Novosti

48. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: završio filmski vikend u Varaždinu!

Nakon filmskih revija djece i mladeži, ovog je vikenda u Varaždinu završena i 48. po redu Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva odraslih filmaša. Više od 80 sudionika Revije, što autora, što udruga članica Hrvatskog filmskog saveza, u pet je revijskih projekcija pogledalo 20 filmova u službenoj konkurenciji, a ocjenjivački sud u sastavu: redatelj Igor Bezinović, direktori fotografije Silvestar Kolbas i Dinka Radonić, fizičar i filmofil Jurica Hižak i animator Božidar Trkulja nagradio je njih devet.

Specijalnim diplomama nagrađeni su  filmovi „Knjiga vjetrova“ samostalne autorice Ree Gajić, "mali čovik... ja ali o'čarano kruženje ..." trodijelni film/instalacija samostalnog autora Josipa Pine Ivančića i filmovi „Samo tvrdo“ Dražena Puklavca te „Ispred zastava“ Sanje Bistričić iz udruge Restart. Treću nagradu dobio je film „Tajni život vila“ Igora Jelinovića s Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, a druga je nagrada otišla u ruke Tonćiju Gaćini za film „Turizam!“ također s Akademije dramske umjetnosti, odnosno Kino kluba Split. Prve nagrade dobili su filmovi „Indonezija“ Darije Blažević i „Paspin kut 3“ Zorka Sirotića iz Kinokluba Zagreba te „Rođendan“ Tadije Tadića s Akademija dramske umjetnosti. Nagradu publike ROGOZ dobio je Tonći Gaćina za svoj film „Turizam!“.

Staklene nagrade 48. Revije izradila je mlada varaždinska akademska slikarica Lila Herceg Nenadić, dok je nagradu publike, statuu Rogoza izradio također Varaždinac, akademski kipar Ivan Mladenović.

Predsjednica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica na svečanosti zatvaranja uručila je voditeljima VANIME Sandri Malenici i Hrvoju Selecu plaketu UNICA-e. Udruga je plaketu dobila za svoj dugogodišnji doprinos u razvoju audiovizualnog stvaralaštva i izvaninstitucionalnog obrazovanja djece i mladih, a 30 obljetnica udruge i domaćinstvo Revije bili su sjajna prilika za uručivanje ovakvog priznanja. Na kraju ceremonije zatvaranja Verena Jakuš iz udruge Avis Rara pozvala je sve prisutne u Vrbovec gdje će dogodine biti ugošćena 49. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

28.11.2016.