Novosti

Javnim žiriranjem i dodjelom nagrada završila 47. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

47. Reviju filmskog stvaralaštva ove godine ugostio je Karlovac u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, dok je partner u organizaciji bila karlovačka Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“. Tri dana koliko je sama manifestacija trajala trajao svi zaljubljenici u sedmu umjetnost imali su priliku pogledati 25 filmova u četiri revijske projekcija. Mogli su izabrati između 8 igranih i 8 eksperimentalnih,  4 animirana i 5 dokumentarnih filmova.

U okviru Revije održana je i konferencija (sastanak) svih udruga članica Hrvatskog filmskog saveza, kojom su se na neki način različite djelatnosti (od kino prikazivalaštva, preko produkcije pa do recimo i rada s djecom i mladima) svih 46 članica htjele prezentirati ne samo autorima Revije već i samim članicama, ali i saznati neke korisne primjere dobre prakse (primjerice Reviju su posjetili i veoma uspješan tim iz Krškog – Luksuz produkcija, koji su održao zanimljivu prezentaciju o vlastitim projektima i iskustvima). Članice iz cijele Hrvatske dosad su se imale prilike susresti najčešće u jednoj priličnoj formalnoj atmosferi na godišnjoj skupštini. U tom kontekstu manifestacija poput ove zapravo su idealno okruženje za međusobno druženje, osmišljavanje novih suradnji i projekata i organizatori  vjeruju da će ovakvi sastanci u okviru Revije postati tradicija.

Inače, posebnost ove Revije je javno žiriranje prema pravilima UNICE –svjetske organizacije neprofesijskog filma. Upravo to je možda i najzanimljiviji trenutak Revije jer ocjenjivački sud bira određeni broj filmova iz natjecateljskog programa (koji ulaze u svojevrsno finale) pred svim prisutnim autorima argumentirano komentira svaku nagradu, ali se i međusobno nadmudruje i uvjerava oko laureata. Ovogodišnji članoviv ocijenjivačkog suda bili su  vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, filmski redatelji Damir Čučić, Zdravko Mustać i Dario Lonjak i direktorica fotografije Dinka Radonić.

Žiri je tako odlučio o 12 dobitnika:

  • Specijalnu diplomu osvojio je eksperimentalni film samostalne autorice iz Zagreba, Leone Kadijević „When nothing never happens“
  • Treću nagradu osvojili su animirani film „Vučje igre“ Jelene Oroz s Akademije likovnih umjetnosti i igrani film „Šake“ Jasne Nanut s Akademije dramske umjetnosi
  • Drugom nagradom ovjenčani su animirani film „Eho“ Antonije Begušić s Akademije likovnih umjetnosti, eksperimentalni filmovi „The Tenant“ Sunčice Ane Veldić iz Kinokluba Zagreb i „Film u filmu“ Petra Fradelića iz Kino kluba Split i igrani film „NE pričamo o vama nego o djeci“ Luke Rukavine.
  • Prve nagrade zaslužili su dokumentarci „Višak popušim sam“ Zorka Sirotića i „Hrvatska djevica“ Sunčice Ane Veldić, oba iz Kinokluba Zagreb, igrani filmovi „Milevin potiljak“ Nikice Zdunić i „Streljana“ Lane Zaninović i Filipa Mojzeša,  oba s Akademije dramske umjetnosti i dokumentarac 201410KU Vjekoslava GAšparovića, samostalnog autora iz Rovinja

No, još dvije nagrade su se dodijelile u Vukovaru. Plaketu UNICA-e, ove godine primila je Karmen Bardek iz filmske družine Mravec iz Koprivnice za izuzetan 20 godišnji rad s djecom u kontekstu filmske umjetnosti, te za promicanje važnosti medijske kulturi na području grada Koprivnice. Također, tu je i nagrada publike. Nagrada publike dodjeljuje se na Reviji od 2012. godine. Ideja je da se svake godine nazove prema znamenitoj osobi koja je obilježila grad domaćin. Ususret 160. godišnjici rođenja Nikole Tesle i čovjeku koji je velik dio mladosti proveo u Karlovcu, nagradu publike Karlovčani na Reviji dodijelila se njemu u čast. Nagradu u obliku munje osvojio je Mark Modrić iz Kinokluba Zagreb za dokumentarac „Communicatio“.

Najavom 48. Revije koja će se 2016. godine održati u Varaždinu zatvorila se 47. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u Karlovcu. Uz zanimljive filmove, druženja i nova poznanstva Karlovac  ostaje ponosan što je imao priliku ugostiti autore, glumce i zaljubljenike u film te biti dio velike filmske obitelji.

16.11.2015.