, i zbog samozatajne naravi svojeg djelovanja – profesionalnog ili amaterskog, ostali gotovo nepoznati izvan relativno uskog kruga znalaca, pa su njihovi portreti okupljeni u ovoj knjizi možda jedini ili rijedak trag njihova predanog sudjelovanja u hrvatskog kinematografiji.

Knjige na predstavljanju u četvrtak imaju promotivne cijene, a neke su snižene čak i do 50%. Cijene će biti aktualne do kraja 23. Škole medijske kulture, a knjige nakon predstavljanja dostupne u uredu Škole. Bez obzira na to koju ste radionicu upisali, uvijek je dobro proučiti i filmsku teoriju.

Vidimo se 27.8. u 17 sati u Gradskoj knjižnici Varaždin, drugi kat, ulaz iz Kranjčevićeve ulice.

Simon Bogojević Narath

Prvi domaći igrani film o Ilirima

Snimanje Illyricvma, prvog domaćeg igranog filma o Ilirima redatelja Simona Bogojevića Naratha, završeno je u utorak, 17. kolovoza 2021., u okolici Tarvisia u Italiji, a film nastaje u produkciji zagrebačke Kinorame... »više

Star Film Fest

Osmi put u Sisku

Prvog dana, u četvrtak, 26. kolovoza, program počinje u 19.20 filmskom glazbom u izvedbi Lordana Badanjka na vanjskom prostoru Kazališta 21, dok je na istome mjestu u 19.30 otvaranje izložbe Filmski plakati koju je priredio Gradski Muzej Sisak... »više

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Črni ajzliban

Izađeš tako u cik zore, čist i nevin kao savjest novorođenčeta, pa se na hodniku studentskog doma skoro sudariš s prelijepom ženom u grešno crvenoj haljini, sa u čvor stegnutim rubom, negdje na polovini lijevog bedra! I onda kažu da na ŠMK nema erotike... »više

Predavanje Ane Đordić

Model filmske edukacije u srednjoj školi

Dr. sc. Ana Đordić će na predavanju u srijedu 25. kolovoza, u CLUB-u Studentskog doma Varaždin, održati predavanje Model filmske edukacije u srednjoj školi, na kojem će prezentirati doktorski rad... »više