Novosti

Facebook HFS
16.08.2013.
15.škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Obljetnica

Ovogodišnja, petnaesta po redu i jubilarna Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja će svečano biti otvorena u ponedjeljak, 19. kolovoza u Centru za kulturu Čakovec, svojevrsna je prekretnica u desetljeće i pol dugoj povijesti svoga djelovanja, oslonjenog na prethodna iskustva sličnih, a ipak drugačijih medijskih škola koje su trajale u Šibeniku, Trakošćanu i drugdje, u razdoblju koje se, u ovom podneblju što je obilovalo turbulentnim, dramatičnim i tragičnim događanjima, može nazvati „između dva rata“.

Petnaesta, a prva Škola koja se događa u Hrvatskoj nakon njezina ulaska u EU, suočena je s višegodišnjom ekonomskom krizom, koja mnogim zainteresiranim polaznicima nije omogućila uključenje u raznolike školske programa, a s druge je strane vratila neke od polaznika kojih nije bilo godinama, suočena s činjenicom da je dio veterana odnijela smrt, a drugi dio odvukao život, a ipak osokoljena spoznajom da su neki nekadašnji polaznici stasali u današnje predavače i nositelje programskih aktivnosti, što je najbolji pokazatelj njezine uspješnosti i ispravna puta kojim se krenulo prije toliko godina. S listom od oko tisuću dosadašnjih sudionika i brojnim nastavnim temama, koja se svake godine istodobno obogaćuje novim imenima i deblja sadržajima na koje se stalni polaznici uključuju po prvi put ili se vraćaju na već prijeđeno, s posve normalnim opredjeljenjem nekih starih polaznika da, poslije svih polaznih i specijaliziranih radionica kroz koje su već prošli krenu iznova, od prvog ili drugog stupnja seminara medijske kulture, shvativši da se bez temelja teško može stići do krova koji neće prokišnjavati, sa svim tim tradicijama i novinama, Škola se okreće ka novim izazovima i staloženo, čak i vedro svladava poteškoće, ne bi li na najbolji način ispunila svoju zadaću.


Vera Robić Škarica i Dr. Ante Peterlić

S prvim i drugim stupnjem seminara medijske kulture, s četiri polazne radionice, za dokumentarni, igrani te animirani film i tv-reportažu i sa specijaliziranim radionicama za kameru i snimanje, montažu, postprodukciju zvuka, digitalnu fotografiju, radio reportažu i radio dramu, 15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić odgovara potrebama i zahtjevima vremena i svojih sudionika i u deset dana trajanja pruža svim polaznicima, kojih je više od osamdeset, mogućnost da steknu nova znanja ili dopune stara, i da ih prenesu onima kojima su prvenstveno i namijenjena, djeci i mladima u osnovnim i srednjim školama, članovima školskih filmskih skupina i klubova, svima koji žele što više naučiti o filmskoj i medijskoj kulturi i kreativno provoditi slobodno vrijeme.

Teško je zamisliti bolji, primjereniji ali i zahtjevniji motiv. Dosadašnjih četrnaest škola, vrsna postava predavača, zanimljivost i kvaliteta tema i predanost organizatora svjedoče da će i petnaesta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić biti jednako uspješna i da će svima omogućiti ostvarenje rezultata kojima streme.

Njihovi će se dosezi moći procijeniti na završnoj prezentaciji ovogodišnjih seminara i radionica, u srijedu navečer, 28. kolovoza te u četvrtak, 29. kolovoza, kada će petnaesta ŠMK biti i službeno završena. No, još više će se o rezultatima moći spoznati nakon povratka polaznika u sredine iz kojih su došli, kada se vrate svojoj vokaciji edukatora i u praksi stanu provoditi stečena znanja.

Puno je imena koja se nameću pri podsjećanju na protekle godine, uspjehe i poteškoće, rezultate i ostvarenja, ali se dva svakako izdvajaju. Prof. dr. Ante Peterlića, pokretača i dugogodišnjeg predsjednika Savjeta ŠMK, čije ime Škola danas nosi, i njezine voditeljice, i duše, Vere Robić Škarica.

Duško Popović

ZNAMO DA ŽELIŠ BITI DIO ČETVERODNEVNOG FILMSKOG KUGLANJA!

Još nas samo mjesec dana dijeli od četiri najžuća dana u godini , od četiri dana filmske manifestacije o kojoj bruje srednje škole diljem Hrvatske! Svi znate - radi se o 18. Filmskoj reviji mladeži i 6. Four River Film Festivalu... »više

Ljetna Škola Filma Gunja

Budućnost je već počela

U više od trideset godina postojanja, pod raznim imenima i u raznim organizacijskim oblicima, pa i sa različitim sadržajima, ali uvijek po inicijativi i u skladu sa zamislima mentora i voditelja Josipa Krunića... »više

U Karlovcu na luftićima, a u Kutini na sjenu!

Ljetna kina preplavila su Hrvatsku. Dok u Karlovcu publika može uživati na Riječnom kinu uz Karlovačko na luftićima, u Kutini se filmofili mogu izvaliti na bale sijena... »više

Riječno kino ruši rekorde

preko 1.800 malih i velikih obožavatelja uživalo sinoć u Štrumpfovima 2!

Sinoćnja večer na Foginovom ostat će mnogima u posebnom sjećanju. Karlovačko kupalište bilo je doslovce pod najezdom malih i velikih obožavatelja Štrumpfova 2. Njih više od 1.800 okupilo se na obali Korane... »više