Novosti

Facebook HFS
08.11.2014.
46. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Ružičkina kuća

Ako prilazite, sad svejedno prugom ili cestom, Vukovaru sa zapada prvo ćete ugledati - Borovo. Radničko naselje, građeno od 1932., kada je ovdje Bata napravio veliku tvornicu obuće i guma, sa svojim prepoznatljivim crvenim četverodomkama,  jednokatnicama od cigle, u svih pet kolonija, raslo je sve više da bi kroz pola stoljeća stiglo do desetak tisuća stanovnika, a raslo je bome i u visinu pa se njegovi soliteri u slavonskoj ravnici izdaleka vide. Oduvijek svoje i samostalno, industrijsko Borovo je prije nekolikog godina proglašeno tek dijelom vjekovnog, sedam stoljeća starijeg   Vukovara, čemu se njegovi stari stanovnici silno protive, pa ne bi iznenadilo pokretanje kakve inicijative za referendum koji bi to razriješio. 

Svečano otvaranje 46. revije, koju su organizirali Hrvatski filmski savez i Kino klub Vukovar, uz Javnu ustanovu u kulturi Hrvatski dom Vukovar, kao partnera u organizaciji, upriličeno je u Ružičkinoj kući, multimedijalnom prostoru u centru grada, sagrađenom na mjestu u ratu posve uništene rodne kuće svjetski poznatog kemičara Lavoslava Ružičke, ovjenčanog i Nobelovom nagradom. 

Prvog dana 46. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva Nikola Janković iz Medijskog edukativnog centra, Srbija, predstavio je Danube Boat projekt odnosno projekt Dunavski brod mira E.U.R.O.P.E., zamišljen kao putujući festival, međunarodna škola medijske pedagogije i niz radionica, koji objedinjava iskustva iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Na toj plovećoj audiovizualnoj izložbi i festivalu multimedijalnih radova povezanih s Dunavom sedam je osnovnih tema mir, dijalog, ostavština, okruženje, razvoj, ljudska prava i uključivanje, a sudionici su učenici srednjih škola koje zanimaju mediji, film, animacija i vizualna ekspresija. U prvoj fazi projekta, srpnja 2015. sudionici će brodom obići Beč, Bratislavu, Trbovlje, Budimpeštu, Vukovar, Novi Sad i Beograd. Suorganizatori projekta su Ministarstvo obrazovanja Republike Austrije, Mladinski centar Trbovlje, Slovenija, Hrvatski filmski savez, Hrvatska, Gombolzag fondacija, Mađarska i Medijski edukativni centar, Srbija, a posebni gosti će biti predstavnici UN Alliance for Civilization, UNESCO, Unity in Diversity, World Civil Society, Prix Jeunesse, München, Njemačka, T.I.M.E. iz SAD te predstavnici Kine i Hong Konga.

Predsjednica Kino kluba Vukovar Jovana Stojaković govorila je o projektu Cinema City Campus, koji je lipnja ove godine održan u Novom Sadu, kao edukativna platforma u okviru međunarodnog filmskog festivala Cinema City. Namijenjen je mladim autorima s ovih područja, a treba ih naučiti znanjima potrebnim da lakše i brže dođu do svog prvog filma. Utemeljen na znanjima i pravilima o konvencionalnoj europskoj produkciji, CCC osigurava i nadgradnju, kroz kurikulume i postojeću praksu umjetničkih akademija te omogućava međusobno upoznavanje mladih autora, kreativnu razmjenu ideja i nastanak novih, često i zajedničkih projekata. Na prvom Campusu bilo je 27 polaznika, a u pet dana njegova trajanja predavali su im brojni vrhunski znalci režije, scenarija, snimanja, montaže i produkcije, kao i predstavnici raznih fondova i institucija važnih za njihov ulazak među filmske profesionalce.

Na prve dvije revijske projekcije prikazano je devet filmova, po tri igrana i eksperimentalna te dva dokumentarna i jedini animirani rad odabran za službenu konkurenciju. Revija se nastavlja u subotu s četiri preostale projekcije, a sudionike čeka i organizirani razgled grada o kojem su neki mnogo čuli, a nisu nikad prije u njemu bili.

Duško Popović

Ovrha na Poreč Dox 4

Dokumentrani film Ovrha redatelja Nevena Hitreca, iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza, biti će prikazan danas, 7. studenog, u 20.30 sati u Teatrinu Zajednice Talijana Poreč u sklopu programa Poreč Dox 4... »više

46. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

O, divni moj...

Hrvatski je filmski savez već prije nekoliko godina želio organizirati Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva u Vukovaru, ali to nije bilo ostvarivo sve dok se skupna mladih Vukovaraca nije, prije tri godine, odlučila osnovati Kino klub Vukovar... »više

Scenaristički klub 7

U organizaciji scenarističkog projekta Palunko Hrvatskog filmskog saveza održava se sedma sezona Scenarističkog kluba, napredne radionice razvoja scenarija kratkometražnog igranog filma. Radionica traje šest mjeseci, počevši od studenog... »više