Novosti

Facebook HFS
08.11.2014.
Vukovar je postao središte neprofesijskog filma!

Ove godine Vukovar je domaćin 46. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva kao završne godišnje priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Vukovar. Sve je započelo jučer, 07. studenog kada su u grad na Dunavu stigli autori svih 25 filmova u službenom programu, a završit će se sutra, svečanom dodjelom nagrada.

Jutarnji dio programa bo je posvećen Vladimiru Puhalu, vukovarskom glumcu najpoznatijem po davanju glasa Zekoslavu Mrkvi i Japanskoj Bubi, s kojima su odrastale mnoge generacije. Vukovarski osnovnoškolci su imali priliku uživati u Čudesnoj šumi, animiranom filmu u kojem je glas posudio upravo Puhalo. Na projekciji, koja se održala u Kinu Borovo, veliki odaziv školaraca bio je dokaz da i najmlađi Vukovarci uživaju u Reviji. Prepuna kino dvorana probudila je sjećanja starije populacije, te nakratko oživila neka stara vremena kada je ona bila stalno okupljalište mladih.

Prije samog svečanog otvorenja autori i gosti jučer suimali prilike pobliže se upoznati sa dva regionalna projekta, orijentiranim upravo na neprofesijsko filmsko stvaralaštvo u podunavskoj regiji.S Dunavskim brodom mira - projektom putujuće učionice - broda koji će na svom putu od Beča do Beograda okupiti srednjoškolce i njihove profesore iz Slovačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske i Srbije u srpnju 2015., upoznao nas je Nikola Janković iz Medijskog edukativnog centra u Beogradu. Smisao projekta je da će srednjoškolci iz podunavske regije u dva tjedna putovanja Dunavom osmisliti i producirati jedinstvene medijske sadržaje za široku upotrebu na platformi projekta, medijima i društvenim mrežama. Hrvatski partner projekta je Hrvatski filmski savez. Sa Cinema City Campusom, edukativnom platformom u okviru međunarodnog filmskog festivala Cinema City u Novom Sadu, namijenjenoj mladim autorima i filmskim profesionalcima iz zemlje i regije (ex-YU) upoznala nas je jedna od organizatorica Jovana Stojaković. Tijekom pet dana trajanja radionica polaznici imaju priliku upoznati se sa predavačima, producentima, stručnjacima iz svijeta filma, te dobiti set znanja i vještina koji im pomaže da dođu do svojih debitantskih filmova.

Svečano otvorenje započelo je u 19 sati predstavljanjem same Revije te najavom onoga u čemu možemo uživati sljedeća dva dana u Vukovaru. Organizatori kao ni gosti nisu krili svoje oduševljenje što je Vukovar mjesto ovako velikog događaja. Prisutne je pozdravio i pročelnik zakulturu i turizam grada Vukovara, g. Neven Genčić.Prvi dan 46. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštvaokupljeni su imali priliku pogledati tri igrana, tri eksperimentalna, jedan animirani, te dva dokumentarna filma. Prisutni su nakon projekcija imali priliku razgovarati sa samim autorima, saznati kako je došlo do ideje nastanka filma te im postavljati pitanja.

Danas, 8.studenog također imate priliku ako ste možda propustili samo otvaranje, sudjelovati u projekcijama u Ružičkinoj kući i to već od jutarnjih sati. Četiri revijske projekcije vas očekuju u 10, 11.30, 19 i 21 sat.

Večerašnje druženje također nastavljamo u caffe baru Rich gdje čemo imati priliku uživati uz bend Magnus iz Vukovara. Veselimo se vašem dolasku i zajedničkom druženju!

46. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Ružičkina kuća

Ako prilazite, sad svejedno prugom ili cestom, Vukovaru sa zapada prvo ćete ugledati - Borovo. Radničko naselje, građeno od 1932., kada je ovdje Bata napravio veliku tvornicu obuće i guma, sa svojim prepoznatljivim crvenim četverodomkama... »više

Ovrha na Poreč Dox 4

Dokumentrani film Ovrha redatelja Nevena Hitreca, iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza, biti će prikazan danas, 7. studenog, u 20.30 sati u Teatrinu Zajednice Talijana Poreč u sklopu programa Poreč Dox 4... »više

46. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

O, divni moj...

Hrvatski je filmski savez već prije nekoliko godina želio organizirati Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva u Vukovaru, ali to nije bilo ostvarivo sve dok se skupna mladih Vukovaraca nije, prije tri godine, odlučila osnovati Kino klub Vukovar... »više