Novosti
48. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Od Vindije do Varaždina

Neandertalci su se, kad bi bilo zgode, križali s precima današnjeg čovjeka i otkrivene su neke zajedničke genetske osobine. Kažu da oko 2% gena Homo sapiensa potječe od neandertalaca, možda pobočne loze čovječanstva, što se odlikovala niskom i izduženom lubanjom, bačvastim prsima i srednjom visinom, a misli se da su prva vrsta koja je sahranjivala svoje mrtve. Doduše, kažu neki da su ih prije znali i pojesti. Umirali su mladi za današnje kriterije, oko četrdesete, a nikada ih na svijetu nije bilo puno, tek nekoliko tisuća u isto vrijeme. Pojavili su se prije 400.000, a izumrli prije 30.000 godina. Križanje se događalo prije pedesetak tisuća godina, negdje po Bliskom istoku, koji je tada bio bitno sjenovitiji i s manje pijeska nego je danas.

Međutim, niti jedan gen Homo sapiensa nije pronađen u genomu neandertalca sekvencioniranom na temelju DNK dobivene iz tri fosilizirana kostura iz špilje Vindije, tu odmah pokraj Varaždina, u Donjoj Voći, a sva su tri ostaci žena. Koje su očito bile vjerne i nisu se križale baš sa svakim. Njihovi se kosturi smatraju najbolje sačuvanim  ostacima neandertalaca na svijetu. I Krapinski je pračovjek bio neandertalac.

Koji bi to fantastičan film mogao biti, sve to miješanje vrsta, mali neandertalosapiensi koji trčkaraju po bregima i zauzimaju pozicije na kojima ćemo se mi jednoga dana, kao njihovi davni potomci, naći i uživati gledajući te i druge izvrsne filmove.

Varaždin je od danas do nedjelje domaćin 48. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva na kojoj se prikazuju najbolja amaterska ostvarenja neprofesijskih autora, mada je po mnogima ovakva definicija odavno prevladana. Film je naprosto dobar ili nije, kažu zagovornici ovog drugačijeg pogleda, a stvaralačke muke kroz koje autori prolaze, vječni nedostatak opreme i novca, sva ona snalaženja i česte improvizacije tek su koraci do konačnog cilja.

Revijski su programi započeli još u srijedu, predstavljanjem dječjeg filmskog stvaralaštva po nazivom Od V do A – od Varaždina do animacije u 30 godina, u Gradskom muzeju i otvaranjem izložbe Crtež, strip i film autora Matije Pisačića i Krešimira Zimonića, u Galerijskom centru Varaždin, a nastavljeni su u petak u 10.00 projekcijom filmova za osnovnoškolce pod nazivom 30 godina VANIME u kinu Galerija, gdje se i održavaju sve revijske projekcije.

Svečano otvaranje 48. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva zakazano je za 19.00, a odmah poslije toga su prva i druga revijska projekcija. U okviru Revije u subotu su u hotelu Turist sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog filmskog saveza, pa programi Vikenda udruga članica HFS-a Dojdi vu Varaždin, novosti u radu HFS-a i udruga članica, treća redovna sjednica Skupštine HFS-a, sve u hotelu Turist, pa okrugli stol Amaterski filmovi današnjih profesionalaca, u kinu Galerija, a prije treće, četvrte i pete revijske projekcije. U Sinagogi se u 22.30 razgleda umjetnička instalacija mali čovik…ja ali o'čarano kruženje.

Javno žiriranje prema pravilima UNICA-e je u nedjelju u 10.00, a dodjela nagrada, projekcija nagrađenih filmova s ovogodišnje UNICA-e i zatvaranje Revije zakazano je za 16.30.

Priređivači 48. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva su Hrvatski filmski savez i Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Varaždin, a partneri u organizaciji Udruga TRASH, Varaždin, Gradski muzej Varaždin i Galerijski centar, Varaždin.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

25.11.2016.