home

40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Osam desetljeća Kinokluba Zagreb

Od 28. do 30. studenoga 2008. godine u zagrebačkom kinu Tuškanac odvijat će se niz programa 40. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, koju zajedno organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Zagreb. Ovogodišnja je revija dvostruko jubilarna, jer je četrdeseta po redu, a njome se istodobno obilježava i punih osam desetljeća postojanja i uspješnoga djelovanja Kinokluba Zagreb, najstarijega filmskog kluba neprofesijskih autora u ovom dijelu Europe i jednoga od najstarijih na svijetu.

Kinoklub Zagreb osnovan je 1928. godine, kao kinosekcija Foto kluba Zagreb, a sedam godina poslije, točnije od 20. studenoga 1935. godine, djeluje kao samostalni klub, prvo pod nazivom Klub kino amatera Zagreb, a zatim i pod sadašnjim imenom. Kroz proteklih je osamdeset godina KKZ bio stožer oko kojega se okretao sav neprofesijski, amaterski filmski život u ovom dijelu svijeta, poticatelj i uzor drugim klubovima koji su nastajali poslije njega, koji je bio polazišna točka mnogim autorima, a za neke među njima i ishodište za bogate i vrijedne profesionalne karijere. Prema dostupnim podacima, u osamdeset su proteklih godina u Kinoklubu Zagreb snimljena 1122 filma ili prosječno po četrnaest filmova godišnje, što ga svakako stavlja na prvo mjesto među hrvatskim producentskim kućama. Dio je filmova i podataka o njima naravno izgubljen u burnim previranjima kroz koja su prolazili autori, klub i društvena zajednica u kojoj je djelovao, pa se s pravom može pretpostaviti da ih je ukupno i više.

Za ovogodišnju je, jubilarnu, Reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva prijavljeno čak 126 filmova, a ocjenjivački je sud, u sastavu Ana Hušman, predsjednica te Darko Kreč, Miroslav Mikuljan, Vjeran Pavlinić i Dražen Žarković, odabrao 58 filmova koji će biti prikazani u šest revijskih projekcija, od kojih prva počinje u petak, 28. studenoga u 17.00 sati, a zadnja u subotu u 21.00. Među njima će se javnim žiriranjem, po pravilima UNICA-e, u nedjelju, 30. studenoga točno u podne odabrati deset najboljih, kojima će zatim biti uručene zaslužene nagrade i priznanja.

Uz šest revijskih projekcija, osamdeseta će obljetnica Kinokluba Zagreb biti obilježena i nizom popratnih programa. U utorak, srijedu i četvrtak, od 25. do 27. studenoga, u 21.00 sat odvijaju se projekcije najznačajnijih eksperimentalnih filmova u produkciji KKZ, snimljenih od 1963. do 1971. godine, zatim nagrađenih filmova s 39. revije te odabir filmova snimljenih u produkciji Kinokluba Zagreb od 1932. do 2005. godine. U petak će se održati i promocija DVD-ija 80 godina Kinokluba Zagreb te projekcija i filmska tribina o neprofesijskim filmovima koje su kao članovi KKZ snimili Tomislav Radić i Hrvoje Turković, a u subotu filmska šetnja Zagrebom, s voditeljem Danielom Rafaelićem. U nedjelju će biti prikazani i odabrani filmovi s UNICA-e, te filmovi prijavljeni na ovogodišnju reviju koji su ostali izvan službene konkurencije.

Svečano otvaranje 40. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva održat će se u petak, 28. studenoga 2008. godine u 21.00 sat, u kinu Tuškanac.

Duško Popović

Ovdje možete komentirati članak

26.11.2008.

Uvodna riječ
A STORY/ LUTKA KAO.../ TRKUŠICA dijele prvu nagradu 40. revije
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Izazov odabira
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
1122
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Je li lako biti filmski amater?
USUSRET 40. REVIJI
Izbor filmova iz 80-godišnje produkcije Kinokluba Zagreb
USUSRET 40. REVIJI
Program nagrađenih na 39. reviji / 26.11. 2008
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Osam desetljeća Kinokluba Zagreb
ČETVRTKOM USUSRET 40. REVIJI
ČETVRTKOM USUSRET 40. REVIJI!
USUSRET 40. REVIJI HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA