Novosti
48. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Prije zime

Svjetla se pomalo gase, kiša pada i …odlazi cirkus iz vašeg malog grada, dok neki slave, a drugi tuguju kao što uvijek biva i kako jedno i može biti. Revija je održana, filmovi prikazani, druženja i razgovori obavljeni i valja, preko Zlatnih gorica, poći dalje, nadajući se da će već iduća biti puno bolja, za one koji se tek nadaju i najavljuju svoj autorski i kreativni dolazak, ili jednako uspješna za one koji su slavili i ove godine.

Zadnjeg je dana 48. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u dvorani kina Galerija u Varaždinu održano javno žiriranje prema pravilima UNICA-e, na kojem su članovi žirija Igor Bezinović, Jurica Hižak, Silvestar Kolbas, Dinka Radonić i Božidar Trkulja izrekli svoj argumentirani i promišljeni stav, prema kojem su proglašeni ovogodišnji laureati.     

Specijalnu diplomu osvojili su filmovi Knjiga vjetra, eksperimentalni, crno-bijeli, dug četiri minute i šest sekundi i nastajao četiri godine, samostalne autorice Gee Radić iz Pazina, dokumentarni Ispred zastava autorice Sanje Bistričić, Udruga Restart, Zagreb, za kojeg je naglašeno da se dio članova žirija, zbog neposrednog mentorskog ili savjetničkog angažmana u njegovu nastanku, ne može izjasniti za višu nagradu koju zaslužuje, pa ubuduće valja razmišljati o promjenama u sustavu žiriranja i nagrađivanja, Mali čovik…ja ali o'čarano kruženje, trodijelni dokumentarni film/instalacija samostalnog autora piNA i.j. iz Pule, postavljen(a) u varaždinskoj sinagogi i dokumentarni Samo tvrdo, autora Dražena Puklavca, Udruga Restart, Zagreb, s kojim se dogodilo isto što i s radom Ispred zastava.

Treću nagradu osvojio je tri frtalja sata dugi igrani Tajni život vila redatelja Igora Jelinovića, Blank_filmski inkubator, Zagreb, o glumcima koji za vrijeme kazališne  predstave iza kulisa proživljavaju svoj bogati i složeni emotivni život prepun stresa  ljubavi i mržnje, ili bar netrpeljivosti, a drugu dokumentarni Turizam! Tonćija Gaćine, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, o složenom i ponekad histeričnom sustavu domaće industrije turizma, koji je i dobitnik nagrade publike.

Pobjednici i osvajači prve nagrade na 48. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva su dokumentarni film Rođendan redatelja Tadije Tadića, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, o treneru Rudi koji je izlaz iz životne krize, poslije gubitka dotadašnjeg posla i niza nedaća, našao u osnivanju i cjelodnevnom vođenju boksačke dvorane koja mu postaje sublimacijom života, igrani Paspin kut 3 autora Zorka Sirotića, umjetnička fikcija o povratku jednog od osnivača Kinokluba Zagreb, zubara Maksimilijana Paspe koji poslije gotovo devet desetljeća ponovo dolazi u svoj KKZ i aktivno sudjeluje u događanjima oko snimanja dokumentarnog filma o samome sebi, i o svojoj smrti te igrani Indonezija autorice Darije Blažević, Kinoklub Zagreb, o arhitektici koja traži budućnost u vezi s policajcem, nakon što je netko provalio u njen stan  u kojem već dugo nema muža koji je na dugom službenom putu.

Tri su od deset nagrada osvojile autorice, a nagrade su dobili jedan eksperimentalni film, jedna instalacija, tri igrana i četiri dokumentarna filma. Među nagrađenima su film iz Blank_filmskog inkubatora, po dva filma samostalnih autora, Udruge Restart i s Akademije dramske umjetnosti Zagreb i dva filma autora iz Kinokluba Zagreb.

Iduća se, 49. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, najavljuje od 24. do 26. studenoga 2017. godine u Vrbovcu.    

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

28.11.2016.