Novosti

Facebook HFS
03.11.2014.
U Vukovaru u petak počinje 46. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva !

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u Hrvatskoj, ove se godine održava od 7. do 9. studenog u Vukovaru, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Vukovar.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma, a u programu donosi filmove iz recentne produkcije, autorske retrospektive, programe autora koji su nagrađivani na prethodnim revijama, programe inozemnih autora i filmske tribine. Ove je godine u natjecateljski program uvršteno 25 od 119 prijavljenih filmova, a o najboljem će odlučivati žiri u sastavu: vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, direktorica fotografije Dinka Radonić, redatelji Igor Bezinović i Zdravko Mustać te producent Ivan Kelava.

Revija, koja je dosad bila isključivo nacionalnog karaktera, od ove se godine otvara na regionalnom nivou. U tom kontekstu na Reviji će se predstaviti dva regionalna projekta:

- Dunavski brod mira - projekt putujuće učionice - broda koji će na svom putu od Beča do Beograda okupiti srednjoškolce i njihove profesore iz Slovačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske i Srbije u srpnju 2015. Oni će u dva tjedna putovanja osmisliti i producirati jedinstvene medijske sadržaje za široku upotrebu na platformi projekta, medijima i društvenim mrežama. Hrvatski partner projekta je Hrvatski filmski savez.

- Cinema City Campus - edukativna platforma u okviru međunarodnog filmskog festivala Cinema City u Novom Sadu, namijenjena mladim autorima i filmskim profesionalcima iz zemlje i regije (ex-YU).

Također u okviru revije održat će se tribina posvećena neprofesijskom stvaralaštvu u podunavskoj regiji s gostima iz Srbije i Mađarske.

Na ovogodišnjoj Reviji uvedena je i nagrada publike koja će nositi ime VukovarcaVladimira Puhala, glumca najpoznatijeg po davanju glasa Zekoslavu Mrkvi i Japanskoj Bubi, s kojima su odrastale mnoge generacije. U čast Vladimira Puhala na Reviji u Vukovaru vukovarskim i borovskim osnovnoškolcima bit će i prikazan film Čudesna šuma Milana Blažekovića, u kojoj je glas posudio upravo Puhalo. Bit će to svojevrsni revijski pretprogram i poklon za osnovnoškolce grada na Dunavu.

Revija je podržana sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Grada Vukovara. Ulaz na sve programe je besplatan, a detalje o rasporedu projekcija potražite na službenoj stranici revije.

Svjetski dan animiranog filma

Prvi put u Osijeku

Obilježavanje Svjetskog dana animiranog filma održano je ove godine po prvi put i u Osijeku, a programi su se protegnuli na punih četrnaest dana. U dva osječka dječja vrtića održane su radionice animacije na kojima je sudjelovalo sedamdesetak mališana... »više

Potrebno osnovati scenarističku udrugu

U sklopu Industrije na 12. Zagreb Film Festivalu, u petak 24. listopada u Zagrebačkom plesnom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Autorska prava su radnička prava” – o scenarističkim autorskim pravima i stanju u scenarističkoj struci... »više

U Vukovaru najavljena 46. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Predsjednica Kino kluba Vukovar Jovana Stojaković, tajnik žirija Revije Duško Popović, ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić i član Kino kluba Vukovar Filip Markanović na jučerašnjoj su konferenciji za novinare najavili 46. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva... »više

Dokumentarnom filmu „U potrazi za izgubljenom državom“ odobrena potpora programa Media Europske Unije za razvoj projekta!

„U potrazi za izgubljenom državom“ dokumentarni je film ceste Marije Ratković Vidaković u kojem autorica u pratnji svoje majke i brata kreće na put... »više