home

40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Je li lako biti filmski amater?

ZAGREB, 28.- 30.11.2008.

Večeras, u 21 sati u kinu Tuškanac svečano otvorena 40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva. Ceremoniju otvaranja vodio je nadasve spontani i opušteni Zoran Pribičević. Pristigli autori iz svih krajeva Hrvatske danas slave svoj dan, a poseban razlog za slavlje imaju kinoklubaši iz Kinkluba Zagreb, koji će proslaviti svoj 80-ti rođendan.

"Kada sam prvi put došao u Kinoklub Zagreb, tamo negdje u zimi devedesetprve, u podrumu nije bilo skoro nikoga. I do mog drugog dolaska u KKZ prošle su dvije godine. Duga je to priča, no moj susret s jedinim čovjekom kojeg sam sreo u ta dva puta, Alen Bahorić, mi je otvorio oči. On je predstavljao sasvim novu, nepredvidivu vrstu ljudi. Ljudi koji predstavljaju istinski amaterizam. Danas s ponosom stojim ovdje pred vama kao predsjednik tog istog kluba, a radosnim i zadovoljnim čini me i činjenica da se svakog sata mijenja filmografija Kinokluba Zagreb. Naime, rečeno je da je u produkciji KKZ-a registrirano 1100 filmova, no došli smo do nove brojke, a to je 1122 filma. Definitivno, KKZ je najbrojinija filmska produkcija." izjavio je Vedran Šamanović.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Priređivačkog odbora Revije Mladen Burić te konstatirao "...mislim da se oni koji su se davne 1957. okupili i organizirali Prvu reviju nisu nadali da će cijela ta stvar tako daleko dogurati. No, Revija danas slavi 40 godina postojanja. Ona ne samo da je centralno mjesto hrvastkog filmskog amaterizma, nego je značajan skup, prije svega, zbog druženja, zbog novih prijateljstava koja urode novim suradnjama, te na kraju novim filmovima. Drago mi je da vas sve ovdje vidim, uživajte u programu naredna tri dana."

Nagrađeni autori s prošle, 39. revije, Velimir Todorović i Rajko Ban znakovito su rekli "Nadamo se da ćete uživati u programu barem uopla onoliko koliko smo mi uživali snimajući film." te u isti glas rekli "Proglašavamo Reviju otvorenom!"


Višnjevac – moć i raščika

Nakon tog službenog otvaranja uslijedila je 3. revijska projekcija u kojoj su gledatelji mogli vidjeti film autora Željka Radivoja "Balkanska pita", te film "Srečko" autora Daria Lonjaka i "Višnjevac – moć i raščika" braće Pejić.


Srečko

Definitvno, ovogodišnji ocjenjivački sud neće imati lak posao. Kako i sami kažu selekcija je bila teška, a odabrati najbolji film biti će još teže. Prema tome, predsjednicu žirija Anu Hušman, Darka Kreča, Miroslava Mikuljana, Vjerana Pavlinića i Dražena Žarkovića čeka puno posla. A dok oni rade, autori i svi filmski zaljubljenici se zabavljaju u prostorijama Kinokluba Zagreb uz dobru glazbu DJ Rena.

Vidimo se u Tuškancu!

Ovdje možete komentirati članak

28.11.2008.

Uvodna riječ
A STORY/ LUTKA KAO.../ TRKUŠICA dijele prvu nagradu 40. revije
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Izazov odabira
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
1122
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Je li lako biti filmski amater?
USUSRET 40. REVIJI
Izbor filmova iz 80-godišnje produkcije Kinokluba Zagreb
USUSRET 40. REVIJI
Program nagrađenih na 39. reviji / 26.11. 2008
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Osam desetljeća Kinokluba Zagreb
ČETVRTKOM USUSRET 40. REVIJI
ČETVRTKOM USUSRET 40. REVIJI!
USUSRET 40. REVIJI HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA