home

40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Izazov odabira

Iako se u kišni i snježni petak činilo kako će baš pravi početak zime možda omesti najavljenu filmsku šetnju Zagrebom, namijenjenu gostima 40. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva i drugima koji su htjeli vidjeti dio lokacija važnih za filmsku povijest, poput mjesta na kojima su snimani neki hrvatski i strani filmovi ili prostora koji su na drugi način ostali zapamćeni, kao mjesta gdje su osnovane ili su djelovale neke važne filmske institucije, pokazalo se na kraju da je od vremena bila jača bolest. Voditelj filmske šetnje Daniel Rafaelić iznenada se razbolio, pa je ovaj uvod u subotnja događanja na Reviji izostao.

No, događanja naravno nije uzmanjkalo. Na četvrtoj, petoj i šestoj revijskoj projekciji prikazana su 32 filma koja su potvrdila već u kuloarima Revije utvrđenu spoznaju da je ovo dobra godina za neprofesijsko filmsko i videostvaralaštvo. Unatoč nekim zlogukim predviđanjima od prije tek nekoliko mjeseci, kako će broj prijavljenih radova biti gotovo simboličan, obilje od čak 126 pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, te iz Bosne i Hercegovine, a još više njihova kvaliteta i vrijednost, na najbolji su način opovrgnuli takva promišljanja. I stavili članove Ocjenjivačkog suda 40. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva pred izazov odabira. Ana Hušman, s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i predsjednica žirija, Darko Kreč, predavač klasične animacije na ALU, na Odsjeku za animirani film i nove medije, Miroslav Mikuljan, jedan od veterana Kinokluba Zagreb, majstor amaterskog filma i diplomirani montažer te autor brojnih zapaženih filmova i televizijskih emisija, dugogodišnji urednik Dokumentarnog programa Hrvatske televizije, Vjeran Pavlinić, diplomirani montažer, samostalni TV-redatelj i montažer zvuka i Dražen Žarković, filmski i TV-redatelj i scenarist, sjeli su nakon održane zadnje, šeste revijske projekcije i pokušali odabrati najbolje među najboljima, vodeći računa o svakom detalju, pomno birajući od naslova do naslova, uvijek svjesni da će biti onih koji bi izabrali drugačije, ali i da je baš njima poklonjeno povjerenje i odgovornost odabira najboljih. Stroga pravila UNICA-e ne dozvoljavaju dublji ulazak u nedostupni prostor žiriranja. Valja tek napomenuti da su se članovi žirija rastali nakon duga vijećanja i pomalo zakrvavljenih očiju, da su odabrali trinaest filmova kojima će biti dodijeljene nagrade, iako se još ne zna tko će što osvojiti, i da se javno žiriranje, na kojem će nagrade zaista biti dodijeljene, održava u nedjelju, 30. studenoga, u 12.00, u kinu Tuškanac.

Održavanje 40. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva organizirali su Hrvatski filmski savez, Kinoklub Zagreb i Zagrebački foto-kino savez, a pomogli Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Tri su vrijedna sponzora Revije bili tiskara C.B. Print iz Samobora, tvrtka Prodigital d. o. o. i Hotel Laguna, tradicionalno svratište gostiju i sudionika niza revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva koje su održane u Zagrebu.

Iduća će se, 41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, održati koncem studenoga 2009. godine u Splitu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Split.

Duško Popović

Ovdje možete komentirati članak

30.11.2008.

Uvodna riječ
A STORY/ LUTKA KAO.../ TRKUŠICA dijele prvu nagradu 40. revije
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Izazov odabira
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
1122
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Je li lako biti filmski amater?
USUSRET 40. REVIJI
Izbor filmova iz 80-godišnje produkcije Kinokluba Zagreb
USUSRET 40. REVIJI
Program nagrađenih na 39. reviji / 26.11. 2008
40. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Osam desetljeća Kinokluba Zagreb
ČETVRTKOM USUSRET 40. REVIJI
ČETVRTKOM USUSRET 40. REVIJI!
USUSRET 40. REVIJI HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA