home

A STORY/ LUTKA KAO.../ TRKUŠICA dijele prvu nagradu 40. revije

Sadržajni i bogati program trećeg i završnog dana 40. hrvatske revije filmskog i videostvaralaštva, u nedjelju, 30. studenoga, započeo je prikazivanjem četiri izvrsna mađarska, slovačka, njemačka odnosno poljska filma s ovoga ljeta održanog festivala UNICA-e u Tunisu, da bi u popodnevnim satima bio nastavljen prikazivanjem filmova pristiglih na ovogodišnju reviju koji su ostali izvan konkurencije, a navečer i završen projekcijom svih nagrađenih radova.

Središnji je dio dana bio posvećen javnom žiriranju odnosno svečanoj podjeli nagrada i službenom zatvaranju Revije. Javno se žiriranje odvijalo po pravilima UNICA-e, a prethodila mu je procedura koju je Ocjenjivački sud proveo u tri etape. Prvo su između 126 prijavljenih filmova selekcionirali 58 radova koji su prikazani u šest revijskih službenih projekcija, zatim među njima odabrali 13 radova koje su smatrali najboljima i mogućim osvajačima nagrada, da bi javnim žiriranjem, pred publikom, autorima i sudionicima Revije konačno izrekli svoju stručnu ocjenu i proglasili dobitnike nagrada.

Specijalnom diplomom nagrađeni su radovi Carpe Diem samostalne autorice Ivane Rupić iz Šibenika, En, dva... Mladena Burića s Akademije dramskih umjetnosti Zagreb, Nona Alis Filipa Zubaka iz Autorskog studija – fotografija, film, video, Zagreb i Predstava Hane Jušić s Akademije dramskih umjetnosti Zagreb. Treću su nagradu Ocjenjivačkoga suda osvojili A Little Night Music Kristijana Kaurića, Brojka produkcija/Kinoklub Zagreb/Kset Video, Zagreb, Iza zida Marka Majerskog, Kinoklub Zagreb i Krug Krune Heidlera, FKK Drava, Đurđevac, a drugu radovi Baba Višnjina 38 Ivana Ramljaka, samostalnog autora iz Zagreba, Pozadina Filipa Peruzovića, Kinoklub Zagreb i Proljeće na baušteli Željka Radivoja, Kinoklub Zagreb-SF («Sekcija fosila»!?).

Troje ravnopravnih pobjednika 40. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva su A Story Ane Bilankov, samostalne autorice iz Zagreba, Lutka kao... Sonje Tarokić s Akademije dramskih umjetnosti Zagreb i Trkušica Velimira Todorovića, samostalnog autora iz Pule.

Među ukupno trinaest nagrađenih tako su se našle četiri autorice, od kojih su dvije osvojile i dvije prve nagrade, četvoro samostalnih autora, od kojih su opet dvoje osvojili prve nagrade, troje autora s Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba te četvoro dobitnika nagrada iz Kinokluba Zagreb, koji je, sa dvije treće i dvije druge nagrade, i ukupni pobjednik 40. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva kojom je između ostaloga obilježeno i osamdeset godina postojanja i uspješna djelovanja tog istog Kinokluba Zagreb.

Duško Popović

Ovdje možete komentirati članak

30.11.2008.

Uvodna riječ
A STORY/ LUTKA KAO.../ TRKUŠICA dijele prvu nagradu 40. revije
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Izazov odabira
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
1122
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Je li lako biti filmski amater?
USUSRET 40. REVIJI
Izbor filmova iz 80-godišnje produkcije Kinokluba Zagreb
USUSRET 40. REVIJI
Program nagrađenih na 39. reviji / 26.11. 2008
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Osam desetljeća Kinokluba Zagreb
ČETVRTKOM USUSRET 40. REVIJI
ČETVRTKOM USUSRET 40. REVIJI!
USUSRET 40. REVIJI HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA