Novosti

Facebook HFS
10.11.2014.
46. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Živi Vukovar

Svečanom podjelom nagrada u Vukovaru je u nedjelju, 9. studenoga završena 46. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, održana u organizaciji Hrvatskog filmskog  saveza i Kino kluba Vukovar. Prva Revija održana u Vukovaru otkrila je sudionicima neke od ljepota kraja i grada, a mnogima možda i promijenila percepciju i unaprijed stvorene predodžbe. Konačno, mladi su organizatori Revije iz Kino kluba Vukovar uspješno položili ispit i pokazali da se uz puno entuzijazma i dobre volje može napraviti i više od očekivanog, pa ne čudi da su, što se Revija bližila kraju, sve češće morali obećavati da ćemo se svi skupa, možda i uskoro, ponovo ovdje naći.

Javnim žiriranjem po pravilima UNICA-e, pred publikom, stručni je žiri u sastavu Zdravko Mustać, kao predsjednik te Igor Bezinović, Ana Hušman, Ivan Kelava i Dinka Radonić, donio odluku da se specijalnom diplomom nagrađuju filmovi Povratak posljednjeg samostalnog autora Igora Paulića iz Matulja, o Olegu Mandiću, tada jedanaestogodišnjaku koji je bio posljednji živi zatvorenik koji je izašao iz nacističkog logora Auschwitz-Birkenau, Johnny je mrtav samostalnih autora Jure Debaka i Ante Zlatka Stolice iz Zagreba, o prekidu ljubavi koji jedan od partnera ne prihvaća i Svaki dan je Božić Ante Zlatka Stolice, o svakodnevici u kojoj živimo, ne primjećujući neke važne stvari od kojih je sazdana.


Photo by Vanja Vidaković

Draž je javnog žiriranja da ni publika, ni organizatori pa ni sami članovi žirija sve do tog završnog izjašnjavanja ne znaju komu će biti dodijeljene nagrade ni kako će biti raspodijeljene, pa se tako do nedjelje popodne nije znalo da su dobitnici trećih nagrada filmovi Kosa autorice Alme Ćakić iz Kino kluba Split, inače jedini animirani film u službenoj konkurenciji 46. revije, Srećko Kramp – skica za portret autorice Višnje Vukašinović iz Kinokluba Zagreb, jedini predstavnik lažnog dokumentarizma i Neptunizam autorice Luane Lojić s Akademije likovnih umjetnosti Zagreb. Drugu su nagradu osvojili filmovi Beat TV (video) Dragana Đokića, Umjetnička akademija Split, o fizičkoj ali naravno i metaforičkoj destrukciji TV-prijemnika, Veliki dan Đure Gavrana, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, o ludilu oko čina vjenčanja, na kojem pametni zarađuju, Tek tako samostalne autorice iz Zagreba Sanje Milardović, koja je scenaristica, redateljica i glavna glumica u filmu, Drekavac Ivana Mokrovića, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, jedini film-opera ne samo na ovoj Reviji nego već odavno i u cjelokupnom hrvatskom filmskom opusu te Maslačak Lovre Čepelaka iz Kinokluba Zagreb, o istarskom umjetniku Darku Brajkoviću koji se predstavlja riječju i djelima, ali mu sve do kraja ne vidimo lice.

Prvu je nagradu ne 46. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva dobio film Mreža solidarnosti autora Gilda Bavčevića, Umjetnička akademija Split, o ulozi multimedijalnih medija u širenju informacija za mobiliziranje javnosti o važnim temama kao što su negativne posljedice tranzicije u našem društvu.

Nagradu publike Vladimir Puhalo, nazvanu po glumcu rođenom u Borovu naselju, osvojio je film Drekavac, a autoru Ivanu Mokroviću su je uručili kći i unuci prerano preminulog umjetnika.

Na 46. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva dodijeljena je i plaketa UNICA-e za 2014. godinu, osnivaču Škole animiranog filma Čakovec Edi Lukmanu, za izuzetan doprinos radu s djecom i mladima, dugogodišnjem voditelju preko 150 filmskih radionica u Hrvatskoj i inozemstvu i kreatoru originalnih radioničkih modela koji su ga proslavili kao vodeće ime svjetske škole animacije.

Duško Popović

46. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Vučedol

Sve je počelo na Vučedolu, prije pet i više tisuća godina. Naša je europska kultura i civilizacija svoje izvorište dobrim dijelom pronašla u ljudima koji su baš ovdje, na desnoj obali Dunava, ispred koje rijeka stalno modelira Orlov otok... »više

Vukovar je postao središte neprofesijskog filma!

Ove godine Vukovar je domaćin 46. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva kao završne godišnje priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Vukovar... »više

46. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Ružičkina kuća

Ako prilazite, sad svejedno prugom ili cestom, Vukovaru sa zapada prvo ćete ugledati - Borovo. Radničko naselje, građeno od 1932., kada je ovdje Bata napravio veliku tvornicu obuće i guma, sa svojim prepoznatljivim crvenim četverodomkama... »više