home

Četrdeseta revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva

 

1957. godina
Sovjetski Savez lansira satelit Sputnik 1, Albert Camus dobiva Nobelovu nagradu za književnost, umire Humphrey Bogart, rođen je Nick Cave.
David Lean snima "Most na rijeci Kwai", na radiju se vrti Elvis Presley i njegov "Jailhouse Rock".
U Zagrebu igra šampionski Dinamo (sa Jerkovićem i Čončom!), a splitsku luku posjećuje indijska krstarica "Majstor".
Pored svega toga, entuzijasti iz Rijeke, Karlovca, Osijeka, Splita, Zagreba snimaju na uskoj 8 mm traci, te u organizaciji s Centrom za kinoamaterstvo Hrvatske oni odlučuju organizirati reviju svojih filmova. Izabrani naslovi proputovali su u siječnju i veljači te 1957. godine tih pet gradova i tako je održana prva Revija amaterskog filma Hrvatske.

Prošlo je pola stoljeća.
Sovjetski Savez više ne postoji, satelitima u atmosferi se ne zna broja. Camus je mrtav isto kao i Elvis. U splitsku luku uplovljavaju ruske jahte a Dinamo… Bolje ne spominjati.

No ipak je nešto opstalo.
Unatoč divljim vremenima koja su iza nas i nestanku raznih formata na koje se snimalo i država u kojima se snimalo, Revija filmskog stvaralaštva je još uvijek s nama.
Malo se promijenila, narasla za video i postala jedinstveno mjesto susreta svih onih neobičnih ljudi koji životu što teče pred njihovim očima moraju (da, to je jače od njih) dati okvir. Uhvatit ga u kadar, postaviti ga na svoj način i to podijeliti sa svima nama. A ima li boljeg mjesta za to od Revije.

Kao i od prvog dana ona još uvijek putuje prema filmskim entuzijastima koji joj s radošću izlaze u susret. I tako je Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva s nama ove godine po jubilarni 40-ti put i to u Zagrebu. Njen domaćin je još jedan slavljenik, Kinoklub Zagreb koji ove godine slavi 80. godina postojanja.

Namjerno sam naglasak stavio na postojanje, a ne rad. Naime, u nekim godinama nije se baš nešto radilo, dok je u drugim bilo filmova i radova za par godina. Tko bi sve to točno zbrojio!!! Ali ono što se moglo izbrojiti su 126 radova koji su prijavljeni na ovogodišnju 40. reviju od kojih je strogo "oko" stručnog žirija odabralo 58 naslova koji će biti prikazani u više od 9 sati natjecateljskog programa.

Osim toga, bit će tu i posebnih projekcija, razgovora, promocija i druženja koja će ispuniti tri Revijska dana od 28. do 30. studenog ove godine u, i oko kino dvorane na Tuškancu, domu glavnog organizatora, Hrvatskog filmskog saveza.

Na ovom mjestu bi Vam vjerojatno trebao reći nešto više o programima, ljudima koji sve to organiziraju, filmovima koji nas očekuju ali to bi radije prepustio vašem doživljaju kada se sretnemo na projekcijama i osvrnuo se na ono što nas očekuje posljednji dan Revije.
Jer kada se na kraju podjele nagrade i projekcijska svijetla ugase, a mi se rastanemo ispred kina, taj rastanak će ujedno biti i početak novog puta ka susretu na sljedećoj 41. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva.

Stoga dobro došli i pozdrav iz Zagreba.

Mladen Burić,
predsjenik Priređivačkog odbora


Prijavnica za 40. reviju

Uvjeti sudjelovanja

Uvodna riječ
A STORY/ LUTKA KAO.../ TRKUŠICA dijele prvu nagradu 40. revije
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Izazov odabira
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
1122
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Je li lako biti filmski amater?
USUSRET 40. REVIJI
Izbor filmova iz 80-godišnje produkcije Kinokluba Zagreb
USUSRET 40. REVIJI
Program nagrađenih na 39. reviji / 26.11. 2008
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Osam desetljeća Kinokluba Zagreb
ČETVRTKOM USUSRET 40. REVIJI
ČETVRTKOM USUSRET 40. REVIJI!
USUSRET 40. REVIJI HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA